2024 június 25, kedd
Sportolási problémák: hogyan kezeljük az edzés közbeni rosszúllétet
Sportolási problémák: hogyan kezeljük az edzés közbeni rosszúllétet
KEZDŐLAP Testmozgás és fitnesz Edzés Közbeni Rosszúllét: Okok és Megelőzés
Testmozgás és fitnesz

Edzés Közbeni Rosszúllét: Okok és Megelőzés

Az edzőtermek és sportolási tevékenységek során előforduló rosszullét különféle okokra vezethető vissza, és fontos tudni, hogyan kezelhetjük ezeket a helyzeteket. A Sportolási problémák című sorozatunkban megvizsgáljuk ennek a kellemetlen jelenségnek az okait, lehetséges megoldásait és néhány hasznos tanácsot adunk arra vonatkozóan, hogy mit tehetünk ellene. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindenki más és ami egyik embernek bevált módszer lehet a konditeremben tapasztalt rosszullét ellen, az nem feltétlenül működik mindenkire ugyanúgy. Olvass tovább és ismerkedj meg velünk ebben a témában!

 

Edzés közbeni rosszullét okai

Nemrégiben egy edzőteremben jártam, és észrevettem, hogy néhány embernek rosszullét tört rám az edzés közben. Gondoltam magamban: vajon mi lehet ennek az oka? Hát elkezdtem utánajárni a dolognak, és összeszedtem néhány okot, amelyek miatt edzés közben rosszul érezhetjük magunkat.

Az egyik leggyakoribb ok a túlzott igénybevétel. Ha túlságosan megerőltetjük magunkat, akkor előfordulhat, hogy szédülünk vagy hányingerünk lesz. Ez különösen igaz a kezdők esetében, akik még nem találták meg saját határaikat és hajlamosak túlzásba esni. Fontos tehát figyelni arra, mennyit bírunk elviselni fizikailag!

A második ok amiért előfordulhat ez a probléma az alultápláltság. Szerintem ezt sokan elfelejtik, de ha nincs elegendő energiánk ahhoz hogy mozogni tudjunk akkor hamarabb jöhet elő kellemetlen érzés mint gondolnánk! Éppen ezért ajánlatos ügyelnünk arra hogy mindig jól táplálkozzunk.

De persze nem csak fiziológiai okai lehetnek annak ha valaki rosszul van! Előfordulhat az is, hogy valamilyen mentális ok miatt érezzük rosszul magunkat. Ilyenkor lehet szó stresszről, feszültségről vagy akár a teljesítménykényszerből adódó nyomásról is.

Nem utolsósorban pedig ne felejtsük el azt sem, hogy a környezetünk és a légkör is befolyásolja közérzetünket. Ha például túlságosan meleg van az edzőteremben vagy nincs megfelelő szellőzés, akkor könnyebben jöhet elő rosszullét.

Összegezve tehát láthatjuk, hogy rengeteg tényező játszik közre abban, hogy miért érezhetjük magunkat rosszul edzés közben. Fontos megértenünk ezeket az okokat és odafigyelni rájuk ahhoz, hogy minél kellemesebb legyen mozgásra fordított időnk!

 

Konditerem rosszullét: gyakori tényezők

Egyszer, amikor éppen az edzőteremben voltam és egy intenzív edzést végeztem, hirtelen rosszul lettem. Nem tudom pontosan mi történt velem akkor, de úgy gondolom, hogy mások is átélhettek már hasonlót. Úgyhogy elhatároztam, hogy megosztok veletek néhány gyakori tényezőt, ami a konditeremben okozhat rosszullétet.

Az egyik legfontosabb dolog az hidratálás. Az izzadás során elvesztünk sok folyadékot és elektrolitot. Ha nem pótoljuk időben ezeket a hiányosságokat, szédüléshez vagy fejfájáshoz vezethet. Mindig figyeljetek oda a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra!

A túlzott meleg is okozhat problémát az edzőteremben. A magas hőmérséklet és a páratartalom kombinációja miatt előfordulhatnak keringési zavarok vagy légúti panaszok. Fontos tehát ügyelni arra, hogy ne legyen túl meleg a terem és rendszeresen szellőztessük azt.

Ami még nagyon fontos szempont lehet az étkezés előtt álló időpontja illetve annak minősége. Ha éhgyomorra, vagy egy nehéz, zsíros étkezés után vágunk bele az edzésbe, akkor könnyen előfordulhat a rosszullét. A legjobb megoldás az lehet, ha 1-2 órával az edzés előtt eszel valami könnyű és tápláló ételt.

Az alváshiány is ronthatja a közérzetet és növelheti a rosszullét kockázatát. Ha nem pihentél eleget aznap vagy több napig tartó alváshiányban szenvedsz, jobb ha kihagyod azt az edzést vagy csökkented annak intenzitását.

A helytelen légzéstechnika szintén okozhat problémát. Sokan elfelejtkeznek arról, hogy megfelelően lélegezzünk amikor erőlködünk és ezért levegőhiány tünetei léphetnek fel. Próbáljunk odafigyelni a mély hasi légzőmozdulatokra!

Végül pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy bemelegítés nélkül kezdjük el az edzést. Az izmoknak időre van szükségük ahhoz hogy felkészüljenek egy intenzív terhelésre így hirtelen belevágva nagyon könnyen fájdalmakat okozhatunk magunknak illetve romolhat a közérzetünk.

Ezek csak néhány tippek voltak, amiket érdemes szem előtt tartani a konditeremben, hogy elkerüljük a rosszullétet. Mindannyiunknak más az ideális edzésrutin és testünk jelzéseire kell hallgatnunk, illetve ha bármilyen kétség vagy probléma merül fel, kérjünk tanácsot egy hozzáértőtől!

 

Sportolási problémák és következmények

Egyik nap, amikor edzeni mentem, sajnos szembesülnöm kellett néhány sportolási problémával és annak következményeivel. Az egész nap rohanásban telt, és már előre tudtam, hogy az edzés közbeni rosszullét elkerülhetetlen lesz. De vajon miért? A választ hamarosan megtaláltam: nem voltam felkészülve a megfelelő étrenddel és hidratálással.

Mielőtt nekiindultam volna az edzőterembe, eszembe jutott egy barátom tanácsa: „Ne hagyd figyelmen kívül a test jelzéseit”. Nos, valóban igaza volt! Már 10 perc után éreztem a feszültséget az izmaimban és egyre nehezebb lett koncentrálni a gyakorlatokra. Először azt hittem, csak fáradt vagyok – de aztán rájöttem arra is, hogy nem csak fizikailag vagyok lestrapálva. A helyzet olyannyira súlyossá vált, hogy úgy éreztem muszáj abbahagynom az edzést.

Akkor esett le bennem a tantusz: ha alaposabban odafigyelek magamra (és nem feledkezek meg például arról sem), hogy milyen ételeket fogyasztok vagy mennyire fontos időben inni elegendő vizet- sokkal kevésbé lennének problémásak az edzések. Emellett a megfelelő bemelegítés és nyújtás is kritikus fontosságú, hogy elkerüljük az esetleges sérüléseket.

De miért van ez így? A tested érzékeli a stresszt, amit ráerőltetsz, és ha nem viszed be a szükséges tápanyagokat (mint fehérje, vitaminok stb.), akkor könnyen előfordulhatnak kellemetlen mellékhatások. A hidratáció pedig még inkább kulcsfontosságú – hiszen az izmok 70%-a vízből áll!

Tehát mit tanultam ebből az egészből? Hogy mindig hallgassunk a testünkre és legyünk tisztában annak igényeivel. Ha időben felkészülünk egy intenzív edzésre (azaz megfelelően étkezünk és hidratálunk), sokkal könnyebben átvészelnénk azt – és élveznénk is! Azóta már tudatosan odafigyelek erre és örömmel jelentem: nincsenek többé sportolási problémák vagy következmények!

 

Rosszúllét megelőzése az edzés során

A közelmúltban egyre többször tapasztalom, hogy az edzések során rosszul érzem magam. Biztosan veletek is előfordult már ilyen, ugye? Mivel szeretnék változtatni ezen a helyzeten és élvezni a sportolás minden pillanatát, utánaolvastam, hogyan előzhető meg a rosszúllét az edzés során. Elsősorban azt javasolják szakértők, hogy figyeljünk oda az alábbiakra.

Az egyik legfontosabb dolog, amire érdemes odafigyelnünk, az a fokozatos bemelegítés. Ha hirtelen kezdünk el intenzíven mozogni anélkül, hogy felkészítenénk rá a szervezetünket, könnyen kialakulhat rosszullét. Éppen ezért érdemes legalább 10-15 percet rászánni arra, hogy beindítsuk a vérkeringést és átmozgassuk az izmainkat.

Egy másik fontos tényező az étkezés. Ne menjünk edzeni éhgyomorra – de túl tele hassal sem! Próbáljunk egy-két órával korábban valami könnyűt enni (például gyümölcsöt vagy joghurtot), így energiát biztosítunk magunknak anélkül, hogy nehézségérzet jelentkezik.

Jól tudjuk, hogy az edzés alatt és után is fontos a folyadékbevitel. Ha nem vagyunk eléggé hidratáltak, nagyobb eséllyel leszünk rosszul. Azonban figyeljünk oda arra is, hogy ne igyunk egyből túl sokat – lassan kortyolgassuk el a vizet vagy sportitalt az edzés folyamán, így könnyebben megemészthető.

Valamint érdemes figyelembe venni azt is, hogy lehet, egyszerűen csak túlhajszoljuk magunkat. Mindannyian másképp bírjuk a terhelést, és ha már több alkalommal előfordult velünk az edzés közbeni rosszullét, akkor próbáljunk megtalálni azt a határt, amit még kényelmesen képesek vagyunk teljesíteni anélkül, hogy jól-létünk veszélybe kerülne.

Összegezve tehát látható: néhány egyszerű lépéssel jelentős mértékben csökkenthető az esélye annak, hogy rosszul legyünk sportolás közben. Nektek mi vált be? Osztozzátok meg velem tapasztalataitokat! Meggyőződésem szerint ha ezekre odafigyelve élvezni fogjuk minden mozdulatot és még jobban kihasználhatjuk az edzőterem adta lehetőségeket.

 

Hidratálás fontossága az edzések alatt

Azt hiszem, sokan nem is gondolnánk, hogy a hidratálás mennyire fontos szerepet játszik az edzések alatt. Pedig igazán nem mindegy, hogy megfelelően ellátjuk-e szervezetünket elegendő folyadékkal a mozgás közbeni izzadás során. Nem egyszer előfordult velem is, hogy az edzés közepén elkezdtem rosszul érezni magam, és csak utólag jöttem rá, hogy ennek hátterében valójában a kevés vízfogyasztás állt.

Miért van ez így? Nos, amikor intenzív testmozgást végzünk – legyen az súlyemelés vagy kardió – szervezetünk hőmérséklete emelkedni kezd. Ennek következményeként izzadunk, ami segít lehűteni a bőrünket és így végső soron az egész testünket. Azonban ha ebben a folyamatban nincs elég víz a szervezetünkben (ami gyakran megtörténik), akkor könnyen rosszullétet okozhat.

Az egyik alkalommal például nagyon elfelejtettem inni az edzés előtt és alatt is. A félidőben már teljesen kiszáradtam éreztem, de mégis úgy döntöttem tovább csinálom. Hatalmas hiba volt! Alig pár perc múlva már éreztem, hogy úgy dobog a fejem és elkezdett szédülni. Végül le kellett állnom, de az egész napra rányomta a bélyegét ez a rosszullét.

Hogy ennek elkerülése érdekében mit tehetünk? A legfontosabb dolog természetesen az, hogy odafigyeljünk a vízfogyasztásunkra edzés előtt, alatt és után is. Érdemes egy jó minőségű kulacsot beszerezni és magunkkal vinni minden alkalommal, amikor mozogni indulunk. Ha pedig mégsem sikerül eleget inni – mert mondjuk elfelejtettük vagy csak nincs nálunk elegendő folyadék – akkor bármikor megállhatunk egy kis időre és kérhetünk vizet valamelyik közeli helyen.

De ne feledd: nem csupán az edzés közbeni hidratálás fontos! Már napközben is figyelj arra, hogy rendszeresen igyál vizet ahhoz hasonlóan mint amennyit edzel. Hiszen ha jól felkészítjük szervezetünket erre az extra terhelésre már előzőleg akkor sokkal könnyebben megbirkózik vele majd a testmozgás során.

Összegezve tehát mindenképpen tartsd szem előtt a hidratálás fontosságát az edzések alatt, és bárki, aki komolyan veszi a mozgást igyekezzen erre odafigyelni. A testünk hálás lesz érte!

 

Megfelelő táplálkozás a sportoláshoz

Egy jó és kiegyensúlyozott étrenddel ugyanis jelentősen növelhetjük teljesítményünket az edzéseken, elkerülhetjük a rosszullétet és gyorsabban regenerálódhatunk. De vajon hogyan állítsuk össze az ideális étrendet magunknak?

Először is érdemes odafigyelni arra, hogy mikor eszünk egy nagyobb adagot. Az edzés előtt legalább 2-3 órával ajánlott elfogyasztani az utolsó főétkezést, hogy legyen ideje az emésztésnek és ne legyen túlterhelve a gyomrunk mialatt sportolunk. Arra is ügyelnünk kell, hogy mit eszünk: kerüljük a túl zsíros ételeket és inkább fehérjedús táplálékra koncentráljunk.

De mi van akkor, ha közvetlenül edzés előtt vagy közbeni rágcsálnivalóra vágyunk? Ilyenkor érdemes könnyen emészthető snackekre gondolni – például banánt vagy más gyümölcsöt -, ami nem okoz nehézséget a mozgás során.

Az edzés alatti hidratáció sem elhanyagolható téma. Sokan nem is gondolnák, hogy egy rosszul megválasztott ital okozhat kellemetlenségeket vagy éppen rosszullétet a sport közben. Legjobb, ha tiszta vizet választunk, de akár az izotóniás italok is jó szolgálatot tehetnek – persze csak mértékkel.

Az edzés utáni étkezésről sem feledkezzünk meg! Fontos ugyanis, hogy a leterhelt izmoknak pótoljuk a szükséges tápanyagokat és energiát. Érdemes ilyenkor fehérjedús ételek mellett némi egyszerű szénhidrátot – mint például barna rizst vagy teljes kiőrlésű kenyeret – is bevinni az étrendbe.

Összegezve tehát láthatjuk, hogy a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen része a sikeres sportolásnak és az edzés közbeni rosszúllét elkerülésének. Egy kis odafigyeléssel és tudatos döntésekkel sokat tehetünk annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat mozgás közben és minél jobb eredményeket érhessünk el!

 

Pihenőidő szerepe a rosszullét csökkentésében

A múlt héten megosztottam veletek, hogy az edzés közbeni rosszullét hogyan befolyásolhatja a teljesítményünket és a fejlődésünket. Ma arról szeretnék beszélni, hogy milyen szerepe van a pihenőidőnek ebben a folyamatban. Ki ne érezte volna magát már úgy, hogy az edzés közben egyszer csak hirtelen elszédül vagy émelyegni kezd? Biztosan mindannyian találkoztunk már ilyen helyzetekkel – de vajon mi lehet ennek az oka és hogyan segíthetünk rajta?

Az egyik legfontosabb dolog, amit figyelembe kell vennünk akkor, ha az edzés alatti rosszullétet szeretnénk csökkenteni, az a pihenőidő beiktatása. Persze ehhez először is tisztában kell lennünk saját határainkkal és megtalálni azt az időtartamot, ami számunkra ideális.

Egyes emberek gyorsabban regenerálódnak másoknál; ezért nem árt kísérleteznünk különböző időközökkel és megtapasztalni, mi válik be nálunk legjobban. Könnyű esetleg túlhajtani magunkat vagy túl sokat vállalni egyszerre – ezáltal pedig könnyebben eljuthatunk a kimerültségig és a rosszullétig. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy figyeljünk testünk jelzéseire és megadjuk magunknak azt a pihenőidőt, amire szüksége van.

De mit lehet tenni akkor, ha már érezzük az edzés közbeni rosszullétet? Ilyenkor érdemes egy kis időt szakítani arra, hogy leüljünk vagy csak egyszerűen lassítsunk egy kicsit. Fontos ilyenkor is, hogy ne hagyjuk abba teljesen az edzést – inkább próbáljunk meg valamilyen könnyebb gyakorlatot végezni addig, amíg úgy nem érezzük, folytathatjuk eredeti terveink szerint.

A lényeg tehát az, hogy odafigyeljünk saját határainkra és ne feledkezzünk el a pihenőidőről. Ha betartjuk ezt az egyszerű szabályt és megtaláljuk saját ritmusunkat, sokkal kevésbé valószínű, hogy edzés közben kellemetlen tünetekkel kell majd megküzdenünk. Gondolkozz csak bele: Te milyen módszerrel küzdöd le a rosszullétet? Melyik stratégia vált be nálad legjobban? Bármi is legyen a válaszod – légy türelmes és figyelj oda a testedre, hiszen csak így lehetünk igazán sikeresek!

 

Légzőgyakorlatok az edzés közbeni jólét érdekében

Egy szép napon úgy döntöttem, hogy kipróbálok egy új edzéstervet a konditeremben. Minden jól kezdődött, de egyszercsak rosszul lettem az edzés közepén. Elgondolkodtam azon, mi lehetett ennek az oka és rájöttem: a légzésre nem figyeltem eléggé! Sokan nem is gondolnánk, milyen fontos szerepe van a megfelelő légzőgyakorlatoknak az edzésünk alatt. Éppen ezért szeretnék most pár tippet adni arról, hogyan tudunk hatékony légzőgyakorlatokat végezni az edzés közbeni jólét érdekében.

Az első és legfontosabb dolog amire mindenkinek figyelnie kellene: próbáljuk kihasználni a teljes kapacitását a tüdőnknek. Ezt úgy tehetjük meg, ha mély levegőt veszünk orron át (az orron való lélegzetvétellel több oxigénhez jutunk), majd lassan fújjuk ki a szájon keresztül minden egyes gyakorlat közben. Kicsit furcsa lesz eleinte ezt alkalmazni, de hidd el nekem – hamar megszereted!

A második tippem pedig az lenne, hogy próbáljunk ütemesen lélegeznia erősítő gyakorlatok közben. Például, ha guggolás közben vagyunk, akkor a lentebb ereszkedésnél lélegezzünk be, majd az emelkedésnél fújjuk ki a levegőt. Ezzel nem csak jobban fogjuk érezni magunkat az edzés során, de hatékonyabban is fogunk dolgozni.

És végül egy harmadik tipp: ne felejts el pihenni! Az edzés intenzitása alatt könnyen elfelejtkezhetünk a megfelelő pihenőidőről és ezáltal túlhajszolhatjuk magunkat. Ha esetleg úgy érzed, hogy szükséged van rá, lassíts le és végezz néhány nyugodtabb légzőgyakorlatot (pl.: mély lélegzeteket veszel orron át és fújjuk ki szájon keresztül), hogy újra frissen állhass neki az edzésnek.

Remélem hasznosnak találod ezt a pár tippet és alkalmazva őket már te is élvezni fogod azt az elégedettség érzést amit egy jól végrehajtott edzést követve tapasztalsz! Hiszen mindannyian tudjuk milyen kellemetlen lehet rosszul lenni sportolás közben – próbálj tehát odafigyelni erre is a jövőben. Biztos vagyok benne, hogy a légzőgyakorlatok alkalmazásával sokkal jobban fogod érezni magad és sikeresen elkerülheted az edzés közbeni rosszullétet.

 

Orvosi segítség igénybevétele súlyos esetekben

Egyszer volt, hogy edzés közben hirtelen rosszul lettem. Biztosan sokan ismeritek azt az érzést, amikor a szív gyorsabban kezd verni, a fejed is mintha forogni kezdene és egész testünk megremegett. Nos, velem pont ez történt egyik nap, miközben éppen súlyemeléssel próbáltam erősíteni az izmaimat. Egy ideig még igyekeztem folytatni a gyakorlatokat, de hamar rá kellett döbbennem arra, hogy valami nincs rendben.

Aztán eszembe jutott az Orvosi segítség igénybevétele súlyos esetekben című cikkem – ami pontosan erről szól: ha ilyen helyzet adódik edzés közben vagy utána, hogyan kellene viselkednünk. A legfontosabb tanácsom mindenkinek ugyanaz: ne próbáljuk „túlerőltetni” magunkat! Ha már úgy érzed nem bírod tovább – állj le rögvest és próbáld pihentetni tested!

Aznap szerencsére ott volt velem egy jó barátom is a teremben és látva rajtam azt a feszültséget ami eluralkodott rajtam annyira féltett engem hogy ment először egy trénert keresve majd egy orvosra mivel gondoltuk jobb biztosra menni. Ő szólt a teremben dolgozó trénernek, aki azonnal elkezdett velem légzőgyakorlatokat végezni és bátorított arra, hogy nyugodjak meg és próbáljam elengedni az izgalmakat. Ez valamelyest segített is, de úgy döntöttünk biztonság kedvéért mégis felkeresünk egy orvost.

Az orvos végül alaposan kivizsgált: vérnyomást mértek, EKG-t csináltak és még egy sor más vizsgálatot is elvégeztek rajtam. Szerencsére minden rendben volt – nem lett semmi komoly problémám – csak túlhajtottam magam edzés közben. Azonban akkor jöttem rá, hogy mennyire fontos ilyen helyzetekben az orvosi segítség igénybevétele! Nem tudhattam volna előre mi lehet velem, így jobb volt átvizsgálni magamat.

Ebből tanultam én is és Nektek is azt javaslom: ha rosszul leszel edzés közben vagy után ne halogasd az orvoshoz fordulást! Legyél tisztában test jelzéseivel és hallgass a saját testedre! Így sokkal nyugodtabb lehetsz abban hogy egészséges vagy-e vagy sem és mindig jó formában maradhatsz hosszan tartó sportolás mellett.

Összefoglalva, az edzés közbeni rosszúllét egy gyakori probléma, amellyel sokan szembesülnek a konditeremben vagy más sportolási helyzetekben. A fő okok között szerepel a túlzott erőfeszítés, a megfelelő légzéstechnika hiánya és az elégtelen hidratáltság. Fontos tehát, hogy figyelmet fordítsunk testünk jelzéseire és betartsuk az alábbi tanácsokat: mérsékelt ütemű edzést végezzünk, elsajátítsuk a helyes légzéstechnikát és gondoskodjunk megfelelő folyadékbevitelről. Ezen felül érdemes orvoshoz fordulni, ha a rosszullét rendszeresen jelentkezik vagy súlyos tünetekkel jár. Ne feledjük, hogy egészségünk mindig elsőbbséget élvez – így biztonságban tudhatjuk magunkat a Konditerem rosszullét és Sportolási problémák terén is.

Kapcsolódó cikkek

Visszahízás elkerülése: Tippek és trükkök a súlymegtartáshoz

Hogyan előzheted meg a visszahízást? Sokan küzdünk ezzel a problémával, hiszen nem...

Fogyás stagnálása: Okok, tippek és megoldások hatékony súlycsökkentéshez

mit tegyél, ha stagnálásba ütköztél a fogyásod során? Mindannyian tudjuk, milyen frusztráló...

Hogyan Érhetjük el a Tökéletes Állóképességet az Erőnléti Edzés Segítségével?

Az egész világon sokan küzdenek azért, hogy jobb eredményt érjenek el a...

Mi Történik, Ha Túledzed Magad?

Üdvözöllek blogunkban! A mai témánk nem más, mint a túledzés. Erre a...