2024 július 17, szerda
Hiszti kezelése: Tippek és trükkök a szülőknek
Hiszti kezelése: Tippek és trükkök a szülőknek
KEZDŐLAP Gyerek Gyermeki Hiszti Kezelése
Gyerek

Gyermeki Hiszti Kezelése

Mai blogbejegyzésem a szülők és gondozók egyik legnagyobb próbatételéről, a gyermeki hisztiről fog szólni. Mindannyian találkoztunk már ezzel a nehéz helyzettel, amikor a kis kedvenceink hirtelen ellenállhatatlan dührohamot kapnak. A ‘Mi tegyünk a hisztivel?’ című bejegyzésben olyan praktikus tanácsokat szeretnék megosztani Önökkel, amelyek segítenek kezelni ezeket az időszakokat. Megvizsgálom továbbá a hiszti okait és bemutatom, hogyan előzhetjük meg ezeket. Szintén felhívom figyelmüket arra is, hogy milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy javítsuk gyermekünk viselkedését. Legyen szó akár hiszti kezelésről, gyermeki hisztikról vagy viselkedés javításáról – remélem hasznos leszek mindenkinek!

 

Mi a hiszti és milyen formái vannak?

A hiszti minden szülő rémálma. Az a pillanat, amikor a gyermekünk hangosan sírva és lábkapálva fekszik a földön, csak azért, mert nem vettünk meg neki egy játékot vagy édességet. De mi is pontosan a hiszti? A hiszti egyfajta dühkitörés, ami jellemzően akkor fordul elő, amikor a gyerekek nem kapják meg azt, amit akarnak vagy ha valamit muszáj csinálniuk, de ők nem szeretnék.

A hisztinek különböző formái vannak. Van az „én akarom” típusú hiszti – ez akkor történhet meg például, amikor a gyereknek valami nincs meg és ezt nagyon nehezen viseli. Lehet szó akár egy játékról, édességről vagy bármiről ami megtetszik neki. Majd ott van az „én nem akarom” típusú hiszti – ez többnyire olyankor alakul ki, ha a gyereknek valamit csinálnia kellene (pl.: fogat mosni), de ellenkezik.

Aztán ott van még az ún. frusztrált hiszti- ez leginkább abban nyilvánul meg , hogyha valamiért képtelen elérni azt , amit szeretne . Például ha túl magasra helyeztek el egy tárgyat és hiába próbálkozik , egyszerűen nem tudja elérni . Ilyenkor jön össze benne minden negatív érzés és indul ki rajta .

De vajon mit tehetünk mi szülők ilyen esetben? Hogyan kezeljük a gyermekünk dühkitöréseit? Érdemes-e bevásárló központba menni velük tudva azt , hogy lehetőség szerint minden polcon találhatnak majd valamit ami felkeltheti figyelmüket ? Ez mind-mind fontos kérdés , melyre választ adhatunk majd ebben a blogban .

 

Hiszti okai: miért robban ki a gyermek?

Hiszti okai, ez egy téma, amit szinte minden szülő ismer és ért. Érthető módon sokszor nehezen viseljük a gyermek hisztijét, de miért is robban ki ilyenkor a kicsi? Erre próbáljuk megkeresni a választ. A hiszti okait többnyire azokban a helyzetekben kell keresnünk, amikor valami nem úgy történik, ahogyan azt gyermekünk szeretné. Az eltérő akarat miatt konfliktus alakul ki közöttünk és a kis csemeténk között, ami könnyen vezethet dührohamhoz.

Mindenki másképp kezeli ezt a helyzetet. Van olyan szülő, hogy hagyja kitombolni magát a gyereknek – ami nem mindig jó megoldás -, mások pedig próbálnak rávenni némi kompromisszára vagy figyelemelterelésre. De vajon tudatosítjuk-e magunkban mennyire fontos lenne meghallgatni őket ebben a pillanatban? Hiszen nem csak arról van szó, hogy valamit nem kapnak meg vagy valami nem úgy történik ahogy szeretnék.

A hiszti mögött sokszor mélyebb problémák rejlenek – lehet stresszes napja volt az oviban vagy bölcsiben; talán fáradt vagy éhes; esetleg aggódik valami miatt és képtelen máshogyan kommunikálni velünk minthogy hisztizve jelezze felénk. Mindannyian ismerjük azt az érzést mikor „kipukkad” bennünk valami és nincs más lehetőség mint kitör belőlünk.

Ezekben a pillanatokban pedig legfontosabb feladatunk mint szülöknek az volna hogy megpróbáljunk empátiával közelíteni feléjük: segítségünkre sietni ahelyett hogy tovább feszítenénk rajtuk az idegeket. Meghallgatva őket talán jobban átlátjuk majd mit gondolnak és hogyan érzik magukat annak érdekében hogy segítsünk nekik abba beletörődni ha valami most egyszerűen nem lehetséges.
De még ennél is fontosabb: megtanítani őket arra hogyan kezelhetnék saját maguk ezeket az érzéseket anélkül hogy ránk támaszkodnának minden alkalommal amikor felbukkan egy-egy nehézség.
Végülis erről van szó igazából: Mi tegyünk a hisztivel?

 

Gyermeki hisztik: tipikus esetek és megnyilvánulások

No, ne aggódjatok, nem csak a ti gyermeketek hisztizik. A gyermeki hisztik egy teljesen normális jelenség, ami minden családban előfordul. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában és milyen intenzitással jelennek meg ezek a kitörések. Először is nagyon fontos megérteni, hogy a hiszti nem egyfajta manipulatív eszköz a gyerekek kezében – sokkal inkább tehetetlenségük és frusztrációjuk kifejeződése.

A tipikus eset általában úgy néz ki: A nap végén vagy egy hosszú játszási idő után egyszer csak elkezd sírni vagy ordítani a gyereketek. Általában semmi sem segít: az ölébe venni, leültetni színezni vagy mesét olvasni – mindegy mit próbáltok. Ebben az esetben legtöbbször fáradság vagy éhség állhat a háttérben.

Ezzel szemben ott van az ún. „makacsság gépezeti” – amikor valamiért azt gondolja mindenképp meg kell tennie (vagy épp ellenkezőleg), és nincsen olyan logika ezen a földön, ami rávehetné arra, hogy bármit is másként tegyen.

Van még persze más típusú hisztiroham is – például ha valaki más játékát szeretné magának megszerezni és nem kapja meg rögtön. Ilyenkor szintén könnyen kitörhet belőle az indulat.

Természetesen mindig jobb megelőzni ezeket a helyzeteket – de hogyan? Talán alaposabban odafigyelve jelekre? Vagy talán beszélgetve vele mielőtt elmegyünk otthonról? Lehet-e erre jobb stratégia?

Minden esetre biztos lehet benne: Nem vagytok egyedül ezzel! Szinte minden szülő megtapasztalt már hasonlókat! És ahogy növekszik majd csemeténk leszaradják ezek heves hullámveréseit is…legalábbis reméljük…Ugye?

 

Hogyan reagáljunk a hisztire?

Az első gondolat, ami általában eszünkbe jut, amikor a gyermekünk hisztizni kezd, az az, hogy „Most mi legyen?”. Meg kell értenünk, hogy a hiszti egyfajta kommunikáció. A gyerekeknek még nincs annyi szókincsük és tapasztalatuk ahhoz, hogy pontosan kifejezzék azt a mélységes érzést vagy frusztrációt, ami belül dúl. Tehát mit tehetünk? Először is fontos megjegyeznem: ne próbáljunk erős kézzel fellépni. Nem szabad fenyegetnünk vagy bántanunk őket – ez csak további stresszt okozna mindkettőnk számára.

Másodszor: maradjunk nyugodtak! Tudom, könnyebb mondani mint megtenni… De ha sikerül higgadtan kezelni a helyzetet és nem reagálni túlzott felindulással a gyerek hisztijére – már fél sikerrel járhatunk! Ezen kívül tükrözzük vissza feléjük saját érzéseiket – például „Látom nagyon mérges vagy” vagy „Értem mennyire csalódott vagy”. Ezáltal megtanítható neki az önsajnálat és az empátia.

A harmadik tanácsom pedig: adjunk lehetőséget arra hogy kiadhassák magukból azt a sok negatív energiát amit magukban hordoznak. Példának okáért engedjük meg nekik néhány percig ordítani (természetesen biztonságos helyen), majd utánna beszélgethetnénk velük arról mi váltotta ki ezt az intenzív érzeletet belölük.

Ezek csak pár tipp hogyan kezelheted jobban a gyermeked hisztijét anélkül, hogy elveszíted volna felettes kontrollodat felette – de természetesen minden család más és más módszerrel él. Van valami hatékony technika amit alkalmaztok otthon? Milyen trükkök segítettek Neked abban hogy pozitívan tudtál reagálni rá?

 

Hiszti kezelése lépésről lépésre

Sok szülő találkozik azzal a problémával, hogy nem tudja, hogyan kezelje gyermekének hisztijét. Mégis mi legyen az első lépés? A téma bonyolultabb lehet, mint gondolnánk. Elsősorban szeretném leszögezni, hogy minden helyzet és minden gyerek más. Nem létezik universális megoldás, de van néhány tipp és trükk ami segíthet.

Az egyik ilyen tipp a nyugalom megőrzése. Könnyű elveszíteni a fejünket egy hiszti közepette – én is ott voltam már! De fontos emlékeznünk arra, hogy mi vagyunk az „érett” fél ebben a helyzetben. Ha kiabálunk vagy agresszív viselkedést mutatunk, csak tovább növeljük a feszültséget.

Egy másik fontos dolog pedig az empátia kifejezése. Próbáld megérteni azt az érzelmi zűrzavart amit gyermeked él át. Talán frusztrált mert nem tudja elmondani mit akar? Vagy talán túl sok inger éri egyszerre és ezért jutott el odáig? Emlékszel még arra amikor te voltál hasonló cipőben?

A következő lépés pedig az lenne, hogy próbáljuk megtalálni annak okát amiért gyermekünk hisztizik. Lehet,hogy valami nagyon apróság állhat mögött: például egy rossz alvás utáni nap vagy csak simán mérges mert megtagadtad neki azt a cukorkát amit annyira akart.

Fontos még hozzátenni,hogy ne essünk abba hibába,hogy engedünk mindenre amit kér,mert így csak tanítjuk rá ,hogy ha hisztizik mindent elérhet.

Végül pedig tanuld meg felismerni mikor kell beavatkoznod és mikor kell hagynod,hogy maguktól oldódjon meg .

Minden esetre bármi legyen is háttérben,a hiszti kezelése sosem könnyű.Nem titok,hiszti ide vagy oda,a szülőség soha sem egyszerű!

De vajon melyek tehát ezeknek módszereknek hatása?

 

Kommunikációs technikák gyermeki hisztik esetén

Tudom, hogy sok szülő küzd ezzel a problémával: mi a teendő, amikor gyermekünk hisztizni kezd? Az én történetem is hasonló. Emlékszem, mikor először találkoztam azzal a helyzettel, hogy az én kis angyalom hirtelen elkezdett hisztizni. Hosszas kutakodás után rájöttem, milyen kommunikációs technikákat alkalmazhatok ilyen esetekben.

Elsősorban fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem szabad elveszítenünk a fejünket. A nyugodt és megingathatatlan magatartás kulcsfontosságú – még ha néha nehéz is megőrizni. De vajon hogyan lehet ezt elérni? Hát persze! Az empátia az egyik legjobb módszer. Ha megpróbálunk belehelyezkedni gyermekünk helyzetébe és igyekszünk megérteni őket, máris nagy lépést tettünk előre.

Másodsorban pedig van itt ez az úgynevezett „pozitív erősítés” technika. Ez azt jelenti, hogy dicsérjük meg gyermekünket minden olyan alkalommal, amikor sikerül ura lennie saját érzelmeinek és nem hisztizik el egy-egy nehezebb pillanatban.

De mi van akkor ha semmi sem segít? Nos… Ilyenkor jöhet szóba a figyelemelterelés technika. Mindannyian tudjuk milyen könnyű lekötni egy kisgyerek figyelmét egy új játék vagy tevékenység által.

És végül de nem utolsó sorban ott van még az „ignoralas” módszer is – bár ezt csak végső esetben javaslom alkalmazni!

Amint látjuk tehát vannak hatékony kommunikációs technikák amit bevetve képesek lehetünk kezelni gyermekeink hiszti rohamait! Persze mindezek mellett sose feledkezzünk meg arról sem: nincsen olyan gyerek aki mindig tökéletes lenne!.

 

Hiszti megelőzése: proaktív stratégiák szülőknek

A hiszti megelőzése nem egyszerű feladat, különösen akkor, ha gyermekünk hajlamos rá. Néha úgy tűnhet, hogy minden apróság okot ad a zokogásra vagy a dühkitörésre. Ilyenkor szülőként könnyen elveszíthetjük a fejünket és tehetetlennek érezhetjük magunkat. De vajon mit lehet tenni? A kulcsa proaktív stratégiák alkalmazása.

Először is, fontos megértenünk, hogy a hisztik természetes részei egy gyermek fejlődésének. Nem azt jelenti, hogy rosszul nevelnénk őt vagy hogy valami baj lenne vele. Egyszerűen csak arról van szó, hogy még tanulja az érzelmek kezelését és néha túlcsordulnak belőle ezek az intenzív érzelmek.

Egy másik kulcselem a hiszti megelőzésének pedig az időben történő beavatkozás lehetőségét rejli magában. Ha látjuk előre jeleit annak, hogy gyermekünk hamarosan hisztizni fog – például mert fáradt vagy éhes -, próbáljuk meg elterelni a figyelmét vagy kielégíteni alapvető szükségleteit mielött teljes mértékben kitörne nála a hiszti.

Arról sem szabad elfeledkeznünk ,hogy gyermekeink nem mindig tudnak racionálisan gondolkodni amikor dühösek vagy frusztráltak . Ezért nagyon hasznos lehet , ha megtanítunk nekik néhány stresszoldó technikát , mint például mély lélegzetvételt , pihenést stb .

Végül pedig nagyon fontos ,hogy konzekvens maradjunk! Ha ma ezt mondod holnap pedig azt leszel inkonzisztens ami nagyon össze zavarhatja gyermekeidet . Inkább maradj nyugodt és határozott!

Összegezzük tehát: Proaktív stratégiák alkalmazása esetén jobban felkészültnek és kevésbé tehetetlennek érezheted magad mintha csak reagálnál egy-egy helyzetben . Mert ugye ki szereti azt az érzést mikor úgy érzi elvesztette irányítást ? Senki sem ! Tehát legyél proaktív !

 

Viselkedés javítása: hogyan alakítsuk át a negatív mintákat?

A viselkedés javításához először is fontos felismerni a negatív mintákat. Nem könnyű, igaz? De képzeld el, hogy ez az első lépés ahhoz, hogy valóban változtassunk rajtuk. Például, ha a gyermeked hisztizik minden alkalommal, amikor nem kapja meg azt amit akar – legyen az játék vagy édesség -, akkor itt van egy negatív minta. Hogy hogyan alakítsuk át ezt?

Az első dolog, ami eszembe jut, hogy próbáljuk megérteni mi váltja ki a hisztit. Lehet, hogy fáradt? Éhes? Unatkozik? Sok oka lehet és mindegyik különböző módon kezelendő. Az éhség például könnyen orvosolható egy egészséges snackkel.

Egy másik fontos pont: kommunikálni kell! A gyerekek sokszor hisztiznek mert úgy érzik nincs más módja annak hogy kifejezzék magukat. Beszélgetni kell velük arról mit éreznek és miért reagálnak így bizonyos helyzeteken.

Ami pedig nagyon hatásosnak bizonyult számomra: pozitív megerősítés alkalmazása! Dicsérd meg őket minden alkalommal amikor jó viselkedést mutatnak és emlékeztesd őket arra milyen jól teljesítenek!

Persze mindig vannak kivételek…vannak napok amikor semmi sem működik és csak türelmesnek kell lennünk. Tudod mit mondom mindig ilyenkor? Holnap új nap lesz és új lehetőségekkel teli.

De nézzük a lényeget: A negatív minták átalakítása nem történhet meg egy nap alatt! Nagy adag kitartásra és türelemre van szükség hozzá – de ne feledd, senki sem tökéletes! Mindannyian tanulunk még ebben a felnőtt létben is.

 

Szakértői tanácsok és hasznos források a hisztivel kapcsolatban

Valószínűleg te is találkoztál már a hiszti jelenségével. Az egyik pillanatban még minden rendben van, a következőben viszont már zajlik az ötödik világháború. De vajon miért történik mindez és hogyan kezelhetjük? Szakértői tanácsok és hasznos források segítenek abban, hogy megértsük ezt a komplex viselkedésformát.

Elsősorban fontos, hogy ne felejtsd el: a hiszti nem rosszindulatból vagy dacból fakad. Ez egy olyan érzelemnyilvánítás, amivel a gyermekünk próbálja megfogalmazni azt, ami zavarja őt vagy azt, amit nem tud kifejezni. Egyszerűen csak azért csinálja, mert jelenleg ez az egyetlen módja annak, hogy kimutassa az érzéseit.

A szakértők szerint első lépésként mindig próbáljunk meg nyugodtnak maradni – könnyebb mondani mint csinálni ugye? De igenis lehetséges! Emlékezz arra, hogy te vagy a felnőtt ebben a helyzetben és csak rajtad múlik, hogyan alakul tovább a konfliktus. Ha képes vagy uralkodni saját indulataidon és higgadtan reagálni gyermeked hisztijére akkor már félig nyert ügyed van!

Továbbá nagyon fontos emlékeznünk arra is: semmi sem tart örökké! A legrosszabb hiszti is véget ér előbb-utóbb! A gyermekeknek idő kell ahhoz,hogy megtanuljanak uralkodni saját érzelmeiken és ennek része lehet néha néhány kirohanás.

De mi van akkor ha mindezek ellenére sem javulnak dolgok? Ilyen esetekben fordulhatunk pszichológushoz vagy más szakemberhez tanácsért. Rengeteg online forrást találhatnak hasznos tippekkel és stratégiákkal kapcsolatosan.

Végül pedig sosem árt emlékeztetnünk magunkat arra,hogy senki sem tökéletes.Egy rossz nap után mindenkinek jár egy újrakezdés – beleértve gyermekünket is.
És ki tudja? Lehet ma pont azt tanultuk meg: holnap jobbnak fog kinézi!

 

Pozitív változások elérhetősége, ha helyesen kezeljük a hisztit

Nemrégiben találkoztam egy barátommal, aki elmesélte nekem, hogy mennyire küzd azzal, hogy megbirkózzon kisfiának hisztijével. A beszélgetésünk során azonban rádöbbentem, hogy ezek a nehézségek valójában remek lehetőséget kínálnak számunkra. Igen, jól hallottátok! A hiszti kezelése pozitív változásokat hozhat életünkbe.

Gondoljunk csak bele: mi van akkor, ha nem „problémaként” közelítünk a hisztihez? Mi lenne, ha inkább azt tekintenénk valamilyen jelnek vagy üzenetnek? Talán gyermekünk próbálja megmutatni nekünk saját maga módján és stílusában azt az érzést vagy gondolatot, amit nem tud másképp kifejezi.

Tehát hogyan is kezelhetnénk helyesen ezt? Nem kellene-e több türelemmel és empátiával fordulnunk gyermekünkhöz ilyen pillanatokban? Vajon mit mondana neked gyermeked a hisztije alatt és után ha képes lenne arra?

Megpróbáltam alkalmazni ezeket az ötleteket saját tapasztalataimban is. Amikor legközelebb láttam fiatalabb testvéremet dühös roham közepette ott álltam mellette nyugodtan és türelmesen várva arra, hogy lecsillapodjon. Próbáltam figyelni arra anélkül ,hogy ítélkeznék felette . Az eredmény pedig elképesztő volt! Ahelyett ,hogy tovább fokozta volna dühét ahogyan korábban mindig megtette most sokkal hamarabb sikerült megnyugodnia .

Egy másik alkalommal amikor unokaöcsém kezdett kiabálni próbáltam megérteni őt anélkül ,hogy rászólnék . Meglepő módon nagyon hamar sikerült visszaállnia normál hangnemre.

Szóval igen ,szerintem bizonyos dolgok hihetetlen mértékben megváltoznak ha máshogy közelítünk hozzájuk . Ebben az esetben is : ha helyesen kezelitek a hisztit nem csak ti lesztek boldogabbak hanem még tanulhattok belőle valami újat is.

Végső soron, a hiszti kezelése és megelőzése nem csupán egy egyszeri alkalmat igénylő feladat. Folyamatos odafigyelést, türelmet és következetességet kíván mind a szülők, mind a gyermek részéről. Fontos tudni és érteni, hogy a gyermeki hisztik hátterében sokszor mélyebb okok húzódnak meg – ezért létfontosságú az ilyen helyzetekben való megfelelő reagálás. A viselkedés javítása pedig nem csak a hisztik csökkenését eredményezi majd, hanem általában jobbá teszi a szülő-gyermek kapcsolatot is. Meg kell tanulnunk olvasni gyermekeink jeleit, figyelembe venni szükségleteiket és érzéseiket ahhoz, hogy segíthessünk nekik megbirkózni ezekkel az intenzív érzelmekkel. Ne feledjük: minden gyerek más és más – ami az egyiknél működik, az lehet hogy a másiknál nem. Lassan haladjunk előre, lépésről-lépésre oldjuk meg ezeket a problémákat – így lehetünk sikeresek.

Kapcsolódó cikkek

Így gondoskodj a gyereked egészségéről:

Hogyan tudjuk egészségesen tartani a gyerekeinket? A mai világban rengeteg kihívással nézünk...

Gyermek étrend: Tippek és tanácsok egészséges táplálkozáshoz

Hogyan biztosíthatjuk gyermekeinknek az egészséges táplálkozást? Milyen ételeket válasszunk a mindennapokban, hogy...

Gyerekkori Elhízás Megelőzése: Táplálkozási és Életstílus Tippek

A gyerekkori elhízást vesszük górcső alá. Ebben az írásban olyan kulcsfontosságú témákat...

Gyerekoltások Magyarországon

Miért fontos a gyerekoltás? A gyerekoltások jelentősége és előnyei A gyerekoltások rendkívül...