2024 április 13, szombat
A Szülői Segítség Szerepe a Gyerekkori Szorongás Enyhítésében
A Szülői Segítség Szerepe a Gyerekkori Szorongás Enyhítésében
KEZDŐLAP Egészséges élet a mindennapokban Gyerekkori Szorongás: Kezelés, Okok és Szülői Segítség
Egészséges élet a mindennapokbanMentális egészség

Gyerekkori Szorongás: Kezelés, Okok és Szülői Segítség

Azt tapasztaljuk, hogy az életkor előrehaladtával a gyermekek különféle félelmekkel és aggodalmakkal küzdenek. Ezek között vannak átmeneti fázisok, de néha komolyabb problémák is felmerülhetnek, amelyek szakszerű kezelést igényelnek. A „szorongás kezelése”, a „gyerekkori félelmek” megértése, a „szülői segítség” fontossága és hatékony „terápiás módszerek” alkalmazása mind-mind nélkülözhetetlen ebben a folyamatban. Azonban nem szabad megfeledkeznünk az „érzelmi támogatásról” sem, hiszen ez adja meg azt az alapot, melyre a gyermek biztonságosan építheti önbizalmát és fejlődését.

 

Szorongás kezelése a gyermekkorban

Személyes tapasztalatom van a gyermekkori szorongás kezelésével. Emlékszem, amikor az én kisfiamnak először jelentkeztek ezek a tünetei. Állandóan ideges volt, félősen nézett rám és alig tudott aludni éjszaka. Nagyon nehéz volt látni őt így, és még nehezebb volt megtalálni a megoldást erre a problémára.

Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnod, hogy hogyan kezeljen egy szorongó gyermeket: nagyon fontos a nyugalom és türelem. Nem elég csak azt mondani neki, hogy „ne aggódj”, mert valójában ez nem segít semmit. A gyereknek kell éreznie, hogy biztonságban van és elfogadva – mindegy miért aggódik.

A másik nagy feladat az információ adása neki arról, mi is történik vele valójában. Fontos elmagyarázni neki olyan egyszerű módon amihez ő hozzáérthet; például azt mondtam a fiamnak: „Tudod mit? Az agyad olyan mint egy nagy kapcsolótábla tele gombokkal”. Próbáljuk megmutatni nekünk melyik gombot nyomta le?

Ezen kívül próbáltam pozitív dolgokra összpontosítani az ő napjaiban: játék közben rengeteg mosolyt csaltam ki belőle vagy meséltem vicces történeteket éppen arról amit csináltunk – ezzel segítem őt abban hogy áthidalja ezeket a nehézségeket.

De vajon elég ennyi? Hogyan lehet megbizonyosodni arról, hogy minden rendben lesz? Nos… itt nincsen könnyű válasz sajnos! Minden gyerek más és más – tehát minden esetben másként reagálhatnak.
Azonban úgy vélem minél több időt töltünk velük annál jobban megérthetjük őket; s persze ha szükségét látjuk fordulhatunk szakemberhez is akár pszichológushoz vagy pedagógushoz akik sokat segíthetnek!

A lényeg viszont az maradt szerintem- soha se adjuk fel!

 

Gyerekkori félelmek és azok okai

Emlékszel még, amikor gyerekként azt hitted, hogy a szekrényben lakik egy szörny? Vagy amikor féltél az első iskolai naptól? A gyerekkori félelmek mindannyiunk életének részei. Ezek a félelmek természetesek és általában idővel elmúlnak. De mi okozza őket?

A gyerekkori félelmek kialakulásának egyik fő oka az ismeretlenség. Gondolj csak bele! A világ tele van újdonságokkal egy kisgyerek számára. Minden nap új dolgokkal találkoznak, melyek ijesztőnek tűnhetnek számukra, mert még nem találkoztak velük korábban. Például sok gyerek fél az orvostól vagy a fogorvóstól, mert nem tudja, mire számíthat ott.

Egy másik ok lehet a túlzott fantázia. Biztos te is emlékszel arra, hogy miként repültél el a gondolataiddal és képzelted el a legfélelmetesebb dolgokat? Sokszor ezek a fantáziadús elképzeléseink válnak igazi rémálmokká.

Azonban nem minden gyerekkori félelem alapja ilyen „árnyék”. Az öröklött tényezők is közrejátszanak néha; például ha valaki nagyon ijedős családban nő fel, akkor valószínűbb, hogy maga is hasonló lesz.

Végül pedig ott vannak még az életünk során átélt traumák. Egy rossz tapasztalat – mint mondjuk egy kutya támadása – hosszú ideig tartó rettegést válthat ki.

Tehát vajon hogyan kezelhetjük ezeket a gyermeki félelmeket? Hogyan segíthetünk gyermekeinknek abban, hogy megértsék és leküzdjék őket? Nos… erről többet olvashatsz majd a következő bekezdésekben!

 

Hogyan segíthetnek a szülők a szorongó gyermeküknek

A gyermekkori szorongás nem csak a gyermeké, hanem az egész család életét befolyásolja. A szülők legfontosabb feladata ekkor, hogy támogassák csemetéjüket ebben a nehéz időszakban. Az első és talán legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy nyugodt környezetet teremtünk otthonunkban. Egy stabil, szeretetteljes háttér nagy segítség lehet a szorongó gyermekeknek. De vajon mit tehetünk még?

Megpróbálhatnánk megbeszélni vele érzéseit anélkül, hogy lebecsülnénk őket vagy túlzottan aggodalmaskodnánk miatta. Gyakran hajlamosak vagyunk azt mondani: „Semmi sem baj” vagy „Ne aggódj”. Bár ezek a mondatok jól hangzanak, valójában nem segítenek a gyermeken abban, hogy jobban megértse és kezelje érzéseit.

Minden bizonnyal hasznos lenne néhány stresszoldó technikát is bevetni – például mély légzést vagy meditációt tanítani neki. Ezekkel az eszközökkel képes lesz saját maga is kezelni a feszültségét.

Sokat segítene emellett egy rutin kialakítása is – tudatosan igyekezzünk olyan napi tevékenységeket választani neki (például sportolást), melyek pozitív hatással vannak rá és ellazítják.

Fontos továbbá emlékeztetni arra is magunkat mint szülőket: ha úgy érezzük elbukunk ebben a helyzetben vagy rosszul csinálunk valamit – akkor se adja fel! Senki sem tökéletes és mindenki hibázik néha-néha… Mindig van módszer arra, hogyan javíthatunk eddigi hozzáállásunkon és hogyan próbálkozzunk újból – hiszen mindezek után ki másnak kellene ott lennie mellette ha nem nekünk? Mert bizony sok múlik rajtunk mint szülőknél… Hogy visszaadjuk önbizalmát és hitét saját magából!

 

Terápiás módszerek a gyerekkori szorongás enyhítésére

A gyerekkori szorongás egy olyan probléma, amivel sajnos sok család szembesül. Többen talán úgy gondoljátok, hogy a gyerekeknek nincsenek komoly gondjaik, de higgyétek el nekem, ez tévhit. Pedig milyen jó lenne úgy élni, hogy nem kell attól félnünk, mit hoz a holnap! Szerencsére vannak terápiás módszerek a gyerekkori szorongás enyhítésére.

Az egyik ilyen módszer az ún. játékterápia. A játékterápia során a gyermek kifejezheti és feldolgozhatja azokat az érzéseket és aggodalmakat, amelyeket nehéz szavakkal kifejezniük. Az effektív kommunikáció fejlesztése mellett a játékterápia segíti a bizalom kiépítését is. Gondolkozzatok csak bele: ha megértitek mi foglalkoztatja őket igazán, akkor könnyebben tudtok majd segíteni!

Ezen kívül ott van még az önbevetés-fejlesztő tréning is. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy megtanulhatóak bizonyos technikák és stratégiák arra vonatkozóan hogyan birkózzon meg a gyermek a stresszel és negatív érzelmekkel. Nem hangzik rosszul ugye? Mert tényleg hatásos lehet!

És persze fontos megemlíteni az art-terápiát is – ez nagyon népszerű manapság! Az art-terapia lehetőség nyújt arra, hogy mindenki – igen mindenki – képes legyen rajta keresztül önmaga vagy más emberek belső világáról beszámolni.

Számos terápiás módszer áll rendelkezésünkre tehát abban segítve minket, hogy kezelhessük ezt az egész komoly problémát – de mindenkinek magának kell megtalálnia azt ami neki valójában működik! Hogy ti mit választotok végül? Vagy már próbáltál valamelyiktől? Érdekelne!

 

Érzelmi támogatás: milyen fontos szerepet játszik

Érzelmi támogatás: Milyen fontos szerepet játszik? Ez egy olyan téma, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni, különösen a gyermekkori szorongást illetően. Azt gondolom, hogy sokszor alábecsüljük az érzelmi támogatás jelentőségét a gyerekek életében. De vajon miért is olyan lényeges?

Azt hiszem, mindannyian tudjuk, mennyire megterhelő lehet egy-egy nehéz helyzet – legyen az egy vizsga előtti izgalom vagy akár egy családi veszekedés utórezgése. Most képzeljük el mindezt a gyermekünk szemszögéből! Ők még csak formálódóban vannak, és igyekeznek megérteni e komplex világ működését. Az ilyen helyzetek könnyedén hatalmukba keríthetik őket.

Az érzelmi támogatás itt kezd fontossá válni. A biztos háttér nyújtotta erősítés segít nekik átvészelni ezeket a nehézségeket anélkül, hogy maradandó sebeket ejtenénk lelkükön. Megtanulhatnak bánni saját érzelmeikkel és jobban alkalmazkodnak ehhez a zűrzavaros világhoz.

Gondolkozzunk csak bele: mikor van nagyobb szükségünk támaszra és megértésre? Amikor feszült vagy ideges állapotban vagyunk ugye? És pont így van ez a gyerekek esetében is! Neki kell állnunk megerősíteni őket abban, hogy minden rendben lesz; mutassuk meg nekik azt az utat amely pozitív irányba viszi őket.

Ebben rejlik tehát az érzelmi támogatás ereje: segít gyermekeinknek abban, hogy jobb emberré váljanak – empátiából és megértésből építkező emberré -, akinek nincsen félelmektől terhes jövője sem előtte sem mögötte.
Megmutatható velük mennyire fontos másokkal való kapcsolataink és hogyan befolyásolja ez közérzetünket és boldogságunkat.
Tehát igenis óriási szerepe van annak ahogy mi mint szülök kezelem ezt a kérdést. Kevesebb figyelemmel felcserélhetetlen pillantást veszítheten el,míg túlzott aggódásaival pedig feleslegesen stresszes helyzetbe hozhatja csemeténkjét.Higgyünk magunkban,higgyünk benne- sikerülni fog!

 

A gyerekkori szorongás jelei és tünetei

Minden szülő számára ismerős lehet a kérdés: vajon normális, amit a gyerekem csinál? Az aggodalom természetes része az életünknek, és már gyerekkorban is megjelenik. De hogyan tudhatjuk megkülönböztetni az egészséges félelmeket a problémásabb szorongástól? A gyerekkori szorongás jelei jelentkezhetnek fizikai tünetek formájában, mint például fejfájás vagy hasfájás. Ezek mögött sokszor nincs orvosi ok, mégis rendszeresen előfordulnak.

A gyerekek nem mindig tudnak nyelvi formában kifejezni azt, amit éreznek – ezáltal a testük jelez helyettük. Ezen felül viselkedési változásokat is tapasztalhatunk: talán hirtelen nagyon ragaszkodóvá válnak, nem akarnak elengedni minket sehol – óvodából hazafelé jövet még egy másodpercre sem -, vagy éppen ellenkezőleg, teljesen bezárkóznak és magányosan töltik idejüket. Lehet-e ennél frusztrálóbb dolog egy szülő számára?

Vagy mi van akkor, ha megszállottjaivá válnak bizonyos tevékenységeknél? Példátlan módon figyelnek arra hogy minden játékukat pontosan ugyanonnan vegyék elő és tegyék vissza nap mint nap. Vagy esetleg túlzott mértékben aggódnak dolgok miatt, amihez korábban semmi közük nem volt – mondjuk az időjárás változása vagy a világpolitika iránti érdeklődés.

Nagyon fontos viszont itt megemlíteni hogy ezen jelek birtokában semmiképp ne diagnosztizáljuk saját magunk a gyermekünket! Ha aggódunk a csemeténkért és úgy gondoljuk hogy valami nincs rendben vele szerintünk akkor mindenképp keressünk fel egy szakképzett pszichológust. Ő lesz az ki segít eligazodnunk ebben az összes információn amit közreadtunk itt most nektek.

 

A szülői hozzáállás hatása a gyerek szorongására

Elsőként, szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a szülői hozzáállás kulcsfontosságú tényező lehet egy gyerek szorongásának kialakulásában. Így van ez? Gondoljunk bele! Ha a gyerek azt látja, hogy a szülei folyamatosan aggódnak és stresszelnek, akkor könnyen átveheti ezt a viselkedést. A gyerekek ugyanis rendkívül fogékonyak és érzékenyek az őket körülvevő felnőttek érzelmi állapotára.

Nagyon fontos tehát, hogy milyen példát mutatunk nekik. Emlékszem, amikor az én kisfiam először ment oviba. Mennyire izgultam! De tudtam, hogy ha ezt megmutatom neki, akkor ő is így fog érezni. És ez vajon segített volna neki abban, hogy jól érezze magát az új helyzetben? Biztos vagyok benne, hogy nem.

Szóval mi történik akkor, ha egy gyerek azt látja otthon nap mint nap, hogy problémák esetén mindig aggodalommal reagálunk? Hogy minden apróságért aggódunk és stresszelünk? Nos… Nagy valószínűséggel sajnos azt tanulja meg belőle: „A világ veszélyes hely”. És ettől pedig könnyen elkezdhet szorongani.

Az sem mindegy persze hogyan kommunikálunk velük egy-egy problémáról. Végig gondoltuk már valaha is pontosan mit mondtunk nekik? Mert sokszor olyan üzeneteket adhatunk át – talán anélkül is tudatjuk -, melyek csak tovább erősítheti bennük a bizonytalanságot és félelmeket.

De mit tehetünk ennek elkerülése végett? Elsősorban próbáljuk megérteni őket és nyugodtabb hozzáállást tanúsítani. Tanítsuk meg nekik azt is: oké elfogadni a negatív érzéseinket és beszélgetni róluk másokkal. Ezáltal talán jobban kezelhetnék majd saját félelmeiket is.

 

Mire figyeljünk, ha gyermekünkben felmerül a szorongás gyanúja

Az első és legfontosabb dolog, amit figyelembe kell vennünk, ha gyermekünkben felmerül a szorongás gyanúja, az az, hogy soha ne vegyük félvállról a problémát. Gondoljunk csak bele! Milyen lehet egy kicsi számára, ha nem érti mi történik vele és miért érzi magát annyira rosszul? Először is fontos, hogy nyugodtak maradjunk és segítsük őt megérteni, hogy ez teljesen normális reakció bizonyos helyzetekre.

Másodsorban pedig nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy pontosan milyen helyzetek váltják ki nála ezt a félelmet vagy aggodalmat. Lehet, hogy valami konkrét dolog okozza a stresszt – mint például egy új iskola vagy barát – vagy talán általánosabb kérdésekről van szó. Szintén lényeges figyelemmel kísérni azt is hogyan változik a viselkedése: visszahúzódóbb lett? Többet alszik vagy éppenséggel kevesebbet? Hogyan hatnak rá ezek az események?

Emlékszel még arra amikor először tetted le lábad idegen földre? Biztos emlékezni fogsz rá mennyire izgultál. Nos ugyanezt élheti át a gyermeked minden nap. Ezért nagyon fontos megtalálni azokat a módszereket amelyekkel csökkenteni tudod benne ezt az érzést.

Végül pedig beszélgetnünk kell velük erről. Nem mindegy hogyan tesszük ezt! Nyilvánvalóan nem akarjuk tovább rontani rajta tehát bölcs választás lehet pozitív dolgokról beszélni előtte ami segít ellazítani őt.

Összegezzük tehát: ha gyermekünknél jelentkezik a szorongás jelei miután valamilyen változáson ment keresztül (bármi legyen is) mindig próbáljunk higgadtan reagálni rá és alaposan utána járni annak mitől alakult ki nála ez az állapot majd próbálkozzunk megoldást találni rá.
Szem előtt tartva azt is persze: mindenki más és más idő alatt oldja meg belső vívódásait.

 

További technikák, módszerek a gyerekkori félelmek oldására

Azt hiszem, minden szülő találkozott már a gyerekkori félelmekkel, de vajon milyen további technikákat és módszereket alkalmazhatunk ezek oldására? Először is fontos tisztázni, hogy a félelem normális reakció bizonyos helyzetekben. Sőt, sok esetben védelmi mechanizmusként működik. De mi van akkor, ha ez a félelem túlzott mértékűvé válik?

Ebben az esetben jó ötlet lehet néhány olyan technika alkalmazása, amely segít ezen érzések kezelésében. Például a játékterápia csodákra képes lehet ebben. A gyermekek természetes formája a kommunikációnak és kifejezésnek a játék – így könnyebben megérthetjük őket és segíthetünk nekik megoldani azt, ami aggodalommal tölti el őket.

Egy másik hasznos módszer lehet az úgynevezett „félelomfogó”. Ez egy olyan doboz vagy zsákocska, ahova a gyerek beleírhatja vagy beleteheti rajz formájában mindazt, ami fél. Az esti lefekvés előtt „bezárnak” minden félelmet ebbe – így próbálnak megszabadulni tőlük.

De mit gondolsz arról, hogy beszélgetünk velük? Igen! A nyitott és őszinte kommunikáció kulcsfontosságú lehet abban, hogy segítsünk gyermekeinknek megérteni és legyőzni félelmeiket. Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy példát mutatva taníthatjuk meg nekik azt is: nincs szégyen abban sem ha fél valaki!

Az emlékezzünk arra is: nagyon fontos türelmesnek lennünk! A gyerekkori félelmek nem múlnak el egy éjszaka alatt – időre van szükség hozzá. Tehát bármi is legyen az általad választott módszer annak kezelésére – légy kitartó!

Tehát igen! Vannak további technikák és módszerek amelyek segíthetnek a gyerekkori félelmeken enyhíteni. Emlékezz rá: Te vagy ott neki mint támaszpont – soha ne feledkezz el erről!

 

Pozitív megerősítés: hogyan segíthet megelőzni a jövőbeli szorongást

Pozitív megerősítés, igen, ez az a kulcsszó, amelyről beszélni szeretnék. Olyan egyszerűnek tűnik ugye? Pedig hatalmas erő rejlik benne. Sokszor előfordulhat velünk, hogy szorongunk valami miatt – legyen az egy közelgő vizsga, egy fontos munkameeting vagy csak a hétköznapi stressz. Gyerekként pedig még inkább felerősödik bennünk ez az érzés. De mit tehetünk ellene? Hogyan segíthetjük gyermekünket abban, hogy könnyebben tudjon megküzdeni a stresszel és a szorongással?

A válasz: pozitív megerősítés. Ez nem más, mint rendszeresen biztosítani gyermekünket arról, hogy képes lesz megoldani azt a feladatot vagy helyzetet, ami aggodalmat okoz neki. Egy „Tudom, hogy képes leszel rá!”, „Bízom benned!” vagy akár egy egyszerű „Sikerülni fog!” mondat is csodákra képes.

Kiszámíthatatlannak tűnhet néha egy-egy ilyen helyzet: vajon hogyan reagál majd gyermekem? Megijedt-e már attól a nagybetűstől írt SZORONGÁSTÓL? De hidd el nekem – és ezt most nagyon komolyan mondom -, ha időben bevetjük ezt a pozitív megerősítést tartalmazó ‘varázsszert’, akkor sokkal könnyebb lesz mindannyiunknak!

Gondolj bele: minden embernek szüksége van arra az érzésre, hogy képes valamire. Hogy van ereje és kitartása ahhoz, hogy túllendüljön nehézségén vagy félelmén – legyen annak oka bármi is. És gyermekeink sem kivételek! Ha tehát minden nap adunk nekik egy kis biztatást és erősítést (még ha csak verbálisan is), akkor lassanként magukba szívják ezt az önbecsülést és önérzetet.

Lehet persze azt mondani: „De hát ennyire egyszerű lenne?” Nos… igen! A pozitív megerősítés hatásával nem lehet vitatkozni; rengeteg pszichológiai kutatás támasztja alá eredményességét.

El tudod képzelni mennyivel könnyebb lenne gyereknek lenni úgy,hogy folyamatosan kapnak támogató üzeneteket otthonról?
Meg kell próbálnunk integrálni ezt a módszert mindennapjaiba – hiszen ki tudja jobban segíteni őket nálunk?!

A gyerekkori szorongás egy olyan téma, mely mindenképpen kiemelt figyelmet igényel mind a szülők, mind a pszichológusok részéről. A „Szorongás kezelése” kulcsfontosságú lehet ebben az életkorban, hiszen ezek meghatározóak lehetnek egy gyermek jövőbeli érzelmi és mentális egészségét illetően. A „Gyerekkori félelmek” természetesek és elkerülhetetlenek, de fontos tudniuk a szülőknek hogyan segíthetnek gyermekeiken átlendülni ezeken az időszakon. A „Szülői segítség”, valamint különféle „Terápiás módszerek” alkalmazása létfontosságúvá válik ennek érdekében. Végül pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül az „Érzelmi támogatás” jelentőségét sem; biztosítani kell azt, hogy a gyermek tudja: nincs egyedül ezzel a küzdelemmel és vannak emberek – legyen az szülei vagy terapeutája -, akik ott vannak neki minden nehézség idején.

Kapcsolódó cikkek

Étel házhozszállítás veszélyei: Biztonságosabb rendelési tippek

Étel házhozszállítás veszélyei. A modern világban a gyorséttermek és különféle szolgáltatók által...

Családi Egészség és Otthoni Fitnesz: Tippek a Mindennapokhoz

Üdvözöllek kedves Olvasó a blogomon, ahol ma egy nagyon fontos és aktuális...

A masszázs előnyös hatásai

Ahogy a modern életmódunk folyamatosan változik és egyre stresszesebbé válik, egyre nagyobb...

Hatékony Beszédterápia: Útmutató a Dadogás Kezeléséhez

A dadogás kezelése komoly kihívást jelent mind a szakemberek, mind az érintettek...