2024 június 11, kedd
Diétás tippek az éhség és étvágy kezelésére mindennapjaidban
Diétás tippek az éhség és étvágy kezelésére mindennapjaidban
Étrend és táplálkozás

Éhségérzet Kezelése

Gyakran találkozunk olyan helyzetekkel, amikor úgy érezzük, nem tudjuk kontrollálni az étvágyunkat és véget nem érő harcot vívunk az éhséggel. Szerencsére létezik néhány bevált módszer és diétás tipp, mely segítségünkre lehet ebben a küzdelemben. Ebben a blogbejegyzésben megosztunk veled néhány hasznos tanácsot az éhség csökkentése, az étvágy kontrollálása és a teltségérzet növelése terén. Emellett rávilágítunk arra is, hogyan járul hozzá az egészséges táplálkozás ezeknek a céloknak eléréséhez.

 

Az éhségérzet megértése

Az éhségérzet valami olyan dolog, amely mindannyiunk számára ismerős lehet. De vajon tényleg megértjük-e ennek a jelenségnek az okait és hatásait? Ebben a bejegyzésben kicsit mélyebben szeretnék bemenni ebbe a témába, és remélhetőleg segítek nektek is jobban megérteni ezt az alapvető emberi érzést.

Először is, miért érezzük magunkat éhesnek? Az egyik fő oka annak, hogy testünk energiaszintje lecsökken. Ez általában akkor történik, amikor már jó ideje nem ettünk semmit és vércukorszintünk alacsonyabbra süllyedt. Ilyenkor az agy azt sugallja nekünk: “Ideje ennem valamit!” Érdekes módon nem csak fiziológiai okok állnak az éhség mögött; pszichológiai tényezők is közrejátszanak ebben a kérdésben.

Például előfordulhat, hogy unalom vagy stressz miatt eszünk – ilyenkor inkább emocionális étvágyról van szó. Sokan közülünk tapasztalták már ezt: egy nehéz nap után hazaérve hirtelen felbukkanó vágy arra, hogy betegesen sokat együnk valamilyen nassolnivalóból – mintha ez lenne a megoldás minden problémánkra. De vajon valóban ennyire egyszerű lenne az éhség és az étkezés összefüggése?

Az éhségérzetet befolyásolja még többek között a szervezet hormonháztartása is, amely szabályozza az étvágyat. Egyik legfontosabb ilyen hormon a leptin, amely segít abban, hogy teltségérzetet éljünk át evés után. Azonban előfordulhat, hogy testünk nem termel elegendő leptint vagy nem reagál rá megfelelően – ebben az esetben folyamatosan éhesnek érezhetjük magunkat.

Érdekes kérdés lehet: hogyan tudjuk különbséget tenni a fiziológiai és emocionális éhség között? A válasz erre egyáltalán nem egyszerű! Sokszor csak idővel derül ki, mikor eszünk valójában szükségből és mikor csupán unalmunkat űzzük el vele. Fontos volna megtanulni jobban figyelni saját testünkre és annak jelzéseire.

Végül pedig azt is megemlíteném, hogy mindig fontos odafigyelni arra, mennyit eszik az ember – hiszen túlzott evés hosszú távon komoly következményekkel járhat. Épp ezért próbáljunk meg egyensúlyt találni az éhségérzet és a jóllakottság között, hogy egészségesek maradhassunk és energikusak lehessünk.

Összefoglalva tehát az éhségérzet megértése nem csak szervezetünk működését segíti elő, hanem abban is hozzájárul, hogy jobban figyeljünk saját testünkre és annak igényeire. Így végső soron lehetőségünk nyílik arra is, hogy egészségesebb életmódot alakítsunk ki magunknak.

 

Éhség csökkentése természetes módszerekkel

Az éhség csökkentése természetes módszerekkel igazán egyszerű lehet, ha tudjuk, mire kell figyelnünk és mit kell tennünk. A mai rohanó világban sajnos gyakran előfordul, hogy túl sokat eszünk vagy rossz minőségű ételeket választunk – legyen az egy gyorsétteremben vásárolt menü vagy a kényelmesen házhoz szállított pizza. Éppen ezért fontos megismerkednünk olyan alternatívákkal, amelyek segíthetnek abban, hogy ne kerüljük a nassolást és feleslegesen ne terheljük meg a szervezetünket.

A vízfogyasztás talán az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módszer arra, hogy csökkentsük az éhségérzetet. Ha jól hidratáltak vagyunk, akkor kevesebb ételt fogyasztunk el – ezzel pedig könnyebben kontrollálható lesz a súlyunk is. De miért pont vízzel küzdhetnénk? Nos több okból is: egyrészt könnyedén hozzájuthatunk bárhol ingyen (persze jobb minőségben), másrészt nem tartalmaz kalóriát.

Egy másik kérdés feltehető: hogyan befolyásolja az alvás minősége azt, hogy mennyit eszel? Ha nem alszunk eleget, akkor a szervezetünk keres egy gyors energiaforrást – és ez gyakran az édesség vagy a zsíros étel lesz. Ezzel szemben ha megfelelően pihentünk, jóval könnyebb ellenállni a nassolás kísértésének.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az evés nem csak fizikai igényünkre épül: sokszor az emocionális vágyaink is befolyásolhatják azt, hogy mit és mennyit eszünk. Ha stresszesek vagyunk vagy unatkozunk, hajlamosak lehetünk többet enni – ebben az esetben érdemes olyan tevékenységeket találni magunknak, amelyek segítenek elterelni a figyelmünket és lekötik gondolatainkat.

Végül pedig fontos alapelv: minél egyszerűbben táplálkozik valaki (azaz természetes ételekből álló étrend), annál kevésbé lesznek erős éhségérzetükhöz vezető ingerei. Érdemes tehát feldobnunk kicsit a konyhai repertoárunkat friss zöldségekkel és gyümölcsökkel – hiszen ezek tele vannak vitaminnal és rosttal, amely segít abban, hogy jóllakottabbnak érezzük magunkat.

Összegezve tehát látjuk, hogy az éhség csökkentése természetes módszerekkel nem lehetetlen feladat – csak néhány apró változtatásra van szükség ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat és kevesebbet együnk. Próbáljátok ki ti is ezeket a tippeket, és tapasztaljátok meg a különbséget!

 

Étvágy kontrollálása pszichológiai trükkökkel

Az éhségérzet mindenki számára ismert, és sokszor kellemetlen helyzetbe hozhat minket. Egyik nap arra eszméltünk a barátaimmal, hogy mindannyian küzdünk az étvágy kontrollálásának problémájával. Gondoltam, megosztom veletek néhány pszichológiai trükköt, amelyek segítenek abban, hogy ne együnk túl sokat vagy csak azért falatozzunk valamit, mert unatkozunk.

A legelső dolog, ami nagyon hasznosnak bizonyult számomra és a barátok számára is: “az 5 perc alapszabály”. Miután megeszed az első adagot vagy előételt (ne feledd: lassan egyél!), várj 5 percet a következő fogás előtt. Ez idő alatt bőségesen idrinkálj vizet – ez segít eltelíteni a gyomrod és csökkenti az étvágadat.

Egy másik módszer valami finom élvezeti cikk elképzelése -, például egy szelet csokoládétorta gondolata is képes lehet lebeszélni magad arról, hogy még több burgonyasütőt vegyél ki a tányérodra! A lényeg itt nem feltétlenül ez utóbbinak elfogyasztása (bár néha jól jön), hanem tudatosítani magadban, hogy a szelet torta “csábítása” segítségével akár ellenállhatsz más étkeketnek is.

Kipróbáltam már azt is, hogy tükör előtt eszem – ez szintén jó módszer lehet az étvágycsökkentésre. Ugyanis amikor saját magunkat látjuk enni, sokkal tudatosabbak vagyunk és jobban odafigyelünk arra, hogy mennyit eszünk valójában. Vajon csak én gondolom így?

Végül pedig egy egyszerű trükk: használj kisebb tányérokat! Ez talán banálisnak hangzik, de ha kevesebb fér el a tányérunkon, többször kell vissza kellett menni még egy adagért – és ezzel időt nyerünk ahhoz, hogy az agyunk jelezze: “Már jóllaktam!”. Valószínűleg te is érezted már ezt az érzést.

Ezekkel a pszichológiai trükkökkel remélhetőleg könnyebben kontrollálható lesz az étvágyad és nem fog gyötörni annyiszor az éhségérzet. Nekem beváltak ezek a tippek – ha van kedved próbáld ki őket!

 

Táplálék-kiegészítők a teltségérzet növelésére

Egyik nap beszélgettem egy barátommal az éhségérzet és a diétázás nehézségeiről, amikor eszembe jutott, hogy valójában vannak táplálék-kiegészítők a teltségérzet növelésére. De vajon mennyire hatékonyak ezek? Érdemes belevetni magunkat ebbe is?

Először is, miért olyan fontos a teltségérzet növelése? Nos, ha kevesebbet eszünk vagy kalóriaszegény étrendet követünk, könnyen előfordulhat, hogy farkasétvágy gyötör bennünket. Ezt elkerülendő érdemes olyan módszereket alkalmaznunk – úgymint táplálék-kiegészítők -, amelyek segítenek abban, hogy ne legyünk állandóan éhesek.

A táplálék-kiegészítők között többféle termék létezik a teltségérzet növelésére: például rostokat tartalmazó tabletták vagy italporok. Ezeknek az alapelve egyszerű: megduzzadnak a gyomrunkban és ezzel kitöltenek egy bizonyos területet, így csökken az éhségérzetünk.

De hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő kiegészítőt? Legfontosabb szempont lehet talán az összetétel, hiszen érdemes olyan terméket választani, ami természetes összetevőkből áll. Egy másik fontos szempont lehet a kényelem: van, aki könnyebben lenyeli a tablettákat, míg mások inkább egy finom italpor mellett döntenek.

Ami pedig az eredményességet illeti – nos, ez sajnos nem garantált. Bár vannak emberek, akiknek beváltak ezek a módszerek és tényleg kevésbé érezték magukat éhesnek használatuk közben – de miért van az hogy mégsem mindenkinél hatnak? Az lehet az oka, hogy mindenkinek más-más módon reagál a szervezete az ilyen kiegészítőkre. Ráadásul sok ember esetében pszichológiai okai is vannak annak, hogy állandóan nassolnának vagy többet ennénk.

Ebben az esetben talán jobb megoldást jelenthetne egy komplex étrend-kiegészítő programot alkalmazni és/vagy pszichológussal beszélgetni ezen problémák megoldása érdekében. Összegezve tehát elmondható: táplálék-kiegészítők segítségünkre lehetnek abban, hogy növeljük teltségérzetünket; de ahhoz először bizony tisztán kell látnunk saját testünk és lelkünk működését, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb megoldást az éhségérzet csökkentésére.

 

Egészséges táplálkozás az éhség kordában tartására

Az éhségérzet néha igazán idegesítő tud lenni, és sok esetben akkor jelentkezik, amikor valójában nincs is szükségünk annyi kalóriára. De hogyan tarthatjuk megfelelő egyensúlyban a táplálékfelvételt és az éhségérzetet?

Kezdjük talán azzal, hogy fontos odafigyelni arra, mit eszünk nap mint nap. Próbáljunk meg minél több zöldséget és gyümölcsöt bevinni az étrendünkbe – nem csak finomak és változatosak, de rosttartalmuk miatt jóllakottság-érzetet is biztosítanak. Ráadásul tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ami pozitív hatást gyakorol az egész szervezetünkre.

A teljes kiőrlésű gabonák szintén nagyszerű választásnak bizonyulhatnak ebbe a célból. A bennük található rostok lassabban emészthetőek így hosszabb időre eltelítenek minket energiával. Emellett a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása hozzájárul az emésztőrendszer egészségének fenntartásához is.

Az étkezéseink időpontját sem árt figyelembe venni, hiszen ha nem eszünk rendszeresen, akkor hamarabb éhező állapotba kerülhetünk. Próbáljunk meg 3-4 óránként enni valami könnyűt és táplálót, például egy marék diófélét vagy egy joghurtot. Az egyszerű szénhidrátok helyett pedig válasszuk az összetettebbeket: ezáltal elkerülhetjük a vércukorszint ingadozásából adódó hirtelen jött éhségérzetet.

Természetesen a folyadékbevitelről sem szabad megfeledkeznünk! Sokszor előfordul, hogy szomjasak vagyunk, de ezt tévesen éhségérzetként interpretáljuk. Igyekezzünk naponta legalább 1,5-2 liter vizet meginni – így nem csak testünket hidratálhatjuk, de mérsékelhetjük az éhségérzetünket is.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a fehérje fontosságáról sem! A fehérje beépítése az étrendbe segíthet abban, hogy tovább tartson a jóllakottság érzése, és csökkentheti az édesség iránti vágyunkat. Próbáljunk meg minél több sovány húsokat, halat vagy tejterméket fogyasztani – ezáltal nem csak az izmainkat erősíthetjük, de az éhség ellen is hatékonyan védekezhetünk.

Összegezve tehát elmondható, hogy az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott életmód és az állandó éhségérzet elkerülése szempontjából. Figyeljünk oda arra, mit eszünk és mikor eszük – így garantáltan sikerül jobban kontrollálni a testünk jelzéseit!

 

Diétás tippek az éhségérzet csökkentésére

Egyik nap elhatároztam, hogy ideje komolyabban odafigyelnem az étkezéseimre és belevágtam egy diétába. Hamar rájöttem, hogy a legnagyobb kihívás számomra az éhségérzet csökkentése lesz. Szerencsére találtam néhány bevált módszert, amelyek segítségével könnyebbé vált a fogyókúra. Most megosztom ezeket veletek is!

Először is fontos, hogy ne hagyjuk magunkat túlságosan éhesnek lenni. Ha már nagyon éhesek vagyunk, akkor hajlamosak vagyunk túl sokat enni és rossz döntéseket hozni az ételválasztás terén. Próbáljunk meg napi 5-6 kisebb étkezést tartani ahelyett, hogy három nagyot ennénk! A rendszeres evés segít abban, hogy ne legyünk túlságosan éhesek.

Az ivás is kulcsfontosságú! Sokszor összekeverhetjük az éhség- és szomjúságérzetünket. Rendszeresen igyunk vizet egész nap – nem csak hidratál minket, de segít abban is, hogy kevésbé legyünk éhesek.

A rostok és fehérjék fogyasztása is jó módszer lehet az éhségérzet csökkentésére. A magas rosttartalmú élelmiszerek, mint például a zöldségek és gabonafélék, lassabban emésztődnek meg, így tovább tartanak jóllakottságérzetet. Ugyanez igaz a fehérjék esetében is – egy tányér csirke vagy hal sokkal tovább eltelít minket, mint egy ugyanolyan kalóriatartalmú adag szénhidrát.

Próbáljunk meg olyan ételeket választani, amelyek nagyobb térfogatuk miatt jobban “kitöltenek” minket. Például egy tál leves vagy saláta kevésbé kalóriadús, mégis eltelítheti az embert.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a lelki tényezőkről sem! Az unalom és stressz gyakran hajlamosítja az embert nassolásra. Próbáljuk meg ezek helyett valamilyen relaxáló tevékenységgel foglalni magunkat (pl. sétálni menni), ha úgy érezzük, hogy csak azért ennénk valamit, mert untatjuk magunkat vagy idegesek vagyunk.

Ezekkel a trükkökkel már sokkal könnyebb volt számomra kontroll alatt tartani az étvágyamat és fokozatosan megszabadultam néhány felesleges kilótól. Remélem nektek is segítséget nyújtanak ezek a diétás tippek, és könnyebben megy majd az éhségérzet csökkentése!

 

Folyadékbevitel szerepe az éhségben

Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy az éhség érzését nem lehet könnyen figyelmen kívül hagyni. De tudtátok-e, hogy a folyadékbevitelnek is nagy szerepe van ebben? Igen, hallottatok jól! Sokszor előfordulhat, hogy amikor azt gondoljuk, hogy éhesek vagyunk valójában csak szomjasak vagyunk.

Emlékszem egy napra a múlt héten, amikor egész délelőtt dolgoztam és mire délután lett már nagyon éhesnek éreztem magam. A gyomrom korogva kért táplálékot és már alig vártam a szünetet az ebédhez. Viszont mielőtt nekikezdtem volna enni eszembe jutott ez az összefüggés a folyadékbevitellel kapcsolatban és úgy döntöttem megiszok előtte egy pohár vizet.

És mit gondoltok mi történt? Az “éhségem” csökkent! Hihetetlen volt! Persze ettől még nem lettem teljesen jóllakva, de sokkal kevesebb ételt ettem végül mint terveztem. Szóval rájöttem arra, hogy valójában csak szomjas voltam és nem annyira éhes.

De hogyan is működik ez pontosan? Nos tehát a testünk néha téves jelzéseket küld, amikor valójában folyadékra van szükségünk. Ezért gyakran előfordulhat, hogy amikor éhesnek érezzük magunkat, valójában csak a szervezetünk szeretne egy kis vizet vagy másfajta folyadékot. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy rendszeresen igyunk elegendő vizet napközben és figyeljünk testünk jelzéseire.

Egy másik érdekes dolog az is, hogy a megfelelő hidratáltság segít az anyagcserében és abban is, hogy könnyebben tudjuk kontrollálni az étkezéseket. Így ha szeretnénk jobban odafigyelni a testsúlyunkra vagy egyszerűen csak egészségesen élni ajánlott napi 2-3 liter vizet elfogyasztani.

Tehát következő alkalommal amikor úgy érzitek “megszólal” a gyomrotok próbálkozzatok előbb egy pohár vízzel! Hidd el meglepő eredményekkel járhat! Azóta nekem például sokkal jobb lett az emésztésem és könnyebbnek érzem magam nap mint nap. Ha pedig nem álltok annyira a víz mellett próbáljatok meg zöldség vagy gyümölcs alapú smoothie-kat inni – így már vitamint is beviszel a szervezetedbe!

 

Rágógumi és egyéb praktikák az étvágy visszaszorítására

A múlt hétvége során elhatároztam, hogy ideje komolyabban odafigyelni az étrendemre és a testsúlyomra. Egyik legnagyobb kihívásom mindig is az volt, hogy miként tudok ellenállni a nassolásnak és hogyan csillapítsam meg az éhségérzetemet. Szerencsére találtam néhány hasznos praktikát – köztük a rágógumi fogyasztást -, amelyek segítettek ebben.

Először is fontos megjegyezni, hogy mindenki más-más módszereket találhat hatékonynak az étvágy visszaszorítására, de szeretnék megosztani veletek egy-két ötletet saját tapasztalataim alapján. Kezdjük a rágógumival! Valószínűleg sokan közülünk már hallották korábban, hogy a rágógumi segíthet abban, hogy ne nassoljunk annyit vagy elterelje a figyelmünket az ételekről. Nos, nekem tényleg bevált ez a módszer! Amikor azt vettem észre magamon, hogy újfent bele akarok nyúlni valami nasiba vagy rágtam volna még egy szelet csokit – elővettem egy mentolos rágót és máris elfelejtkeztem erről.

Ezen felül még számos apró trükköt fedeztem fel, amelyek szintén hozzájárultak ahhoz, hogy kevésbé legyek éhes vagy legalábbis ne essék úgy jól az étel. Például a folyadékbevitel növelése is remekül működött nálam: ha egy pohár vizet ittam meg előtte, már nem volt olyan nagy étvágyam az aktuális fogásra.

Egy másik módszerként pedig azt találtam ki, hogy váltogatok a különböző ízek között: ha valami sósra vágytam (például chipsre), akkor inkább megettünk néhány szem mandulát vagy diót – így ugyanazt az ízvilágot élvezhettem anélkül, hogy sok kalóriát vittem volna be. Hasonlóan jártam el édes nasik esetében is: egy-egy szelet gyümölcs vagy natúr joghurt is jól helyettesítette őket.

Végül pedig még egy fontos tippet szeretnék megosztani veletek a témában: ne feledkezzünk meg arról sem, hogy időnként engedjünk magunknak egy-egy “bűnös” falatot! A teljes megvonás csak még erősebb éhségérzetet generálhat bennünk és könnyen visszaeshetünk régi rossz szokásainkba. Ha viszont időnként beiktatunk egy kis csokit vagy egy szelet pizzát, sokkal könnyebben tarthatjuk magunkat az új étkezési rendhez és jobban ellenállhatunk a kísértéseknek.

Összefoglalva tehát a rágógumi, a folyadékbevitel növelése és az ízek váltogatása mind hozzásegítettek ahhoz, hogy kevésbé legyek éhes és könnyebben uraljam az étvágyamat. Remélem, nektek is hasznosak lesznek ezek a praktikák! Ha van még ötleted vagy tapasztalatod ebben a témában, oszd meg velünk kommentben!

 

Aludjunk eleget, hogy kevesebbet együnk

Aludjunk eleget, hogy kevesebbet együnk – ez az egyik legjobb tanács, amit valaha hallottam az éhségérzet csökkentésére. Azt hiszem, mindannyian átéljük azt a pillanatot, amikor úgy érezzük, nem tudunk ellenállni annak a finom süteménynek vagy chipsnek. De vajon miért van ez? Nos, a válasz egyszerű: ha fáradtak vagyunk és nem aludtunk eleget, akkor sokkal jobban kívánjuk az ún. “kényeztető” ételeket.

Az elmúlt időszakban többet kezdtem olvasni erről a témáról és rájöttem arra is (nem csak ebben a bekezdésben), hogy van összefüggés az alvás mennyisége és minősége között. Kiderült számomra például – márpedig előtte fogalmam sem volt róla -, hogy ha rendszeresen alszom legalább 7-8 órát (ha lehet többet), akkor sokkal kevésbé leszek éhes napközben. Visszagondolva erre most már látom magamon is: régen gyakran csak néhány órát aludtam éjszaka és aztán egész nap nassoltam; emellett persze híztam is.

És itt jön képbe az igazi fordulat (ami még jobban meglepett): olyan ételeket is kezdtem kívánni, amiket korábban nemigen ettem. Például zöldségeket és gyümölcsöket. Hihetetlen, de igaz! Szóval megváltozott az étvágyam és már nem csak a csokis sütit néztem meg az ebédlőben, hanem örömmel választottam egy finom salátát vagy egy almát.

Az alvás mennyisége tehát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket kívánunk enni. Persze van itt még más tényező is: például a stressz és az unalom – ezek is hajlamosítanak arra, hogy többet együnk. De ha valaki elkezd eleget aludni (és persze próbálja kerülni a stresszes helyzeteket), akkor sokkal könnyebb lesz szembenézni az éhségérzetünkkel.

Végül pedig ne feledjük azt sem (ami talán legfontosabb): tudatosabban kell választani az élelmiszereinket és odafigyelni arra, hogy mit eszünk. Ha megtesszük ezt és eleget alszunk, akkor garantáltan csökken majd az étvágyunk és jobban fogjuk magunkat érezni!

 

Mozgás és sportolás hatása a teltségérzetre

Egyik nap arra gondoltam, hogy vajon a mozgás és sportolás hatással van-e az éhségérzetemre, főleg a teltségérzetre. Nem voltam biztos benne, ezért úgy döntöttem, kipróbálom magamon! Azt olvastam valahol, hogy ha rendszeresen sportolsz vagy edzel, sokkal jobban tudod kontrollálni az étvágyadat.

Hát elkezdtem hát járni futni minden reggel – előbb csak pár percet, majd egyre többet. Az első héten nem vettem észre semmilyen változást az étkezésemben vagy az éhségérzetemben. De ahogy telt az idő és kezdtem megszeretni ezt a reggeli rutint, azt vettem észre már néhány nap után is: egy-egy jó kis futás után sokkal kevesebb táplálékra vágytam!

Már nem volt annyira ellenállhatatlan számomra a csokis croissant vagy más hasonló kalória bombák – egyszerűen jól esett enni egy gyümölcsöt vagy joghurtot helyette. Éreztem azt is , hogy könnyedebbek lettek a lépéseim és új energiákat adott nekem ez a változtatás.

De mi lehet ennek oka? Gondolkodtam rajta egy ideig és rájöttem: amikor testünk aktívabbá válik, sokkal jobban érezzük a szervezetünk igényeit és képesek vagyunk megkülönböztetni a valódi éhségérzetet az evés utáni vágytól. Lehet, hogy ezért van az, hogy sportolás hatása alatt könnyebb ellenállni a nassolásnak?

Kíváncsi lettem volna arra is, mások hogyan tapasztalják ezt. Beszélgettem hát néhány barátommal és edzőtársammal – ők is hasonlókat mondtak! Az egyikük például azt mondta nekem: “Amióta rendszeresen járok úszni, sokkal kevésbé eszem túl magam – egyszerűen jól esik enni pont annyit amennyire tényleg szükségem van.”

Összességében tehát úgy gondolom jó dolog kipróbálni ezt a módszert ha szeretnénk egyensúlyba hozni az étkezéseinket – mozoghatunk többféleképpen , lehet futva , úszva vagy akár kerékpárra pattanva. A lényeg csak annyi legyen , hogy élvezzük is közben amit csinálunk! Magam részéről megtartottam ezt a reggeli futást mint rutint és nagyon örülök neki- nemcsak az étkezéseim változnak hanem energikusabbnak és fittebbnek is érzem magam!

Következtetés: Összefoglalva, az éhségérzet csökkentése és az étvágy kontroll elengedhetetlen a sikeres fogyókúrához és az egészséges táplálkozáshoz. A teltségérzet növelése révén könnyebben ellenállhatunk a kísértéseknek, így elősegítve hosszú távú diétás sikerünket. Az egészséges táplálkozás és a diétás tippek alkalmazása nélkül nehéz lenne fenntartani karcsúságunkat, így fontos, hogy odafigyeljünk ezekre a kulcsfontosságú tényezőkre.

Kapcsolódó cikkek

Terhesek táplálkozási útmutatója: Tippek és trükkök az egészséges babavárásért

Bemutatjuk az ideális terhességi étrendet, amely összhangban van az egészséges táplálkozási elvekkel....

Étel házhozszállítás veszélyei: Biztonságosabb rendelési tippek

Étel házhozszállítás veszélyei. A modern világban a gyorséttermek és különféle szolgáltatók által...

Egészségtelen Gyorséttermi Ételek

A mai világban, amikor mindenkinek rohannia kell valahova, a gyorséttermek kényelmes és...

Múltbeli étkezés: Az egészségtelen táplálkozás hatása

A múlt egészségtelen táplálkozási szokásai Az emberiség története során az étkezési szokásaink...