2024 június 12, szerda
gyerek étrend
gyerek étrend
KEZDŐLAP Étrend és táplálkozás Gyermek étrend: Tippek és tanácsok egészséges táplálkozáshoz
Étrend és táplálkozásGyerek

Gyermek étrend: Tippek és tanácsok egészséges táplálkozáshoz

Hogyan biztosíthatjuk gyermekeinknek az egészséges táplálkozást? Milyen ételeket válasszunk a mindennapokban, hogy betakarítsuk a napi tápanyag igényt? Melyek azok a diétetikus tanácsok, amelyekre figyelnünk kell? És mit tehetünk, ha gyermekünknek étel allergiája van? Ezekre és még sok más kérdésre keresük majd a választ ebben a bejegyzésben. Csatlakozz hozzánk ezen az izgalmas úton!

 

A gyermek táplálkozás fontossága

A gyermek táplálkozása nem csak a növekedés szempontjából fontos, hanem az egész életre kiható hatása is van. Gondoljunk csak bele! Milyen lenne egy autó, ha rossz minőségű üzemanyaggal próbálnánk működtetni? Ugyanez igaz a gyermekeinkre is. Ha nem megfelelő tápanyagokkal látjuk el őket, akkor az egészséges fejlődésük veszélybe kerülhet.

A helyes étrend kialakítása már csecsemőkorban kezdődik és folytatódik az ovoda-, majd az iskoláskorban. A gyermekeknek sok energiára van szükségük a játékhoz, tanuláshoz és a mindennapi tevékenységeikhez. Az energiaellátás mellett pedig nagy hangsúlyt kell fektetni a vitaminokra és ásványi anyagokra is.

Gondolod, hogy ez nehéz feladat? Pedig nem annyira bonyolult dolog, mint ahogy elsőre gondolnánk. Egyrészt ott vannak például a zöldségek és gyümölcsök, amelyek tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal. Másrészt pedig oda kell figyelnünk arra is, hogy változatos legyen az étrendünk.

Az sem mindegy például, hogy mennyire feldolgozott élelmiszereket adunk nekik. A túlzottan feldolgozott ételek ugyanis tele vannak adalékanyagokkal és cukrokkal – ezektől pedig jobb óvakodni!

Tudom-tudom: néha nehézséget okozhat megteremteni ezt az egyensúlyt. De hidd el: ha sikerül megtartani ezt az arányt – vagyis helyesen etetni őket -, akkor hosszan tartó pozitív hatást gyakorolsz majd rájuk… És ki ne szeretné azt látni, hogy boldogabbak leszek?

Szóval igen: A gyermek táplálkozási szokásai alapvetően befolyásolják leendő egészségét… Megéri tehát odafigyelni erre!

 

Egészséges ételek a gyermekek számára

Sokszor kérdezem magam, vajon milyen egészséges ételeket adhatok a gyermekeimnek? Hiszen manapság olyan sok étel van, ami finom, de nem feltétlenül jó az egészségükre. Az első és legfontosabb dolog, amit mindig szem előtt tartok az a változatosság. Próbáljuk meg minél több féle zöldséget és gyümölcsöt beilleszteni a gyermekünk étrendjébe. Például egy tálca friss szezonális gyümölcs reggelinél vagy uzsonnánál mindig nagy sikert arat – ráadásul tele van vitaminokkal és rosttal.

A másik fontos tényező, amire figyelnünk kell az a fehérje bevitele. A húsok mellett ott vannak például a tojások is, amelyek remekül feldobhatják a reggeli omlettet vagy akár egy könnyű vacsorát is elkészíthetünk belőlük. De ne feledkezzünk meg a halakról sem! Igaz ugyan, hogy sok gyerek nem rajong értük elsőre – de itt jön képbe az anyai trükkök tárháza: ha valamilyen ízesített panírral sütöm ki őket vagy éppen kedvenc zöldségével tálalom fel, máris jobban fogja szeretni!

És persze ott vannak még a gabonafélék és hüvelyesek is: lencsefőzelékkel például biztosítani tudom gyermekeimnek az ajánlott napi rost- és proteinbevitelt. És mi lenne egy finom rizses csirkével? Hiszen ez egyaránt tartalmaz szénhidrátot és fehérjét.

Egy másik nagyon fontos téma pedig természetesen a cukor bevitel korlátozása. Helyette próbáltam alternatívák után nézni: mézet használni süteményekben vagy natúr joghurtba keverni általam préselt gyümölcslevet… Szóval összefoglalva: bár néha nehéz megtalálni azt az egészséges ételt ami minden igényt kielégít, de minden nap tanulunk valami újat ebben!

 

Tippek és trükkök az egészséges étkezésre

Az egészséges étkezés nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek számára is nagyon fontos. De hogyan biztosíthatjuk gyermekünknek az egészséges táplálkozást? Nos, van néhány tippem és trükköm hozzá! Elsőként is, mindig próbáljunk meg minél több friss zöldség- és gyümölcsfélét beilleszteni a napi menübe. Ezekben rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot találunk, amelyek elengedhetetlenek egy gyermek fejlődéséhez.

Egy másik jó ötlet lehet a teljes kiőrlésű ételek preferálása. A finomított gabonafélék helyett válasszuk inkább ezeket, mert sokkal többféle tápanyagot tartalmaznak. Vajon gondoltatok már arra, hogy ezzel mennyire jót tesztek a lurkóknak?

Aztán ott vannak még a cukros italok kérdése. Egyedi ízesítésükkel könnyen leveszik lábáról gyereket – de sajnos túl sok cukrot tartalmaznak. Helyette próbáljuk őket vízzel és természetes gyümölcslevekkel itatni.

Amit pedig mindenképp szeretnék hangsúlyozni: sose erőltessük rájuk azt az ételt, ami nem ízlik nekik! Bizonyára mindenki emlékszik arra az időszakra amikor minden falatra kényszerülve kellett rágás közben grimaszolni… Nos ez senkit sem motivált még arra hogy jobban kedvelje azt az ételt!

Lehetőség szerint kerüljük el az előre csomagolt „gyerek ételeket” is – hiszen bár vonzónak tűnhetnek a csinos csomagolás miatt – legtöbbször kevésbé egészséges összetevőkből állnak.

Emlékbe idézem annyiszor hallott mondást: “Te vagy amit megeszel.” Ez igazabb mint valaha magunkra nézve de különösen igaz gyermekeinkre nézve akik még fejlődnek.

 

Dietetikus tanácsok a gyermekétrendhez

Mint édesanya, mindig is nagy figyelmet szenteltem a gyermekem étrendjének. Nem volt könnyű feladat megtalálni az egyensúlyt a tápláló és finom ételek között. De hát melyik szülő nem szeretné a legjobbat adni a gyermekeinek, igaz? Éppen ezért döntöttem úgy, hogy dietetikus tanácsokat kérünk a gyermekétrendhez.

Az első dolog, amit megtanultam, hogy nincs univerzális megoldás – minden gyerek más és más. Némelyikük imádja a zöldségeket, míg másoknak még csak ránézni sem bírnak rájuk. Vagy ott vannak azok az esetek, mikor valamilyen ételallergiáról van szó… Szerencsére egy jó dietetikus képes segíteni mindezekben.

Azt mondta nekünk: “Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy kiegyensúlyozott étrend nem csupán arról szól, mit eszik a gyermekünk – hanem arról is, hogyan.” Úgy magyarázta el nekünk ezt az egész folyamatot mint valami játékot: olyan módszerrel kell közelíteni ehhez az egészhez mintha csak kirakós játék lenne! A célunk ugyanis nem más mint összeilleszteni azt a tökéletes képet ami pont illik hozzád vagy ahogy ebben az esetben van – illik a te gyermekedhez!

Vegyük például azt az esetet ha allergia van jelen. Ebben az esetben néha olyan furcsa dolgokra derül fény mint például hogy ki gondolta volna de bizony előfordulhat laktóz intolerancia már ilyen fiatal korban is?! Ilyenkor pedig be kell vezetnünk alternatív tejtermékeket – igen igen tudom mi jut most eszedbe “Jaj de drágák!” pedig ha belegondolsz sokszor olcsóbb saját keverésű mandulatejet készíteni mint venni dobozos tejterméket! Még sütés-főzésre is alkalmas!

Mindez csak néhány példa volt arra amit eddig tanultunk. Az egész lényege pedig pontosan abban rejlik amiről beszéltem – hiszen mindenki másképp reagál bizonyos ételekre és ezért fontos hogy átgondolt tervezést alkalmazzunk ennek során! Biztos vagyok benne hogy neked is leszennek hasonló tapasztalataid ha belevágasz ebbe – talán még jobbakat is fogsz találni!

 

Ételallergiák és hogyan kezeljük őket

Ételallergia? Igen, elég gyakori probléma manapság és sajnos a gyermekeink sem mentesek tőle. Valójában az ételallergiák a leggyakoribbak a kicsik körében, ami komoly aggodalomra adhat okot számunkra, szülőknek. Azonban ne essünk kétségbe! Nem vagyunk egyedül ezzel a problémával és rengeteg módszer áll rendelkezésünkre, hogy megfelelően kezeljük őket.

De mit is jelent pontosan az ételallergia? Egyszerűen fogalmazva: ez olyankor fordul elő, amikor immunrendszerünk túlzottan érzékenyen reagál bizonyos ételekre. A legtöbb esetben tojás-, tej-, mogyoró- és gluténérzékenységről beszélhetünk – de természetesen bármilyen más élelmiszer is okozhat allergiát.

Tehát hogyan kezelhetjük ezeket az ételallergiákat? Nos, először is meg kell találnunk azt az ételt, ami allergiás reakciót vált ki. Ezután természetesen kerülnünk kell ennek fogyasztását. Ha nem vagyunk biztosak benne, mi okozza a problémát, akkor célszerű orvossal konzultálni és allergiatesztet végeztetni.

A másik fontos dolog pedig az informálódás. Minél többet tudunk meg erről a témáról, annál jobban tudjuk segíteni gyermekünket. Kell-e aggódnunk minden egyes falat étel miatt? Sajnos igen… de ha jól felkészültek vagyunk és megtanuljuk felismerni az allergia jeleit (pl.: viszkető kiütés), könnyebben tudjuk kezelni a helyzetet.

Végül pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy még akkor is nagyon változatosan lehet táplálkoznia gyermekünknek, ha valamilyen étellel szemben intoleranciát mutat! Rengeteg alternatív recept van már kifejezetten ilyen speciális diétához alkalmazkodva – így nem kell attól tartaniuk a családoknak se , hogy unalmas lenne az asztalra kerülõ menüsor.

 

A Tápanyag igény gyerekeknél

A gyermek étrend terén sokszor felmerül a kérdés: milyen tápanyagokra van szüksége a gyerekeinknek? Azt mindannyian tudjuk, hogy az egészséges fejlődéshez elengedhetetlenek bizonyos alapvető elemek, de vajon pontosan melyek ezek? Egy kisgyermek szervezete igényli a fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy csak húsban és zöldségben gazdag ételeket kellene etetnünk velük.

Először is fontos megemlíteni a szénhidrátokat. A csecsemők és kisgyermekek nagy energiaszükséglete miatt létfontosságúak az ilyen típusú élelmiszerek. Gondolj itt például a gabonafélékre vagy akár az egészséges snack-ekre. De mit gondolsz arról, hogy ebben az esetben is figyelni kellene a minőségre?

Aztán ott vannak még a zsírok. Igen igen, talán meglepő lehet elsőre, de bizonyos mennyiségű zsírra egy kisgyermeknek is szüksége van! Az agyfejlődést elősegítve játszanak kulcsszerepet ezért óvatosan bánjunk velük.

De beszélhetnénk még órákat arról is, hogyan fedezi le legjobban egy gyerek napi vitaminigényét? Melyik gyümölcs tartalmazza például a legtöbb C-vitamint?

És mi van akkor ha vegán vagy vegetáriánus családban nevelkedik egy kicsi? Honnan kapja meg a szervezetbe kerülendő vasat vagy B12 vitamint?

Mindenkinek ajánlanám tehát, hogy figyeljen oda gyermeke táplálkozási rutinjára! Nem csak abban segít majd dönteni mikor mit adj neki enni hanem abban is megnyugtatja majd téged mint szülöt , hogy jól veszed-e az akadályokat ezen sokszor nehéz úton!

 

Hogyan készítsünk ízletes, de tápláló ételeket

Néha nehéz megtalálni az egyensúlyt a finom és tápláló ételek között, különösen, amikor gyerekekről van szó. De higgyétek el nekem, lehetséges! Hogy hogyan? Elárulom. Kezdjük például a reggelivel. A palacsinta minden gyerek kedvence, de mi lenne, ha ezt kicsit felturbóznánk? Készítsünk teljes kiőrlésű lisztből palacsintát! Ez nemcsak ízletes lesz, hanem rostban gazdag is, ami segít az emésztésben.

De mit szólnátok egy olyan ebédhez, amit a gyerekek imádnak és tele van vitaminnal? Igen-igen…gondolok itt a pizzára! Egy egyszerű tészta helyett használjunk karfiol alapú pizzatésztát. Nem csak kalória szempontjából jobb választás ez, de fantasztikus módja annak is hogy több zöldség kerüljön a gyermekek étrendjébe anélkül hogy észrevennék.

Vagy vegyük például az uzsonnát: szereted magad elkészíteni otthon az ételeket és biztos vagy benne hogy mi került bele? Próbálkozz meg házi granola szeletekkel – zabpehellyel , mézzel és aszalt gyümölcsökkel – egészségesek és finomak!

Ki mondta volna ugye hogy lehetetlen követni azt az ösvényt ami mind ízletes mind pedig tápláló?! Mert hidd el nekem lehetséges! És tudod mit? Arra gondoltam holnap megosztom veletek néhány kedvenc receptemet is – úgyhogy maradjatok velem!

 

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a gyermek étrendben

A vitaminok és ásványi anyagok létfontosságú szerepet töltenek be gyermekünk étrendjében. Nem csak a növekedéshez és fejlődéshez szükségesek, hanem az egész test működéséhez is hozzájárulnak. Azonban nem mindig könnyű biztosítani a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot gyermekeinknek, különösen ha finnyásak az étellel kapcsolatban.

Mindenki tudja, hogy a C-vitamin fontos az immunrendszer erősítése érdekében, de vajon tudtátok-e, hogy a D-vitamin szintén elengedhetetlen? A D-vitamin segít felvenni a kalciumot és foszfátot, amelyekre szükség van az egészséges csontokhoz és fogakhoz. Napfény hiányában pedig pótolni kell ezt a vitamint.

Az ásványi anyagok sem kevésbé fontosak. Például a vas létfontosságú egy gyermek diétájában, hiszen részt vesz az oxigén szállításban – ami nélkülözhetetlen minden sejtünk működése során. De mi van akkor, ha gyermekünk nem szereti a húsokat vagy más vasban gazdag ételeket?

Lehetne még sorolni sok más példát is: Kalciumra van szükségük gyerekeknek az erős csontokhoz és fogakhoz; Jódra ahhoz hogy pajzsmirigyük jól működjön; Cinkre pedig az immunrendszer normális funkciónálása érdekében.

Ezekből is látszik tehát hogy milyen elengedhetetlenül fontosak ezek az anyagok egy gyerek étrendjében! De hogyan biztosíthatunk elegendő vitamint és ásványi anyagot nekik? Egyensúlyba kell hoznunk azt amit eszik – zöldségekkel, gyümölcsökkel amelyek tele vannak vitaminokkal; teljes kiőrlésű gabonafélékkel ami rost- és tápanyag-gazdag; sovány fehérje-forrásokkal mint például hal vagy baromfi; valamint minőségi tejtermékkel amiben rengeteg kalcium található.

Végül természetesen fontos emlékeznünk arra is hogy bár ez nagyon fontos téma – ne görcsöljünk túlzottan rajta! Mindannyian tudjuk már régóta: semmi sem tökéletes – így gyermekeink étrendje sem lesz mindig 100%-ig optimális. És ez rendben is van így.

 

Játékosan az egészséges életmód felé: Recepet ötletek

Sokszor gondolkodom azon, hogy milyen nehéz lehet egy gyermek számára megérteni az egészséges életmód fontosságát. Mi felnőttek már tudjuk, hogy a junk food csak átmeneti boldogságot ad, de a gyerekek még nem feltétlenül látják ezt így. Éppen ezért szeretném bemutatni nektek azt a módszert, amivel talán sikerülhet rávezetni őket erre az útra: játékosan az egészséges életmód felé!

Recept ötletekkel kezdem, ami véleményem szerint hatalmas segítség lehet ebben. Gondolom ti is tapasztaltátok már, hogy a gyerekek sokkal nagyobb lelkesedéssel eszik meg egy-egy ételt, ha ők maguk készítették el – vagy legalábbis részt vettek benne valamilyen formában. Ezért javaslom, hogy vonjuk be őket a főzésbe! Egy egyszerű saláta elkészítése közben megtanulhatnak például arról is, miért fontosak az egyes zöldségek és hogyan járulnak hozzá az egészségünkhöz.

Az elmúlt időszakban több olyan receptet is találtam és próbáltam ki otthon (természetesen a lányaimmal), amik remekül illeszkednek ebbe a koncepcióba. Például van egy nagyon finom almás-mogyoróvajas turmixunk. Nemcsak isteni finom és tápláló reggelire vagy uzsonnára (a mogyoróvaj miatt), de közben beszélgethetünk is arról például, hogy milyen vitaminok vannak az almákban és mit jelent ez számunkra.

Ezen kívül pedig ott van még kedvencünk: répás-zelleres csirkemell szeleteink zöldborsós pürével – ez mindig sláger nálunk! A csirke jó fehérje forrása és könnyű rágcsálni,a répa pedig tele van béta-karotinnal ami elősegíti az immunrendszer működést.

Vagy ugye ott vannak még a teljes kiőrlésű tésztafélék? Nagyszerű alternatívát jelentenek mindenkinek akik eddig csak sima tésztát ettek hiszen rengeteg rostot tartalmaznak aminek köszönhetően sokkal tovább tart majd jól lakott állapotba lenniük.

Kipróbáltad már te is hasonló módszereket? Milyen recept ötleteid vannak ezzel kapcsolatban? Jó lenne hallani tapasztalataitokat is!

 

Gyakran feltett kérdések a gyermek étrendről

Szülőként sokszor merül fel bennünk a kérdés, hogy vajon jól táplálkozik-e a gyermekünk. Érthető aggodalom ez, hiszen az egészséges élet alapjait már gyermekkorban kell lefektetnünk. De mi is pontosan az a ‘jó’ étrend? Nos, mindenki számára mást jelenthet.

Valaki azt gondolhatja, hogy egy jó gyerekétrend tele van zöldségekkel és gyümölcsökkel. Mások szerint pedig fontosabb lehet a fehérjebevitel vagy éppen az egészséges zsírok fogyasztása. Minden esetre igaz, hogy kiegyensúlyozott táplálkozásra törekszünk – de hogyan is tudunk erre odafigyelni?

Először is figyelembe kell venni a korát és aktivitási szintjét. Egy aktív tizenévesnek teljesen más kalória- és tápanyagigénye van, mint egy óvodásnak. Ahhoz tehát, hogy helyesen tudjuk összeállítani csemeténk étrendjét először meg kell határoznunk mennyi energiára van szükségük naponta.

Aztán ott van még a vitamin- és ásványianyag bevitel kérdése is – például mennyi vasra vagy kalciumra van szükségük? És persze nem utolsósorban: milyen módon vezessük be az újfajta ételeket? Hogyan kezelhetőek az evészavarok? Micsoda rengeteg dolog!

De ne csüggedjenek! Az internet tele van információval és receptötletekkel arra vonatkozóan, hogyan biztosíthatunk változatos és egészséges étkezést gyermekeinknek. Emellett dietetikusok segítségét is igénybe vehetitek ebben a témakörben.

Vagyis igenis lehetséges megtalálni azt a közepes utat ami mindenkinek jó: ízesített joghurt helyett natúr joghurtot adhatunk mézzel vagy friss gyümölccsel; chips helyett sütött almát stb…

Összegezve: nincsenek hirtelen válaszok amikor egy gyermek étrendjéről beszélgetünk – de ha nyitottak maradunk újdonságok befogadására valamint odafigyelünk saját magunkkal kapcsolatos tanulságainkkal kapcsolatban akkor könnyebben elérhetjük célkitűzőinket ilyen területen.

 

 

Összefoglalva, a gyermek étrend nagyon fontos téma, amelyre minden szülőnek figyelnie kell. A “Gyermek táplálkozás” nem csupán arról szól, hogy gondoskodunk róla, hogy a gyerekek rendszeresen és időben ételt kapjanak. Sokkal több annál. Az “Egészséges ételek” biztosítása elengedhetetlen annak érdekében, hogy gyermekeink megfelelően fejlődjenek és egészségesek maradjanak.

A “Dietetikus tanácsok” segíthetnek abban, hogy jobb döntéseket hozzunk az étkezési szokásainkat illetően és megértsük a különböző “Étel allergiák” hatásait is. Mindemellett tisztában kell lennünk azzal is, milyen specifikus “Tápanyag igényeink vannak”, hiszen ez létfontosságú információ ahhoz, hogy testünknek mindig megadjuk azt az energiát és tápanyagot amire szüksége van.

A gyermek étrend nem csak egy fontos kötelesség a szülők részéről – ez alapvető eszköze annak,hogy gyermekeink jól érezzék magukat,a legjobbat hozhassák ki magukból és egész életükön át egészséges maradjanak.

Kapcsolódó cikkek

Terhesek táplálkozási útmutatója: Tippek és trükkök az egészséges babavárásért

Bemutatjuk az ideális terhességi étrendet, amely összhangban van az egészséges táplálkozási elvekkel....

Étel házhozszállítás veszélyei: Biztonságosabb rendelési tippek

Étel házhozszállítás veszélyei. A modern világban a gyorséttermek és különféle szolgáltatók által...

Egészségtelen Gyorséttermi Ételek

A mai világban, amikor mindenkinek rohannia kell valahova, a gyorséttermek kényelmes és...

Múltbeli étkezés: Az egészségtelen táplálkozás hatása

A múlt egészségtelen táplálkozási szokásai Az emberiség története során az étkezési szokásaink...