2024 július 17, szerda
A legjobb kettlebell technikák, amelyekkel felpörgetheted az edzéseidet
A legjobb kettlebell technikák, amelyekkel felpörgetheted az edzéseidet
KEZDŐLAP Testmozgás és fitnesz Edzésterv és programok A kettlebell alapjai: gyakorlatok és technikák kezdőknek
Edzésterv és programokTestmozgás és fitnesz

A kettlebell alapjai: gyakorlatok és technikák kezdőknek

Megosztunk veletek néhány hasznos információt és tudnivalót a kettlebell gyakorlatokról, technikákról és erőnléti edzésekről. A kettlebell egyre népszerűbb eszköz az erőnlét és állóképesség fejlesztésére, valamint sokat segíthet abban, hogy felfedezd a strongfirst elveket. Fedezd fel velünk ennek az izgalmas sporteszköznek az alapvető elemeit és tanuld meg helyesen alkalmazni!

 

A kettlebell története

A kettlebell története igazán érdekes és izgalmas. Gondoltátok volna, hogy ennek az egyszerűnek tűnő sportszernek a gyökerei több száz évvel ezelőttre nyúlnak vissza? Nos, engedjétek meg, hogy bemutassam nektek ennek az ikonikus eszköznek a múltját.

A kettlebell alapvetően egy súlyból álló edzőeszköz, amelyet már évszázadok óta használnak erőnlét fejlesztésre. Eredetileg Oroszországból származik, és ott girya néven ismerték (на русском: ги́ря). Az első írásos emlékek szerint még a 18. században került először alkalmazásra orosz területeken. Akkoriban főként piaci mérlegeléshez használták – gondolhatjátok, milyen meglepő lehetett ez az átalakulás!

De hogyan lett a kettlebell aztán annyira népszerű edzőeszközzé világszerte? Ennek egyik oka az volt, hogy az orosz hadseregben rájöttek arra, hogy kiválóan alkalmas fizikai kondíció javítására és általános erőnlét növelésére. Az újoncoknak gyakran fel kellett emelniük a kettlebellt, és minél több ismétlést végeztek el vele, annál jobb erőnléti állapotba kerültek. Hamarosan az orosz katonák között terjedni kezdett a híre ennek az új edzőeszköznek, és egyre többen vették fel saját edzésprogramjuk részeként.

A 20. század elején pedig már Amerikában is megjelentek az első kettlebell versenyek, amelyeken többek között orosz bevándorlók vettek részt. Azóta rengeteg sportoló és fitneszedző felfigyelt rá, és napjainkra szinte minden konditeremben megtalálható – talán ti is törtetek már neki egy-egy kettlebell edzésnek?

A kettlebell története igazán lenyűgöző utat járt be a piaci mérlegektől egészen a modern fitneszig. És ez csak még inkább alátámasztja azt, hogy mennyire hatékony és sokoldalú eszköze lehet mindannyiunknak az általános erőnlét fejlesztése során. Akár kezdő vagy profi sportoló vagy, érdemes kipróbálnod ezt a remek sportszerszámtól!

 

Kettlebell gyakorlatok kezdőknek

A kettlebell alapjai között találkozhatunk olyan gyakorlatokkal, amelyek tökéletesen alkalmasak kezdőknek is. Az egyik legfontosabb dolog, amit érdemes megjegyezni az, hogy a kettlebell edzés során nem csak az izmokat, de az állóképességet és a koordinációt is fejlesztjük. De nézzük meg közelebbről a Kettlebell gyakorlatok kezdőknek témát!

Első lépésként mindenképp érdemes megtalálni azt a súlyt, ami számunkra még kényelmesen mozgatható. Nem kell túlzásba esni és rögtön egy 20 kilós kettlebellel próbálkoznunk – inkább kezdjünk 4-6 kg-os súllyal (ez persze függ attól is, hogy milyen fizikai állapotban vagyunk). Amint úgy érezzük, hogy már könnyedén birkózunk meg ezzel a súllyal és jól elsajátítottuk az alaptechnikákat, akkor lehet továbblépni egy picit nehezebb kettlebellre.

Az első gyakorlatot mindenki könnyen el tudja sajátítani: ez nem más mint az egyszerű guggolás kettlebellel. Egyenes háttal fogd meg kétkézzel a kettlebell markolatát és végezz el egy guggolást, miközben a kettlebellt a föld felé irányítod. A lényeg az, hogy próbáld meg minél jobban megtartani az egyenes testtartást és ne engedd, hogy a súly miatt előrehajolj.

A második gyakorlat pedig a kettlebell swing. Itt már fontosabbá válik az alaptechnika elsajátítása, hiszen ebben a gyakorlatban egyszerre mozgatjuk meg láb- és karizmainkat is. A statikus guggolás helyett itt dinamikusabban kell mozdulnunk: először mélyebbre ereszkedünk, majd lendülettel felegyenesedünk és lendítjük fel magasba a kettlebellt.

Ha már biztosak vagyunk benne, hogy jól megy az alapvető mozgások végrehajtása, akkor érdemes belevágni olyan gyakorlatokba is mint például a török felemelés (Turkish Get-Up), amely során még több izomcsoportot dolgoztathatunk át és komplexebb koordinációt igényel.

Összegezve tehát: kezdőknek is érdemes kipróbálni néhány alapvető kettlebell gyakorlatot akár otthon vagy edzőteremben. Az eleinte talán furcsa formájú eszköz hamar megmutatja hatékonyságát és sokoldalúságát. Ne feledd: a legfontosabb az alaptechnikák elsajátítása és a fokozatosság, hogy elkerüljük az esetleges sérüléseket és biztonsággal kezdjük meg kettlebell edzésünket.

 

Kettlebell technikák a helyes végrehajtáshoz

A kettlebell alapjai között az egyik legfontosabb dolog a helyes technika elsajátítása. Különböző kettlebell gyakorlatok vannak, amelyek segítenek abban, hogy eredményesen edzhessünk ezzel a sokoldalú eszközzel. Most pedig beszéljünk néhány olyan technikáról, amelyek jobbá teszik a kettlebell edzéseinket.

Elsőként is érdemes megtanulni a helyes fogást. A kettlebell markolata rendkívül fontos, hiszen ha nem fogjuk megfelelően az eszközt, akkor könnyen megsérülhetünk vagy nem tudunk megfelelő intenzitással dolgozni. A helyes fogásnál ügyelnünk kell arra, hogy ne túl szorosan tartsuk a kettlebell-t és ne csússzon ki belőle semmilyen módon.

Az alapvető gyakorlatok között található például az ún. swing (intés) mozdulat. Ennek lényege, hogy egy lendületes mozdulattal emelkedjen fel és süllyedjen le a kettlebell előttünk úgy, mintha egy láthatatlan függönynél lenne felfüggesztve. Fontos itt figyelnünk arra is, hogy miközben lendítjük az eszközt magunk előtt; ne hajolgassunk túlzottan előre, és ne dőljünk hátra.

Egy másik alapvető technika a guggolás kettlebell-lel. Itt ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő távolságra legyenek egymástól a lábaink és az eszközt tartva ereszkedjünk le minél mélyebben. A mozdulat végrehajtása közben figyelnünk kell a gerinc egyenes tartására és arra is, hogy a súlypontot ne veszítsük el.

Ami még nagyon fontos a kettlebell edzéseknél: mindig ügyeljünk az egyensúlyunkra! Ha elveszítjük az egyensúlyunkat, akkor nem tudunk hatékonyan dolgozni és könnyen megsérülhetünk. Érdemes tehát időnként ellenőrizni magunkat tükörben vagy edzőtárssal közösen, hogy helyesen végezzük-e a gyakorlatokat.

Ha szeretnénk hatékonyan edzeni kettlebell-lel, akkor érdemes odafigyelni ezekre a technikákra. Helyes fogás, alapos bemelegítés és figyelem az egyensúlyra – ezekkel már sokkal kisebb eséllyel fog valaki hibázni vagy megsérülni. Miért ne próbálnátok ki ti is ezt az izgalmas mozgásformát?

 

Kettlebell erőnlét fejlesztése lépésről lépésre

A kettlebell erőnlét fejlesztése lépésről lépésre igazán izgalmas és hatékony módja annak, hogy formába hozzuk magunkat. Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált ez a fajta edzésforma, ami nem véletlen, hiszen számos előnye van más sportokkal szemben. Kezdhetjük azzal, hogy a kettlebell edzések során egyszerre több izomcsoportot dolgoztatunk meg, így sokoldalúan fejlődik az erőnlétünk.

Az első lépés természetesen az kell legyen, hogy beszerezzünk egy megfelelő súlyú kettlebellt. Fontos itt figyelembe venni az aktuális fizikai állapotunkat és edzettségünket. Ha kezdők vagyunk ebben a sportágban, akkor érdemes könnyebb súlyokkal elkezdeni és fokozatosan növelni azt ahogy fejlődik az erőnk. Ne ijedjünk meg ha eleinte furcsa lesz használni ezt a kerek vasgolyót!

Miután megtaláltuk a számunkra legideálisabb eszközt, jöhetnek az alapgyakorlatok elsajátítása. Érdemes egy tapasztalt kettlebell instruktortól tanulni ezeket vagy legalább videókon keresztül utána nézni, hogy a helyes technikával végezzük el őket. Az alapgyakorlatok közé tartozik például az emelés, a guggolás és a lendítés is.

A következő lépésben kezdhetünk összetettebb gyakorlatsorokat beiktatni. Itt már igazán érezni fogjuk azt, hogy mennyire hatékonyan fejlődik az erőnlétünk! Próbáljunk meg különböző kombinációkat alkotni az alapgyakorlatokból és fókuszálni arra, hogy minél több izomcsoportot dolgoztassunk meg egy-egy edzés során.

Amint komolyabb előrelépéseket érzékelünk az erőnlétünkben, jöhetnek a specifikusabb gyakorlatok. Ezek általában valamilyen célra fókuszálnak: legyen szó akár sérülések utáni rehabilitációról vagy sportág-specifikus teljesítmény növelésről. Ebben a szakaszban már úgy érezhetjük magunkat mint egy igazi kettlebell mester!

Összefoglalva tehát a kettlebell erőnlét fejlesztése lépésről lépésre nem csak egyszerű és hatékony módszer formába hozatalra, de még élvezetes is lehet! Mindenkinek ajánljuk ezt az edzéstervet, hiszen minden korosztály és edzettségi szint számára ideális lehet. Ne felejtsük el azonban, hogy a legfontosabb a fokozatosság és a helyes technika elsajátítása!

 

Pavel Tsatsouline

A kettlebell alapjai című blogomban ma egy nagyon érdekes személyiségről szeretnék beszélgetni veletek: Pavel Tsatsouline-ról. Ő az, aki a modern kettlebell mozgalom atyjaként ismert és nevéhez fűződik a módszer népszerűsítése Amerikában és világszerte.

De ki is pontosan Pavel? Nos, ő egy fehérorosz születésű erőedző tréner, akinek hihetetlenül gazdag tapasztalatai vannak ezen a területen. Mielőtt Amerikába költözött, dolgozott az orosz különleges erőknél (Spetsnaz) és ott segítette őket abban, hogy még hatékonyabban végezzék munkájukat. Kis idő múlva elérkezett az idő arra, hogy bemutassa tudását az Egyesült Államokban… nos, innentől kezdve nincs megállás!

Az általa kidolgozott „Hardstyle” kettlebell rendszer olyannyira sikeres volt Észak-Amerikában, hogy hamarosan nagy fitneszcégek kezdtek érdeklődni iránta. Ennek köszönheti azt is, hogy mára már több ezer edzőteremben alkalmazzák tanításait.

Persze mindez nem lenne lehetséges anélkül, hogy Pavel valóban értene ehhez a sportághoz. A kettlebell edzés ugyanis nem csupán egy eszközt jelent az erőnléti edzésben, hanem egy egész filozófiát is magában foglal. Az ő célja mindig az volt, hogy hatékony és eredményes módszereket közvetítsen az embereknek.

És vajon miben rejlik ennek a sikeressége? Mindjárt elárulom! A kettlebell alapú gyakorlatok olyan komplex mozgásokat tartalmaznak, amelyek több izomcsoportot is igénybe vesznek egyszerre. Így nem csak időt spórolunk meg vele (hiszen rövidebb idő alatt végezzük el a teljes edzést), de sokkal jobb eredményeket érhetünk el.

Ezen kívül Pavel nagyon ügyel arra is, hogy tanítványai biztonságosan végezzék a gyakorlatokat. Ezért van az úgynevezett „kevesebb több” vagy „minimum effektív adag” szemléletmódja: inkább kevesebbszer csináljuk jól és biztonságosan a feladatot mint sokszor rosszul és feleslegesen kockázatos módon.

Végül pedig szerintem még egy fontos tényezője van annak, hogy miért lett olyan híres Pavel Tsatsouline: az őszintesége és szemléletes előadásmódja. Amikor hallgatod vagy olvasod, érzed, hogy valóban ott van veled a teremben és nem csak egy sablonos tréninget próbál rád erőltetni.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy Pavel Tsatsouline neve méltán vált ismertté a kettlebell világában. Az általa képviselt módszerekkel rengeteg embernek sikerült már jobb formába hoznia magát, és remélhetőleg még sokan követik majd ezt az utat!

 

Állóképesség növelése kettlebell edzésekkel

A kettlebell edzés egyre népszerűbbé válik napjainkban, hiszen számos előnnyel jár és rengeteg izomcsoportot megdolgoztat. Egyik nagy előnye, hogy segítségével könnyedén növelhető az állóképességünk. Már egy rövid idő alatt is érezhető a különbség, ha rendszeresen beiktatunk ilyen típusú edzéseket az életünkbe. De hogyan is fejlődik pontosan az állóképességünk kettlebell edzésekkel?

Először is fontos megérteni, hogy a kettlebell olyan súlyemelési gyakorlatokra épül, amelyek egyszerre dolgoztatják meg az erősítendő izmokat és növelik a pulzusszámot. Így nemcsak erősödnek a fizikai képességeink, hanem javul a kardiovaszkuláris rendszer működése is.

Az általános kondicionálás mellett pedig specifikus gyakorlatokkal tudunk még jobban ráfókuszálni az állóképességünkre. Ilyen például a guggolásból felugrással kombinált kettlebell swing vagy más néven „thruster” gyakorlat – ami több izomcsoport közös munkáját igényli és garantáltan felpörgeti a vérkeringést, ezáltal fejlesztve az állóképességünket.

A kettlebell edzéseken történő folyamatos súlyemelés és mozgás intenzitása miatt, a test energiaszintje is egyre magasabbra emelkedik. Az izmokban lévő glikogén raktárak folyamatosan ürülnek, ami arra készteti a szervezetet, hogy növelje azokat és így jobban bírja majd a terhelést – ergo javul az állóképességünk.

Egy másik fontos dolog amit nem szabad elfelejteni, hogy mennyire változatos lehet egy kettlebell edzés! Nem kell ugyanazt a gyakorlatsort végeznünk minden nap ahhoz, hogy fejlődjön az állóképességünk. Elegendő hetente 2-3 alkalommal beiktatni egy jól összeállított kettlebell edzéstervet és már érezhetjük is hamarosan annak hatását.

Végül pedig érdemes megemlíteni azt is, hogy rendszeres kettlebell tréninggel nemcsak egyszerűen kitartóbbakká válhatunk fizikailag – hanem elérhetjük azt is, hogy hosszabb ideig képesek legyünk koncentrálni vagy stresszes helyzetekben nyugodtabbak maradni. Tehát mint látható sok mindenre jó hatással lehet ez a különleges eszköz, érdemes hát nekikezdeni és megtapasztalni a változásokat!

 

A legnépszerűbb kettlebell gyakorlatok bemutatása

A legnépszerűbb kettlebell gyakorlatok bemutatása során érdemes ott kezdeni, hogy miért is olyan népszerűek ezek az edzésformák. A kettlebell alapjai között szerepel, hogy rengeteg izomcsoportot megmozgatunk velük egy-egy gyakorlat során, és a súlypont elhelyezkedése miatt még inkább előtérbe kerülnek a stabilizáló izmok is.

Az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott kettlebell gyakorlat a swing. Ez a mozdulat nemcsak az alsótestet erősíti – mint például a combizmok és farizmok -, hanem kihívást jelenthet az egész test számára. A helyes technika elsajátítása nagyon fontos itt: gondoljunk arra, hogy ne csak karunkkal emeljük fel a súlyt, de használjuk hozzá teljes testünket és lendületét! Az ilyen gyors tempójú mozgás segít abban is, hogy jobb állóképességre tegyünk szert.

Egy másik kedvelt kettlebell gyakorlat az úgynevezett török felállás. Bár elsőre bonyolultnak tűnhet ennek elvégzése, tulajdonképpen mindössze annyit kell tennünk, hogy fekvő pozícióból felülünk egy kézzel a kettlebell-t tartva, majd felállunk. Egy ilyen mozdulatsor során szinte minden izomcsoportot megdolgoztatunk, ráadásul az egyensúlyérzékünket is fejlesztjük.

A harmadik gyakorlat, amit érdemes kipróbálni, az a goblet guggolás. Kettlebellel ezt úgy végezzük, hogy tartjuk a súlyt magunk előtt és leereszkedünk guggoló pozícióba. Itt is nagyon fontos a helyes technika betartása: próbáljuk meg fenekünket minél alacsonyabbra vinni anélkül, hogy gerincünk meghajlana! A goblet guggolás remekül erősíti alsótestünket és segít abban is, hogy jobban odafigyeljünk testünk helyzetére.

Végül pedig érdemes még említést tenni a snatch nevű gyakorlatról. Ennek lényege az egészen lendületes mozdulatok alkalmazása: egy kézzel kell felrántani a kettlebell-t fejünk fölé úgy, hogy közben karunkat kinyújtva tartjuk. Ezáltal nemcsak a felsőtestet dolgoztatjuk meg intenzíven (például váll vagy hát), hanem láb erejét is igénybe vesszük az edzés során.

Tehát elmondható, hogy a legnépszerűbb kettlebell gyakorlatok bemutatása során számos olyan mozdulatsort találhatunk, amelyek átfogó fejlesztést tesznek lehetővé. Nem véletlenül került ennyire előtérbe ez az edzésformátum: a változatos és hatékony gyakorlatoknak köszönhetően könnyedén elérhetjük céljainkat!

 

Tippek a sérülések elkerüléséhez kettlebell használatakor

A kettlebell edzés egyre népszerűbbé válik, és nem véletlenül: rengeteg előnye van, például erőnlétünk növelése és az állóképesség fejlesztése. Azonban fontos, hogy biztonságosan használjuk a kettlebellt, mert könnyen megsérülhetünk, ha nem vagyunk elég óvatosak. Ebben a bekezdésben megosztok veletek néhány tippet a sérülések elkerüléséhez kettlebell használatakor.

Először is nagyon fontos, hogy megtanuljuk helyesen tartani a kettlebellt. A fogásnál ügyeljünk arra, hogy ne túl szorosan és ne túl lazán fogjuk meg – pont olyan legyen mint egy kézfogásnál. Ha ugyanis túl szorosan fogod meg a kettlebellt akkor az izmaid elfáradnak mielőtt még jól belekezdtél volna az edzésbe; viszont ha túlságosan lazán tartod azt könnyen kicsúszhat belőle.

Második tippem az lenne, hogy mindig alapos bemelegítést végezzünk mielőtt hozzákezdünk az igazi edzéshez. Pár perc futás vagy ugrókötelezés segíthet felkészíteni a testünket erre az intenzív mozgásra. Fontold meg ezen felül néhány dinamikus nyújtó gyakorlat elvégzését is, például körözést a vállakkal és csípővel.

Harmadszor, használjunk megfelelő méretű kettlebellt. Ha túl nehéz az eszköz, könnyen megsérülhetünk vagy rossz technikát alkalmazhatunk, ami csak tovább növeli a sérülésveszélyt. Ne feledd: kezdőként mindig jobb alulról indulni és fokozatosan haladni előre.

Negyedikként szeretném ajánlani azt hogy ne siess! Sokszor a rohanás miatt veszejtünk el technikailag ami szintén növelheti a sérülésveszélyt. Könnyebb lesérülni ha hirtelen mozdulatokkal dolgozik valaki nem megfelelő pozícióban ahelyett hogy óvatosan figyelne minden mozdulatra.

Végül pedig nagyon fontos, hogy folyamatosan értékeld magadat az edzés során. Ha úgy érzed, hogy nem bírod már tartani a helyes testhelyzetet vagy erőlteted magad túlságosan akkor inkább pihenj egy kicsit mielőtt visszaállsz az adott gyakorlatba. Bölcs dolog időnként ránéznünk egy-egy videóra amiben profik mutatják be a gyakorlatokat, ezzel is segítve saját technikánk tökéletesítését. Ha pedig bármilyen fájdalmat érzel az edzés közben vagy után, feltétlenül fordulj szakemberhez.

Összefoglalva tehát: helyes fogás és testtartás, alapos bemelegítés, megfelelő méretű kettlebell használata, ne siessünk és figyeljünk magunkra – ezek az alapvető tippek amelyeket érdemes szem előtt tartani a sérülések elkerülése végett kettlebell használatakor. Ne feledd hogy józan ész és óvatosság mellett még élvezetesebb lehet ez a remek sport!

 

Hatékony edzésterv összeállítása kettlebellel

A kettlebell edzés egyre népszerűbbé válik, és nem véletlenül. Kiváló eszköz a hatékony edzésterv összeállításához, hiszen rengeteg mozgást lehet vele kivitelezni és szinte az egész testet megdolgoztatja. Szóval gondoltam beszélünk egy kicsit arról, hogyan állítsunk össze egy hatékony edzéstervet kettlebellel.

Először is fontos megjegyeznünk, hogy a kettlebell alapvetően nagyon sokoldalú eszköz; lehet vele erősítő gyakorlatokat csinálni, de ugyanúgy alkalmas állóképesség fejlesztésére is. Épp ezért az első lépés mindig az legyen, hogy tisztában vagyunk a saját céljainkkal: fogyni szeretnénk? Izomtömeget növelni? Vagy csak egyszerűen fittebbnek érezni magunkat?

Ha ezt eldöntöttük, akkor jön a következő feladat: milyen gyakorlatokra van szükségünk ahhoz, hogy elérjük ezeket a célokat? A jó hír az, hogy itt sem kell túlbonyolítani a dolgot; ha például fogyásra törekszel és inkább aerob jellegű mozgásra vágysz (mert mondjuk utálod a futást), akkor érdemes olyan gyakorlatokat választani, amelyek sok energiát igényelnek és jó pulzusszám-emelő hatásuk van. Ilyen például a kettlebell swing vagy az úgynevezett snatch.

Az izomépítéshez viszont inkább olyan gyakorlatokra lesz szükségünk, amelyek célirányosabban megdolgoztatják az egyes izomcsoportokat. Itt jöhetnek képbe például a guggolás variációk, fekvőtámasz kettlebellel vagy a húzódzkodás – persze ez utóbbinál már előre kell kalkulálnunk azt is, hogy hogyan erősítsük meg magunkat ahhoz, hogy elbírjuk saját testsúlyunk.

És ha már ennyit beszéltünk arról, milyen gyakorlatokkal állíthatunk össze egy hatékony edzéstervet kettlebellel, akkor ne felejtsük el azt sem: az edzettségi szintünkhöz kell igazítani a terhelést! Ha kezdő vagy még ebben a sportágban (vagy egyszerűen csak régóta nem mozogtál rendszeresen), mindenképp célszerű könnyebb súlyokkal kezelni és lassan fokozatosan növelni azt. Így biztosan nem fogsz túlhajtani magad, és idővel még a legjobb sportolók közé is bekerülhetsz a kettlebell edzésnek köszönhetően!

A kettlebell alapjai rendkívül fontosak azok számára, akik szeretnének belevágni ebbe a hatékony edzésformába. A Kettlebell gyakorlatok és technikák elsajátítása hosszú távon kifizetődő befektetés lehet az erőnlét, állóképesség és általános fizikai állapot javításában. A StrongFirst elveinek alkalmazása pedig biztosítja a kettlebellel végzett edzések hatékony és biztonságos elvégzését. Ne feledkezzünk meg arról, hogy folyamatosan fejlesszük tudásunkat és gyakoroljunk rendszeresen annak érdekében, hogy valódi eredményeket érhessünk el ezen izgalmas sport eszközzel!

Kapcsolódó cikkek

Visszahízás elkerülése: Tippek és trükkök a súlymegtartáshoz

Hogyan előzheted meg a visszahízást? Sokan küzdünk ezzel a problémával, hiszen nem...

Fogyás stagnálása: Okok, tippek és megoldások hatékony súlycsökkentéshez

mit tegyél, ha stagnálásba ütköztél a fogyásod során? Mindannyian tudjuk, milyen frusztráló...

Hogyan Érhetjük el a Tökéletes Állóképességet az Erőnléti Edzés Segítségével?

Az egész világon sokan küzdenek azért, hogy jobb eredményt érjenek el a...

Mi Történik, Ha Túledzed Magad?

Üdvözöllek blogunkban! A mai témánk nem más, mint a túledzés. Erre a...