2024 június 25, kedd
Kiváló és hasznos kerti játék ötletek minden korosztálynak
Kiváló és hasznos kerti játék ötletek minden korosztálynak
KEZDŐLAP Gyerek A legjobb kerti játékok, amik hasznosak is a gyermekeknek
Gyerek

A legjobb kerti játékok, amik hasznosak is a gyermekeknek

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a gyerekeknek, hogy kint lehessenek a friss levegőn és mozogjanak. De miért ne lehetne ez az időszak nem csak szórakoztató, de tanulságos is? Ebben segíthetnek a „Kerti játékok”, amelyek rengeteg örömforrást rejtenek magukban. A „hasznos játékok” mellett pedig az egész család együtt tölti szabadidejét, miközben fejlődik, tanul és kreatívan gondolkodik. Az „Szabadtéri szórakozás” nemcsak egészséges testmozgást nyújt minden korosztálynak, hanem segít abban is, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Végül pedig bemutatunk néhány „Játék ötletet”, amelyekkel sosem fog unatkozni senki sem a „Gyermek kert”-ben! Merüljetek el velünk ebben az izgalmas világban!

 

A hasznos játékok a kertben

A játékok a kertben nem csak szórakozást és vidámságot hoznak, de ugyanakkor hasznos is lehetnek. Szeretnél például egy picit elszabadulni a mindennapi rutinból? Akkor neked valók ezek a játékok! Mondjuk, gondoltál már arra, hogy mennyire izgalmas lehet egy óriás dominóval játszani a szabadban? Nem csak fejleszti az agyunkat, de közben még aktívan mozoghatunk is. És ha esetleg belefutnánk egy-egy bonyolultabb helyzetbe, akkor ott van mellettünk a család vagy barátok támogatása.

És mi lenne, ha feltelepítenénk egy homokozót vagy hintaállványt? Biztosan emlékszel még gyermekkorod kedves pillanataira, amikor napokon át építettél várat a homokban vagy érezted a szél simogatását arcon repülés közben. De vajon gondoltad volna azt, hogy ezekkel a játékokkal sokkal többet is adhatsz gyermekednek minthogy csak egyszerűen jókedvre derítik őket? A homokozóban eltöltött idő alatt például finommotoros képességük fejlődhet és kreativitásukra is nagyon jó hatást gyakorolhat.

De miért ne építhetnénk fel saját mini golf pályánkat is otthon? Ezzel nem csak szórakoztató időtöltést biztosítasz magadnak és családodnak, hanem remek alkalom lehet arra is, hogy megtanítsd nekik ezt az elegáns sportot. Olyan izgalmas lehet látni ahogy első ütéseiktől kezdve folyamatosan javulnak!

Tehát láthatod: az udvaron található játékok korántsem csak szórakoztatónak valók. Sokkal inkább olyan eszközök ezek – amellett hogy remekül szórakoztatnak -, melyek segítségünkre lehetnek abban, hogy fejlődjünk és tanuljunk új dolgokat miközben élvezzük a friss levegőt és a napsütést.

 

Kerti játékok, amiket otthon is elkészíthetsz

A Kerti játékok, amiket otthon is elkészíthetsz című témakörben szeretnék megosztani veletek néhány kreatív ötletet. Bizonyára sokan közületek is azon gondolkodnak nap mint nap, hogy hogyan lehet a gyerekek számára érdekesebbé, szórakoztatóbbá tenni a kertben töltött időt. Nos, ennek egyik legjobb módja az lehet, ha saját kezűleg készítünk nekik játékokat!

Gondolkozz csak bele: elég egyszerű dolgokból is nagyon klassz és izgalmas játékokat varázsolhatunk elő. Például mi lenne, ha saját kezűleg építenénk fel egy homokozót vagy vízi csúszdát? Vagy talán még ennél is vonzóbb ötlet lenne egy mini golfpálya vagy ugrálóvár alkotása? A lényeg itt az, hogy a fantáziánkat használva szinte bármit létrehozhatunk – és mindezt anélkül, hogy extra költségbe vernénk magunkat.

Persze nem kell komplikált terveket szövögetnünk ahhoz sem, hogy valami igazán király dolgot hozzunk létre. Vegyük például a hagyományos tollaslabdázást: ezt könnyedén feldobhatjuk úgy, hogy saját kezűleg faragunk pálcikából ütőket és tollaslabda helyett gumilabdát használunk. Az így elkészült „újratervezett” tollaslabda garantáltan órákon át lefoglal majd mindenkit!

Vagy mi van akkor, ha inkább valami nyugisabb tevékenységre vágytok? Akkor javaslom nektek a DIY madárles állomás összeállítását! Ehhez nincs másra szükségünk csupán némi faanyagra és néhány madaraknak való eleségre (magokra), amit aztán a les állomásokon helyezhetünk el. Ez nemcsak remek elfoglaltság lesz mindannyiótoknak de emellett nagyszerű alkalmat ad arra is hogy közelről tanulmányozhassuk ezeket a csodaszép teremtményeket.

Minden esetre bízz belém: bármihez is fogsz hozzá otthoni kerti játék-készítés kapcsán biztos vagyok benne hogy fantasztikus eredménye lesz! Mert gyermekeink legnagyobb örömét végülis nem feltétlenül az jelenti amiért sok pénzt fizettünk hanem amiért rengeteg energiát és szeretetet fektettünk bele.

 

Hogyan válasszuk ki a legjobb kerti játékot

Szóval, hogyan válasszuk ki a legjobb kerti játékot? Én is ezzel a kérdéssel szembesültem nemrég. Nyilvánvaló, hogy minden gyermek (és felnőtt) más és más, tehát nincs egyetlen megfelelő válasz erre a kérdésre. De néhány alapvető szempontot mindenképpen érdemes figyelembe venni.

Először is gondoljunk arra, milyen korúak a játékosok. Az óvodáskorúaknak például tökéletes lehet egy homokozó vagy hinta, míg az idősebb gyerekeknek már inkább valamilyen sporteszközre lehet szükségük – például labdákra vagy trambulinra.

Másodszor vegyük figyelembe azt is, hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre. Egy nagyobb kertben akár egy ugrálóvár is elférhet, de ha csak egy kisebb terület áll rendelkezésre, akkor talán jobb lenne olyan játékokat választani amik kevesebb helyet foglalnak el – mint például frizbi vagy tollaslabda.

Emellett ne feledjük azt sem soha: az egyszerű játékok is hatalmas örömforrást jelenthetnek! Ki mondta például azt ,hogy a jó öreg gumicsizma-dobás verseny nem tartozik a legjobb kerti játékok közé? Vagy miért ne lehetne élvezetes egy közös kertészeti projekt indítása? Hiszen így még tanulni is lehet!

Végül pedig fontos szempont még az évszakok változása is: van-e vízzel játszáshoz alkalmas területünk nyáron? Van-e helyünk hógolyó-csatázásra télen?

Tehát ahogy látjuk, sokféle tényezőt kell mérlegelnünk annak érdekében ,hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb kültéri játékot. De teljesen mindegy mi lesz végül a döntésünkk: A lényeg az,hogy minél több időt tölthessünk kedvenceinkkel boldogan és aktívan!

 

Szabadtéri szórakozás: Játékötletek a friss levegőn

Ha olyan szabadtéri szórakozást keresel, amely minden korosztálynak örömet okoz, akkor a friss levegőn való játékötletek pontosan azt nyújtják. Ki ne szeretne egy igazán jó kerti partit rendezni? A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt rengeteg móka és nevetés vár rájuk, ha megfelelően felkészülünk.

Először is, gondolkozzunk el azon, milyen játékokat játszhatunk a friss levegőn. Talán az első dolog, ami eszünkbe jut, az a klasszikus labdajáték. Ez lehet bármi egyszerűtől kezdve egy röplabdameccsig vagy akár egy barátságos focimeccsig. Megpróbálhatunk néhány alternatív sportot is beilleszteni – mi lenne például ha kiadnánk magunkból a belső Robin Hoodot és íjászkodnánk?

De természetesen nem kell mindig versengeni. Miért ne tölthetnénk el egy délutánt csak úgy hogy fekszünk a fűben és nézzük ahogy a felhők siklanak át az égen? Vagy talán összeülhetünk és társasjátékozhatunk – nincs annál jobb mint zsetongyűjtögetni miközben élvezzük a napfényt.

És láttad már azt az embert parkban akinek sikerült hatalmas buborékokat fújni? Ugye milyen boldognak tűnik odakint a friss levegőben! Tudom ajánlani néhány jó buborékfúvó receptet is!

Végül pedig ott van még sok más tevékenység is mint például tollaslabda vagy csocsó ami kimondottan jó móka lehet nagyobb csoportokkal is.

Szóval ha legközelebb arra gondolsz hogy mit csinálhatsz otthon unalmadban – vedd elő ezeket az ötleteket! Biztos lehetsz benne hogy soha többé nem leszel unatkoznod otthon! Milyen más szabadtéri játékötleteid vannak?

 

Biztonságos és hasznos játékok gyermekeknek

Valóban kihívás olyan játékokat találni a gyermekeinknek, amelyek nemcsak szórakoztatóak, hanem biztonságosak is. Aztán itt vannak még azok a játékok, amelyek valójában hasznosak is. Biztonságos és hasznos játékok a gyerekeknek? Igen, lehetséges! Honnan tudom ezt biztosra? Hát mert saját tapasztalatból mondom.

A kerti homokozó például egy nagyszerű választás. Nemcsak hogy órákig képes lefoglalni a gyerekek figyelmét, de közben fejleszti is őket. Milyen területeken? A finommotorikus képességükön és a kreativitásukon túl megismerhetik az olyan fogalmakat is mint súly vagy térfogat.

Vagy nézzük csak meg a jó öreg ugrálókötelet! Egy egyszerű ugrálókötél segíthet megtanítani nekik az időzítést és koordinációt. Ráadásul remek módszer arra, hogy mozgásra bírjuk őket anélkül, hogy észrevennék: edzenek!

És mi lenne ha beszerezne egy kerti csúszdát vagy hintát? Ezek hihetetlenül hasznos eszközök lehetnek annak érdekében, hogy fejlődjön gyermekünk egyensúlya és erősödjenek izmai – mindezt pedig úgy érik el, hogy közben remekül szórakoznak!

De vajon hol találhatunk olyan játékot ami egyszerre tanítja meg nekik az alapvető matematika alapelveit miközben játszanak vele? Én mondok egy tippet: rakosgassunk dominót! Ezáltal felfedezhetnek matematikai összefüggéseket és logikus gondolkodást sajátíthatnak el.

Szóval igen! Bárki mondja bármit – szerintem ezeken túlmenően sok más lehetőség van arra vonatkozólag hogyan keressünk biztonságos és hasznos játékokat gyermekeink számára…és mindezek mellé még azt sem ártana hozzátenni: mindenki legyen nyugodt – hiszen mindannyian tudjuk mennyire fontos minden szülő számára gyermekeinek boldogsága!

 

Otthoni kerti tevékenységek, amelyek fejlesztik a gyermekek képességeit

Sokan talán nem is gondolják, de az otthoni kerti tevékenységek igazán hasznosak lehetnek a gyerekek számára. Nem csak arról van szó, hogy kitesszük őket a friss levegőre és mozognak egy kicsit. A természet közelsége önmagában fantasztikus dolog, de ezek a játékok még többet adnak nekik.

Tegyük fel például, hogy építenek egy homokvárat. Ez nemcsak móka és játék – itt vannak finommotorikai képességfejlesztő elemek is! A kis kezek dolgoznak, formálnak, tapintanak. Hihetetlenül fontos ez a fejlődésben! És mi van akkor, ha rajzolunk a földön? Egy nagy darab krétával! Itt már megint más képességeket fejlesztünk: vizuális-terei koordinációt és kreativitást.

Nem beszélve arról, amikor elültetünk egy virágmagot vagy zöldségpalántát. Milyen érzés lehet azt látni, ahogy növekszik valami saját keze munkája nyomán? Hiszen így tanulhatják meg leginkább a türelmet és az odafigyelést.

És mindemellett ott van még a csapatmunka is! Ha több gyermekkel játszanak egyszerre… húha, mennyire fontos tud lenni az együttműködés megtanulása! Ki ássa ki magából azt az erősített karaktertudatosságát?

Szóval igen… Az otthoni kerti tevékenységek igazán sokrétűek és hatásuk sem elhanyagolható. Gondolkodtál már ezen? Vajon melyik lesz ma napig kedvenc játékod eszközeit kidobva?

 

Legnépszerűbb és legsokoldalúbb hasznos játékok a kertben

Ha arra gondolunk, hogy milyen hasznos játékokkal tölthetnénk meg a kertünket, többféle opció is eszünkbe juthat. A legnépszerűbb és legsokoldalúbb kerti játékok között találhatóak azok, amelyek nem csupán szórakoztatóak, hanem még a képességfejlesztést is elősegítik. Gondoljunk csak bele! Mennyire jó érzés lehet a gyerekeknek megmutatni, hogy a szabadidő eltöltése nem csak a négy fal között lehetséges!

Elsősorban ott van például a homokozó, ami remek alkalom arra, hogy a lurkók kreativitása igazán kiteljesedjen. Ráadásul közben még azt is megtanulhatják, hogyan osztozzanak másokkal vagy éppen hogyan oldjanak meg egyszerű problémákat. Ki gondolta volna, hogy egy ilyen egyszerű dolog mint egy vödör és lapát mennyi örömöt okozhatnak?

De mi lenne ha még tovább mennénk? Mit szólnál például egy kerti hintához vagy csúszdához? Ezekkel már nem csak az agyat fejlesztik, de fizikailag is aktívabbakká válnak a gyerkőcök. Sőt mi több: ezáltal tanulnak meg várni és sorban állni – hiszen mindenki szeretne hintázni!

Mindezek mellett pedig ne feledkezzünk el az olyan klasszikus játékokról sem mint az ugrálókötelezés vagy frizbi dobálás. Ezek remek alkalmat biztosítanak arra, hogy minőségi időt töltsünk el családi körben miközben élvezzük a friss levegőt.

Tehát láthatjuk: rengeteg olyan sokoldalú és hasznos játék létezik amellyel be tudjuk dobni a kertünket. De most komolyan mondom: ki ne szeretné ezt?! És hidd el nekem: ha egyszer beruházol ezekre akkor garantált lesz a vidám hangulat – ráadásul mindez otthonod védelmében!

 

Hasznos tippek és trükkök az ideális kerti játszótér megtervezéshez

Szóval, ha már megtaláltad az ideális helyet a kertben és eldöntötted, hogy saját játszótérrel gazdagítod azt, akkor itt van néhány hasznos tipp és trükk a megtervezéshez. Az első dolgok közé tartozik a biztonsági szempontok figyelembe vétele. Nyilván nem szeretnénk, ha a gyerekek balesetet szenvednének, így érdemes puha anyagot választani a talajhoz – például homokot vagy fűvet – amely tompíthatja az esetleges eséseket.

A következő fontos kérdés: mi legyen a játszótéren? Lehetőségünk van csúszdát, hintát vagy akár mászókát is beépíteni. Érdemes azonban figyelembe venni a gyermek korát és érdeklődését is. Egy kisebb gyereknek például tökéletes lehet egy alacsonyabb csúszda vagy egy babahinta.

Vegyük figyelembe azt is, hogy mennyire lesz időjárás-álló az adott játék. A fa játékok ugyan természetesebb hatást keltenek, de kevésbé ellenállóak az időjárás viszontagságaihoz képest mint a műanyag játékok. Ha pedig valami igazán egyedit szeretnénk alkotni, akkor ne féljünk belevágni egy DIY (Do It Yourself) projektbe! Szuper ötleteket találhatunk online erre vonatkozóan.

De mi van akkor ha nincs elég helyünk? Nos, ebben az esetben érdemes olyan multifunkciós játékot választani ami többféle tevékenységhez nyújt lehetőséget egyszerre. Például létezik olyan kombinált szerkezet ami magába foglalja mind a csúszdát mind pedig a hinta funkcióját.

Az átgondolt tervezés mellett fontos azt is megemlíteni hogy minden nap jusson idő arra hogy kihasználjuk ezt a fantasztikus játszótéri lehetőséget amit magunknak teremtettünk! Milyen jobb program lenne estenként mint közös játék és móka ezeken az újonnan telepített berendezéseken? Hidd el semmi sem pótolhatja majd annak örömét amikor látod ahogy gyermekeid arcán szétterül mosoly mikor először használják majd új kedvenc jatszo-helyüket!

 

Készíts saját hasznos játékot!

Valaha is gondoltad, hogy milyen klassz lenne a saját játékot készíteni? Nos, hadd mondjam el nektek, hogy ez nem csak lehetséges, de valójában nagyon szórakoztató is! A „Készíts saját hasznos játékot!” témáról beszélünk most. Nem kell hozzá semmi extra vagy túlzottan bonyolult dolog, csupán egy kis kreativitás és némi szabadidő. A legjobb az egészben? Az eredmény nem csak szórakoztató lesz, hanem hasznos is!

Az első lépés természetesen az ötletelés. Mi lenne a tökéletes játék a te számodra? Egy labirintus a gyerekeknek? Vagy talán egy homokvár építő verseny a barátaiddal? Vagy mi lenne inkább egy virágültető verseny a családdal?

És itt van az igazán izgalmas része: amikor megvalósítod az álmaidat. Szükséged lesz néhány alapvető eszközre – talán néhány fadarab vagy kövek… Lehet, hogy spórolni akarsz és újrahasznosítasz régi dolgokat otthonról.

Végül pedig ott van az elkészült játékod: mindenki örömét leli benne! És mindeközben még tanulságos is lehet – például ha növényeket ültetsz, megtanulhatod melyik növény mikor virágzik.

Szóval mit vársz még? Menj ki a kertbe és kezd el tervezgetni! Hidd el nekem; sokkal jobb móka lesz mint azt gondolnád!

 

Kreatív módszerek a szabadtéri szórakozáshoz minden évszakban

Szóval, beszéljünk a kreatív módszerekről a szabadtéri szórakozáshoz minden évszakban! Biztosan vagyok benne, hogy sokan közületek is szeretnek időről-időre kiszabadulni a négy fal közül és kihasználni az otthonunkhoz közel eső zöld területeket. De mit tehetünk, ha unalmassá válik a hagyományos foci vagy röplabda?

Ebben az esetben jönnek képbe a kreatív megoldásaink! Tavasszal például miért ne rendeznénk egész délutános festészeti versenyt? Képzeljétek el: egy vászon, pár ecset és rengeteg színes festék… Az eredmények pedig nemcsak művészi alkotások lesznek, hanem felejthetetlen pillanatok is.

Nyáron pedig lehetőség nyílik arra, hogy összekapcsoljuk az aktív testmozgást és a vizuális élvezeteket. Hogyan? Próbálkozzunk meg óriás buborékok létrehozásával. A gyerekek imádni fogják – de bevallhatom-e titokban, hogy mi felnőttek is éppúgy élvezzük?

Az őszi szezonban nincs olyan izgalmasabb program mint egy jó nagy diótörési verseny – ha van elegendő diónk természetesen. És mi lenne jobb háttérzenénél az apró magvak kopogása és roppanása miközben mesélünk régi történeteket?

Aztán itt van még a tél – igen tudom hideg van de ez se álljon útjából ennek az egész évben tartó szabadtéri móka sorozatnak. Hógolyó csata bárki? Vagy talán iglu építése inkább amire azt mondod; „Hát persze!” Mindig emlékezetes marad mikor először látszik felhúztuk azt utolsó hógolyót is ami pont illeszkedik.

Rendben van persze mindannyian tudjuk hiszen voltunk már ott: bizony néha nehézségeink adódhatnak abba belekapcsolódni ebbe az egész „szabad levegős” dologba… De gondoltad volna milyen sokféle lehetőség rejtezik ott kint csak arra várva hogy felfedezd?

Elmondható, hogy a kerti játékok nem csupán szabadtéri szórakozást biztosítanak a gyermekünknek, de hozzájárulnak fejlődésükhez is. A hasznos játékok segítségével megtanulhatnak türelmesen várni, megtervezni és stratégiázni. Az egyszerűbb játék ötletek pedig ösztönzik a kreativitásukat és fantáziájukat. Ezen felül egy kellemes délutánnál nincs is jobb, mint amikor látjuk őket boldogan játszani a gyermek kertben lévő homokozóban vagy mászókán. Tehát ha tehetjük, biztosítsunk számukra minél több lehetőséget a szabadban való játékhoz!

Kapcsolódó cikkek

Így gondoskodj a gyereked egészségéről:

Hogyan tudjuk egészségesen tartani a gyerekeinket? A mai világban rengeteg kihívással nézünk...

Gyermek étrend: Tippek és tanácsok egészséges táplálkozáshoz

Hogyan biztosíthatjuk gyermekeinknek az egészséges táplálkozást? Milyen ételeket válasszunk a mindennapokban, hogy...

Gyerekkori Elhízás Megelőzése: Táplálkozási és Életstílus Tippek

A gyerekkori elhízást vesszük górcső alá. Ebben az írásban olyan kulcsfontosságú témákat...

Gyerekoltások Magyarországon

Miért fontos a gyerekoltás? A gyerekoltások jelentősége és előnyei A gyerekoltások rendkívül...