2024 július 16, kedd
Útmutató a Gyerek Edzéshez
Útmutató a Gyerek Edzéshez
KEZDŐLAP Gyerek A Legjobb Sport Választások Gyerekeknek
Gyerek

A Legjobb Sport Választások Gyerekeknek

A gyermekkori mozgás és sportolás nem csak a kiegyensúlyozott fizikai fejlődést segíti elő, hanem számos más pozitív hatást is eredményez. Azonban sok szülő találkozik azzal a kérdéssel: mit sportoljon a gyerek? A „Gyermek sportok” kiválasztása nagyon fontos döntés, hiszen ebben az életkorban még kiemelten hajlékonyak és formálhatóak a fiatal atléták. Figyelembe kell venni, hogy milyen tevékenység illeszkedik leginkább gyermekünk adottságaihoz, érdeklődési köréhez. Vajon melyik „Sport választás” lesz az ideális? Lehet-e egyaránt „Gyerek edzés”, ami örömöt okoz és mégis jól alapozza meg a további fejlődést? Hogyan inspiráljuk őket arra, hogy igazi „Sportoló gyerekek” váljanak belőlük? Ebben szeretnénk Önnek segítséget nyújtani ebben a blogbejegyzésben.

 

A sport jelentősége a gyerekek számára

A sport jelentősége a gyerekek számára nem is lehetne fontosabb. És tudod miért? Nem csak azért, mert segít abban, hogy fizikailag erősebbek és egészségesebbek legyenek. Persze ez egy nagyon fontos tényező, hiszen mindannyian szeretnénk, ha gyermekünk egészséges lenne. De van még valami más is.

Gondolj bele: amikor a gyerekek sportolnak, akkor nemcsak a testüket mozgatják meg. Lehetőséget kapnak arra is, hogy új barátokat szerezzenek és csapatban dolgozzanak. Ez rengeteg olyan készséget fejleszt ki bennük, amelyre az életben szükségük lesz.

Ráadásul a sport révén megtanulhatnak kitartani valami mellett. Hányszor hallottuk már azt az állítást: „A sport az élet iskolája”? Nos, talán ez igaz is! Mert valljuk be őszintén: néha nehéz motivált maradni egy hosszú futás közben vagy folytatni az edzést akkor is, amikor minden izomunk fájdalommal tiltakozik.

Éppen ezért gondolom úgy én – és talán te is így gondolkodsz -, hogy a sport óriási ajándékot adhat a gyerekeinknek. Akár fociznak, kosaraznak vagy tornázni szeretnek – mindegy milyen formát választanak – biztos lehetsz benne:hasznos időtöltést találnak maguknak.

Tehát összegezzünk egy picit! A sportelkötelezettség nemcsak erősíti testünket fizikailag- ami természetesen létfontosságú-, de neveli karakterünket és segíti társas kapcsolatainkat is. És mindezeken felül valljuk be: jó móka! Ki ne emlékezne örömmel saját gyermekkori sportsikerére? Szóval mit gondolsz róla? Talán itt az ideje beszélgetni a csemetédnek arról mit sportoljon…

 

Hogyan segíthet a sport választás a gyerekek fejlődésében

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a sport választása a gyerek fejlődése szempontjából. Talán magától értetődik, de hadd mondjam el mégis, hogy a fizikai aktivitás nemcsak az egészségügyi előnyökkel jár, hanem segíti a gyermekek szocializációját is. Gondolj csak bele! A futballpályán vagy a kosárlabda csapatban megszerzett barátok talán egy életre szólnak.

A sport választása ráadásul fejlesztheti a gyerekek koncentrációs képességét is. Hogyan? Nos, vegyük például az asztaliteniszt. Az ilyen típusú játék igényli azt, hogy folyamatosan figyeljenek és gyorsan reagáljanak – mindez pedig kiváló agytorna! És nem csak ez: egy-egy izgalmas meccs közben tanulnak meg küzdeni, feladatokat teljesíteni és csapatban dolgozni.

De vajon melyik sportágat válassza a gyermek? Ez nagymértékben függ attól is, hogy milyen típusú tevékenységet élveznek. Van olyan gyerkőc, aki imádja az adrenalint és szeret versengeni másokkal – nekik jó választás lehet valamilyen csapatsport vagy akár az atlétika. Más gyermekek inkább nyugodtabb légkörben érzik jól magukat – nekik ideális lehet például úszás vagy torna.

Mindenesetre bármi legyen is végső döntésük eredménye: fontos tudniuk róla – mindenki másképp fejlődhet ezen út során; Ezért nincsenek rossz döntések! A lényeg mindig ugyanaz marad: adjunk esélyt nekünk mindenféle sportágakra (legyen az csoportos edzésformák vagy individuális), majd hagyjuk őket arra irányulni mintegy természetes módon – amelyhez leginkább vonzzák… Hadd találja meg saját örömforrásait! Mert hiszen erről van szó alapvetően: lelje örömét abban amit csinál… Akkor garantáltan sokkal jobbak lesznek benne!

 

A legnépszerűbb gyermek sportok bemutatása

Azt hiszem, minden szülő szeretné, ha a gyereke egészséges és aktív életmódot folytatna. Ehhez pedig a sportolás az egyik legjobb eszköz. De melyek is a legnépszerűbb gyermeksportok manapság? Nosza, lássuk!

Az első helyen természetesen ott van a futball. Ki ne ismerné ezt a világsportot? A gyerekek imádnak labdát rúgni, így nem csoda, hogy sokan választják ezt a sportot. A futball mellett az úszás is nagy népszerűségnek örvend: az úszás fejleszti az állóképességet, erősíti az izmokat és javítja a koordinációt.

Hasonló előnyökkel bír még például a torna vagy ritmikus gimnasztika is. Ezekben a sportokban már fiatal korban elkezdhetnek részt venni a gyerekek, és ezáltal fejlődhetnek testileg-érzelmi szempontból egyaránt.

Szintén hódítanak mostanság olyan csapatsportok mint kosárlabda vagy kézilabda. Ezeknél kiemelten fontos megtanulni együtt dolgozni másokkal és közösen célba érni. Vajon hány csemete álmodozik arról, hogy majd egyszer ő lesz következő Messi vagy Michael Jordan?

Elgondolkodtató ugye? Hiszen nem csak arról van szó itt, hogy melyik sportot válassza gyermekünk – hanem arról is hogy mikor kezdjen bele valamibe ami kihívást jelent neki és talán élete során elkíséri őt.

De mindezek mellett sincs felettebb annál amikor látod saját csemetéd arcán azt az örömöt amit csak egy jól eltalált gól vagy pont tud okozni! Éppen ezért mindig tartsuk szem előtt: bármi legyen is végül választása – sosem rossz döntés ha mozogni kezd!

 

Az ideális kor, amikor egy gyerek elkezdhet edzeni

Az ideális kor, amikor egy gyerek elkezdhet edzeni, sok szempontból változó és függ a gyermek fizikai fejlődésétől, érettségétől és érdeklődésétől. Azonban általánosságban elmondható, hogy 6-7 éves kortól már célszerű valamilyen sporttevékenységet beiktatni a napirendbe. Ebben az időszakban a gyermekek már képesek hosszabb ideig koncentrálni és követni a feladatokat. Miért pont ekkor? Azt tapasztaltam, hogy ebben az életkorban a kicsiknek megvan az energiafelhalmozódásuk ahhoz, hogy aktívan részt vegyenek egy edzésen.

Mégis milyen sportot válasszanak? Ez is nagy kérdés. Én azt javaslom, hagyjuk őket kipróbálni többféle sportágat. Lehet ez futball, kosárlabda vagy akár úszás. Fontos itt megjegyezni: ne erőltessük rájuk azt a sportot, amit mi szeretünk! Engedjük őket felfedezni saját maguknak azt a tevékenységet, ami igazán örömet okoz nekik.

Tudod mit mondok mindig? A legfontosabb dolog nem az eredményben van. Sokkal inkább arra kell koncentrálnunk, hogy megszerettessük velük a mozgást és megtanítsuk őket egészséges életmódra nevelve őket. Mert valljuk be – ki szeretne olyan emberré válni felnövekvén akinek nincs jól alakított szabadidős tevékenysége? Persze mindannyian tudjuk: semmi sem könnyebb annál mint otthon maradni és videojátékot játszani egész nap… De megéri-e hosszú távon?

Egy biztos: ha sikerül jó korban elindítani őket ezen az úton – még ha néha nehézségekbe ütközik is -, akkor ez óriási előny lesz számukra később az életben.

 

Sportoló gyerekek: motiváció és ösztönzés

Mikor a gyerekem először megkérdezte, hogy milyen sportot válasszon, bevallom, kicsit tanácstalan voltam. Mégis hogyan döntsük el ezt az egész életre szóló kérdést? Az egyik legfontosabb tényező a motiváció és az ösztönzés. A sportoló gyerekeknek szükségük van arra, hogy valaki hajtsa őket előre, segítse őket a céljaik elérésében.

Először is fontos megjegyezni, hogy minden gyermek más. Némelyikük szereti a csapatban játszani, mint például fociban vagy kosárlabdában; mások pedig inkább az egyéni sportágakat részesítik előnyben – mint például úszás vagy atlétika. Egyes gyerekeknek szükségük van fizikai kihívásra és versenyre ahhoz, hogy igazán élvezhessék a sportot; míg másoknak jobban tetszik egy laza közösségi játék.

De miért olyan fontos ez? Nos, ha nem találjuk meg azt a sportszeretetet belső motivációt biztosító tevékenységet amiben igazán élvezi magát – akár csapatmunkáról van szó vagy önfejlesztésről – esetleges lesz nehézzé tenni neki további lépéseket abba irányba amihez láthatóan semmi kedve nincsen.

Akkor hogyan tudnánk segíteni neki megtalálni azt amit szeretne? Úgy gondolom itt jön képbe az ösztönző erő: minél többféle lehetőség közül választunk annál nagyobb eséllyel találkozik majd olyannal ami felkelti érdeklődését és motiválja őt arra hogy kitartson mellette hosszú távon is.

Egy jó módszer erre lehet beiratni őt próbaidős edzésekre – így saját tapasztalata alapján tud dönteni anélkül hogy bármi kötelezettsége lenne maradásra ha nem tetszik neki. A legfontosabb persze mindig az lesz – legyen akár futballista atléta vagy sakkoző- ,hogy szenvedéllyel űzi-e amit csinál és boldog-e miközben teszi.

 

Támogató szülők szerepe egy fiatal atléta életében

Ha arról beszélünk, hogy milyen sportot válasszon a gyerekünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a támogató szülők szerepét egy fiatal atléta életében. Azt hiszem mindannyian tudjuk, hogy ez sokkal több mint csak elvinni őket edzésre és meccsekre. De vajon mennyire vagyunk tisztában azzal, hogy mi minden másra van még szükség?

Elsősorban fontos megértenünk, hogy az eredményes sportolás nem csak fizikai képességeken múlik. Egy gyermeknek mentális erőre és önbecsülésre is szüksége van ahhoz, hogy kitartson akkor is amikor nehezebb időszakok következnek be. És ki lehetne jobb ebben segíteni neki mint saját anyja vagy apja? Nem csak dicséretet kell adnunk nekik ha jól teljesítenek hanem ott kell lennünk mellettük akkor is amikor hibáznak.

Aztán ott van még az egészségügyi oldala is a dolognak. Nem elég ha azt mondjuk: „Menj futni!” Szükség van olyan táplálkozási tanácsokra is amelyek segítségével a gyermekek optimálisan hasznosítani tudnak minden kalóriát ami beléjük kerül. És persze itt sem árt ha mi magunk járunk elől jó példával.

De vajon tényleg minden ránk marad? Szerintem nem! Fontos felismerni azt is, hogy mikor kell profi segítséghez fordulni – legyen az edző vagy pszichológus – és engedni nekik dolgozni. Azért vagyunk itt hogy biztos alapokat adjunk gyermekeinknek de néha jobb ha hátrább lépünk és hagyjuk őket fejlődni.

Szóval igen! Támogató szülőkként nagyon fontos szerepet játszunk abban hogy mit sportoljon a gyerek de emellett rengeteg további tényezőt kell figyelembe vennünk. Biztos veletek is előfordult már olyan helyzet ami felvetett kérdéseket ezzel kapcsolatban ugye?

 

A megfelelő sport választás fontossága a gyermekek egészségére nézve

A megfelelő sport választása gyermekünk számára nem csak a játék örömét adja, hanem az egészségükre is hosszú távon pozitív hatással van. Sokan talán nem is gondolnák, de már fiatal korban megalapozhatjuk kis csemeténk testi és lelki jóllétét azzal, ha olyan mozgásformát választunk neki, amelyben igazán élvezni tudja a sportot.

Azonban vajon hogyan dönthetjük el, hogy melyik sport lenne a legmegfelelőbb? Nem könnyű feladat ez, hiszen annyi lehetőség közül kell választani. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy minden gyerek más és más. Van, aki imád csapatban játszani és mindig részese akar lenni valami nagyobbnak. Őt például egy labdarúgó vagy kosárlabda csapatba érdemes beíratni. Míg van olyan gyerek, aki inkább egyedül szereti megmérettetni magát. Számukra ideális lehet az atlétika vagy az úszás.

De miért is fontos mindez? Hát nem elég csak annyi, hogy mozogjon a gyerek? Nos természetesen igen! De ha megtaláljuk azt a sportágat amiben igazán jól érzi magát és sikerélményeket szerezhet benne akkor sokkal nagyobb lesz bennük az motiváció a rendszeres mozgásra. Ráadásul bizonyított tény az is ,hogy mindenféle mozgás serkenti agyműködésünket így segítve tanulmányainkat is.

Rendkívül fontos tehát figyelembe venni gyermekünk saját preferenciáit és képességeit amikor sportot választunk neki. Nemcsak abban fog segíteni, hogy boldogabb és egészségesebb életet éljen meg mostanság ,de hosszú távú alapokat teremt majd számára ahhoz,hogy felnőttkorában tudatosan törődjön saját egészségével.
Mert ugye ti is egyetértettek abban,hogy nincsen jobb mint látva gyermekeink boldog arcocskait miközben teljes erőbedobással rohan ki pályáról pálya után !

 

Gyakori hibák, amit szülők elkövetnek a gyerek edzés során

A gyermek sportolásának terén szülők hajlamosak bizonyos tévhitekbe esni, amelyek akár hátráltathatják is a kicsi fejlődését. Egyik ilyen gyakori hiba, amit elkövetnek, az a túlzott nyomásgyakorlás. Természetes, hogy szeretnénk látni gyermekeink sikeresen teljesíteni, de fontos megértenünk, hogy a versengés nem mindig egészséges egy fiatal sportoló számára. Az eredményorientáltság helyett inkább ösztönözzük őket arra, hogy élvezzék a mozgást és tanuljanak meg új készségeket!

Nem ritka eset sajnos az sem, amikor a szülő átveszi az edző szerepét. Ilyenkor előfordulhat például otthoni utóedzés vagy épp ellenkezőleg: ha nem látja elégedettnek magát a gyerekkel folytatott edzésmunka során, akkor inkább beleavatkozik és „javít” rajta. Ez viszont csak zavarja a gyermeket és felborítja az edző – sportoló dinamikát.

Ugyancsak kritikus pont lehet a megfelelő pihenőidő hiánya. Sokszor azt hisszük: minél többet edz egy gyerek annál jobb lesz benne – ez viszont korántsem igaz! A regenerációnak ugyanolyan fontos szerepe van mint magának az edzésmunkának.

Végül pedig ott van még az időszerű orvosi ellátás kérdése is. Akinek sportoló gyermeke van annak tudnia kell: bármikor történhet sérülés! Ezért nagyon fontos már első jelentkezésekor orvoshoz fordulni vele.

Tehát ha azt szeretnénk elérni, hogy gyermekeink megszeressék és egész életükben űzzék valamilyen formában ezt vagy azt a sportot ne essünk ebbe néhány alapvető hibába! De vajon mit tehetünk mi mint szülök ennek érdekében? És milyen sportok között válogathatnak legfiatalabbaink?

 

Hogyan befolyásolhatja a jövőbeli karriert egy jó korai sport választás

Azt hiszem, minden szülő szeretné, ha a gyermeke sikeres lenne, és megtalálná azt a tevékenységet, amiben igazán ki tudja bontakoztatni képességeit. De hogyan befolyásolhatja a jövőbeli karriert egy jó korai sport választás? Nos, úgy gondolom e kérdésre nincs egyszerű válasz. Egyrészt azért nem, mert minden gyermek különböző és más érdeklődési kört hordoz magában. Másrészt viszont azért sem könnyű erre felelni, mert nem mindig nyilvánvaló még a szülők számára sem mi az ami igazán leköti a gyermeket.

A sportnak nagyon fontos szerepe van egy gyermek életében. Nem csak abban segít hogy fizikailag erős és egészséges legyen a gyerek de olyan értékeket is közvetít mint például csapatmunka, kitartás és önkontroll. Ezek mind tulajdonságok amelyeknek nagy hasznukat veheti majd felnőttként is az illető.

De visszatérve az eredeti kérdéshez: hogyan határozhatja meg egy korai sport döntése valakinek a karrierjét? Vegyük például azt az esetet hogy a gyerekünk rátalál arra a sportra amelyikben kiemelkedik és szenvedéllyel űzi azt. Ez már önmagában ad egy irányt neki élete során. Ha ez idővel versenysporttá alakul át akkor pedig megnyílhat előtte sok lehetőség – ilyenkor kerülhet be akár egy klubba vagy sportsuli programba is.

Az is lehet persze hogy nem profi sportolóként hanem edzőként vagy oktatónak találja meg helyét majd felnőttkori pályafutása során – itt ugyanis nagy szükség van olyan emberekre akik saját tapasztalataikból merítve tudnak tanítani másokat.

Végül pedig ott van még annak lehetősége is hogy valaki pont nem lesz profi sportoló de ennek ellenére meghatározó marad számára ez mint hobbi – emellett pedig rengeteg olyan soft skill-t fejlesztett magán amit bármilyen területen kamatoztathat majd felnőttkori karrierje során.

Ezek után tehát elmondhatjuk hogy igenis befolyásolhatja a jövőbeli karriert egy jó korai sport választás!

 

Tippek és trükkök, hogy hogyan maradjanak motiváltak a sportoló gyerekek

Az, hogy a gyermekek motiváltak maradjanak a sportban, nem mindig egyszerű feladat. Nekünk, szülőknek gyakran nehéz megtalálni ezt az egyensúlyt. Na de miért is olyan fontos ez? Nos, mert a fizikai aktivitás hozzájárul a gyermek testi és lelki egészségéhez, fejleszti koordinációját és segíti őket abban, hogy jobban teljesítsenek az iskolában. Szóval hogyan lehetne motiválni őket?

Először is nagyon fontos lenne megértenünk és elfogadnunk azt tényt: minden gyermek más. Nem várhatjuk el tőlük, hogy mindegyik ugyanolyan szenvedéllyel űzze a sportot. Van, akinek inkább az egyéni sportágak jönnek be – mint például az úszás vagy atlétika -, míg mások csapatsportokra esküsznek – mint például futball vagy kosárlabda.

Másodszor: próbáljuk meg ösztönözni őket arra, hogy találják meg azt a sportágat amit igazán szeretnek! Ez sokkal könnyebb lesz ha mi magunk is aktív életmód hívei vagyunk. Mutassuk meg nekik saját példánkkal milyen jó érzés mozogni!

Harmadsorban pedig sose feledkezzünk meg arról sem hogy dicsérjük meg őket eredményeikért – legyen szó akár csak egy apróságról is! A pozitív visszajelzés megerősíti bennük azt az érzést, hogy képesek elérni céljaikat és folytatni szeretnék a kitartó munkát.

Végül pedig: tartsuk szem előtt azt is hátha valamely nap nem lesz annyira kedvük edzeni menjünk bele kompromisszumokba! Egy kis lazítás néha jótékony hatást gyakorolhat rájuk – hiszen mégiscsak gyerekről van szó!

Összegezve tehát: motiválni a gyerekeinket nem egyszerű feladat de kellő odafigyeléssel és támogatással minden bizonnyal sikerrel járhatunk!

A „Mit sportoljon a gyerek?” című bejegyzésünkben számos tényezőt vizsgáltunk meg, amelyek segítenek meghatározni, milyen sportot válasszanak gyermekeiknek. A „Gyermek sportok” sokfélék lehetnek és fontos, hogy olyan sportágat válasszunk, amely illeszkedik a gyermek érdeklődési köréhez és képességeihez. Ez lehetővé teszi az „Fiatal atléták” fejlődését és elősegíti az egészséges életmódot.

A „Sport választás” nem mindig könnyű feladat, de ha figyelembe vesszük a gyerekek fizikai adottságait, valamint azt is, hogy miben találnak örömöt, akkor könnyebb lesz döntést hozni. A rendszeres „Gyerek edzés” számtalan előnnyel jár mind fizikailag, mind mentálisan.

Végül pedig fontos említést tenni arról is, hogy a „Sportoló gyerekek”-nek nagyon fontos az egyensúly megtartása: nem szabad túlzásba vinni az edzéseket vagy versenyeket. Mindig legyen idő pihenésre és játékra is! Összegezzük tehát úgy ezt a témát: bármi legyen is a választott sportáguk fiataljainknak – legfontosabb céljuknak továbbra is az kell lennie – élvezni azt amit csinálnak!

Kapcsolódó cikkek

Így gondoskodj a gyereked egészségéről:

Hogyan tudjuk egészségesen tartani a gyerekeinket? A mai világban rengeteg kihívással nézünk...

Gyermek étrend: Tippek és tanácsok egészséges táplálkozáshoz

Hogyan biztosíthatjuk gyermekeinknek az egészséges táplálkozást? Milyen ételeket válasszunk a mindennapokban, hogy...

Gyerekkori Elhízás Megelőzése: Táplálkozási és Életstílus Tippek

A gyerekkori elhízást vesszük górcső alá. Ebben az írásban olyan kulcsfontosságú témákat...

Gyerekoltások Magyarországon

Miért fontos a gyerekoltás? A gyerekoltások jelentősége és előnyei A gyerekoltások rendkívül...