2024 június 12, szerda
KEZDŐLAP Gyerek Kisgyerekek fura szokásai
Gyerek

Kisgyerekek fura szokásai

Azok, akik kisgyerekekkel vannak kapcsolatban, gyakran találkoznak azzal, hogy a kicsik furcsa szokásokat alakítanak ki. Lehet, hogy a gyermek mindig a haját csavarja az ujja köré, vagy éppen az ágyban ugrál, mielőtt elalszik. Ezek a szokások néha zavaróak lehetnek, de fontos megérteni, hogy ezek a viselkedések teljesen normálisak és általában ideiglenesek.

 

Miért csinálják?

A kisgyerekek furcsa szokásai általában valamilyen módon megnyugtatják vagy kielégítik őket. Például, ha egy gyermek mindig a haját csavarja az ujja köré, ez lehet, hogy segít neki ellazulni vagy koncentrálni. Más gyerekeknek pedig bizonyos mozgásformákra van szükségük ahhoz, hogy levezessék a felgyülemlett energiát.

Miért vannak fura szokásai a kisgyerekeknek?

A fura szokások általában részei a gyermek fejlődésének. Ahogy egyre többet tanulnak és felfedeznek a világban, új módokat találnak arra, hogy kifejezzék magukat és megfeleljenek saját igényeiknek. Ezek a szokások általában eltűnnek idővel, ahogy a gyermek fejlődik és megtalálja más módokat a kielégülésre vagy megnyugvásra.

A pszichológiai és fejlődési háttér

A pszichológusok szerint a gyerekek furcsa szokásai ismeretlen vagy feszült érzelmekre utalhatnak. Például, ha egy gyermek a haját csavarja az ujja köré, ez lehet, hogy stresszt vagy szorongást jelez. Fontos, hogy figyeljünk a gyermek viselkedésére és kommunikáljunk velük, hogy megértsük, miért csinálják ezeket a szokásokat.

Bár a kisgyerekek furcsa szokásai néha zavaróak lehetnek, fontos megérteni, hogy ezek általában normális részei a fejlődésüknek. Ha aggódsz a gyermeked viselkedése miatt, érdemes konzultálni egy szakemberrel, például egy gyermekpszichológussal, aki segíthet megérteni és kezelni ezeket a szokásokat.

 

Ujj szopás

Az ujj szopás egy meglehetősen gyakori szokás a kisgyerekek körében. Sok szülő aggódik, hogy miért csinálja a gyermekük ezt, és hogyan lehet kezelni ezt a szokást.

Miért szopják az ujjukat a kisgyerekek?

Az ujjat szopás természetes reflex, amely segíti a csecsemőket a nyugtatásban és a stressz oldásában. A csecsemők gyakran szopják az ujjukat, mert ez megnyugtatja őket és segít nekik átvészelni az új helyzeteket vagy az idegesítő helyzeteket. Ez a szokás általában 2-4 éves korban csökken, ahogy a gyermek megtanul más módokon megküzdeni a stresszel.

Hogyan kezelhető ez a szokás?

Ha aggódsz az ujjat szopás miatt, itt van néhány tipp, amelyek segíthetnek kezelni ezt a szokást:

 1. Ne büntesd vagy szidalmazd: Az ujjat szopás nem rossz vagy helytelen viselkedés. Fontos megérteni, hogy ez egy természetes reflex és egy módja annak, hogy a gyermek megnyugodjon. A büntetés vagy a szidalmazás csak növelheti a szorongást és a stresszt.
 2. Alternatívák kínálása: Próbálj meg más módokat kínálni a gyermeknek a stressz kezelésére vagy a nyugtatásra. Például, adhatsz neki egy plüssállatot vagy egy puha takarót, amelyet szopogathat vagy simogathat.
 3. Beszélj a gyermekkel: Ha a gyermek már elég nagy ahhoz, hogy megértsen, beszélj vele az ujjat szopásról. Magyarázd el neki, hogy ez egy ideiglenes megoldás a stresszre, és segíts neki megtanulni más módokat a nyugtatásra.
 4. Keress segítséget: Ha az ujjat szopás tartósan fennáll és problémát okoz, érdemes beszélni egy gyermekpszichológussal vagy orvossal. Ők segíthetnek megérteni az okokat és javasolhatnak hatékonyabb kezelési módszereket.

Fontos megjegyezni, hogy az ujjat szopás általában ártalmatlan és idővel megszűnik. Ha azonban aggodalmak merülnek fel, mindig érdemes konzultálni egy szakemberrel.

 

Orrturkálás

Miért turkálják az orrukat a kisgyerekek?

Sok szülő szembesül azzal a furcsa szokással, hogy a kisgyerekek folyamatosan turkálják az orrukat. Ez a viselkedés általában azért fordul elő, mert a gyerekek még nem fejlesztették ki a megfelelő módszereket az orr tisztítására. Az orrban felgyülemlett váladék vagy idegen testek okozhatnak viszketést, amit a gyerekek az orruk vakargatásával próbálnak enyhíteni. Emellett az is lehet, hogy egyszerűen csak kíváncsiak az orrukra és felfedezik, hogy milyen érzés vakarni.

Hogyan lehet megakadályozni ezt a szokást?

Bár az orrbavakarás természetes reakció lehet, fontos megpróbálni megakadályozni ezt a szokást. Itt van néhány tipp, amely segíthet:

 1. Tisztítsa rendszeresen az orrát: Használjon puha papír zsebkendőt vagy orrspray-t, hogy eltávolítsa az orrban felgyülemlett váladékot. Ez csökkentheti a viszketést és csökkentheti az orrbavakarás szükségét.
 2. Tanítsa meg a megfelelő orrtisztítási technikákat: Mutassa meg a gyermeknek, hogyan kell az orrát törölni vagy fújni, hogy megszabaduljon a váladéktól. Ez segíthet neki megérteni, hogy van más módja annak, hogy megszabaduljon a diszkomfort érzésétől.
 3. Ajánlja más tevékenységeket: Ha észreveszi, hogy a gyermek vakargatja az orrát, irányítsa figyelmét más tevékenységekre, például játékra vagy olvasásra. A lekötött figyelem csökkentheti az orrbavakarásra való vágyat.

Fontos megjegyezni, hogy ha az orrbavakarás tartós vagy súlyos viszketést okoz, érdemes konzultálni egy gyermekorvossal.

 

Hajhúzás

Miért húzzák a hajukat a kisgyerekek?

Az egyik furcsa szokás, amit sok kisgyerek gyakorol, az a hajhúzás. Ez a viselkedés gyakran megfigyelhető csecsemőknél és kisgyerekeknél is. De miért csinálják ezt?

A hajhúzás általában több okból is előfordulhat. Egyes gyerekek ezt a tevékenységet a fájdalom vagy kellemetlenség enyhítésére használják. Például, ha fogzik vagy valamilyen fizikai diszkomfort érzését tapasztalják, akkor a hajhúzás segíthet nekik megkönnyebbülni.

Más gyerekek pedig egyszerűen csak kíváncsiságból vagy érdeklődésből húzzák a hajukat. A haj egy érdekes anyag, amit könnyen elérhetnek és manipulálhatnak. Így ez lehet egyfajta játék vagy felfedezés számukra.

Mit tehetünk, hogy megszüntessük ezt a szokást?

Ha szeretnénk megszüntetni a gyermekünk hajhúzását, itt van néhány tipp:

 1. Figyeljünk a környezetére: Ha észrevesszük, hogy a gyermekünk hajat húz, próbáljuk megfigyelni, hogy milyen helyzetekben és mi előzi meg ezt a viselkedést. Ez segíthet az okok azonosításában és megértésében.
 2. Alternatívák biztosítása: Próbáljunk meg más tevékenységeket vagy játékokat biztosítani a gyermekünk számára, amelyekkel lekötődhet és elterelheti a figyelmét a hajhúzásról.
 3. Pozitív megerősítés: Dicsérjük és jutalmazzuk a gyermekünket, amikor nem húzza a haját. Ez segíthet megerősíteni a helyes viselkedést.
 4. Keressünk segítséget: Ha a hajhúzás tartósan fennáll és problémát okoz, érdemes lehet szakemberhez fordulni, például gyermekpszichológushoz vagy orvoshoz, akik segíthetnek az okok feltárásában és kezelésében.

Fontos megérteni, hogy a hajhúzás egy átmeneti szokás lehet, amely idővel magától megszűnik. Azonban ha aggódunk vagy zavar bennünket a gyermekünk viselkedése, mindig érdemes szakemberhez fordulni segítségért és tanácsért.

 

Ugrálás és hintázás

Miért ugrálnak és hintáznak folyamatosan a kisgyerekek?

Amikor látjuk, hogy a kisgyerekek folyamatosan ugrálnak és hintáznak, gyakran felmerül a kérdés, hogy miért csinálják ezt. Az ugrálás és hintázás a gyerekek természetes mozgásszükségletének egy része. Ezek az aktivitások segítenek nekik kifejezni energiájukat és felfedezni a testük határait. Emellett segítenek fejleszteni az egyensúlyérzéket és a koordinációt is.

Hogyan kezelhetjük ezt a mozgásszükségletet?

Fontos megérteni, hogy az ugrálás és hintázás normális része a gyerekek fejlődésének. Azonban néha nehéz lehet kezelni ezt a folyamatos mozgást, különösen akkor, ha nincs megfelelő hely vagy időszak a szabadban való játékra.

Itt van néhány tipp arra, hogyan kezelhetjük ezt a mozgásszükségletet:

 1. Biztosítsunk biztonságos helyet: Ha lehetséges, teremtsünk olyan teret otthon vagy az udvaron, ahol a gyerek szabadon ugrálhat és hintázhat. Ügyeljünk arra, hogy a terület biztonságos legyen, és ne legyenek veszélyes tárgyak vagy akadályok.
 2. Szervezzünk rendszeres szabadidős tevékenységeket: Irányítsuk a gyerek energiáját olyan tevékenységekbe, mint a sport vagy a tánc. Ez segít csatornázni az energiát és fejleszti a testüket.
 3. Kínáljunk alternatívákat: Ha nincs lehetőség ugrálásra vagy hintázásra, kínáljunk más mozgási lehetőségeket, például trambulint vagy más játékokat, amelyek segítenek kielégíteni a mozgásigényüket.

Fontos megérteni, hogy az ugrálás és hintázás normális része a gyerekek fejlődésének. Ha aggódsz a gyermeked folyamatos mozgása miatt, beszélj erről egy orvossal vagy szakemberrel, hogy segítsen megérteni és kezelni ezt a viselkedést.

 

Folytonos ismétlés

Azok a kisgyerekek, akik folyton ismételnek bizonyos cselekvéseket, mint például a kézmosást vagy a játékok rendezgetését, gyakran szokásosnak tartják ezeket a tevékenységeket.

Miért ismételnek meg bizonyos cselekvéseket a kisgyerekek?

Az ismétlődő cselekvések hátterében több oka is lehet. Először is, a kisgyerekek szeretik a rutint és az ismert dolgokat. Az ismétlés segíti őket abban, hogy érzelmileg biztonságban érezzék magukat, mert tudják, hogy mi fog történni.

Másodszor, az ismétlődő cselekvések segítenek a kisgyerekeknek megérteni és feldolgozni a világot. Azáltal, hogy ugyanazt a tevékenységet újra és újra végzik el, megerősítik és elmélyítik azokat az ismereteket és készségeket, amiket már elsajátítottak.

Hogyan segíthetünk nekik megszabadulni ettől a szokástól?

Bár az ismétlődő cselekvések általában normálisak és ártalmatlanok, néha lehet szükség segítségre, hogy a gyerekek megszabaduljanak ettől a szokástól. Itt van néhány tipp, amely segíthet:

 1. Legyen türelmes: Ne szóljunk rájuk vagy ne próbáljuk megakadályozni az ismétlődő cselekvéseket. Inkább legyünk türelmesek és megértőek velük.
 2. Próbáljunk alternatívákat kínálni: Ha látjuk, hogy a gyerek ugyanazt a tevékenységet ismételgeti, próbáljunk megmutatni neki más lehetőségeket vagy játékokat, amik érdekelhetik.
 3. Kérjünk segítséget: Ha úgy érezzük, hogy a gyerek ismétlődő cselekvése túlzott vagy problémát okoz, forduljunk szakemberhez, például gyermekpszichológushoz vagy pedagógushoz.

Az ismétlődő cselekvések általában idővel elhalványulnak és eltűnnek. Azonban fontos megérteni és elfogadni, hogy ezek a szokások részei a kisgyerek fejlődésének, és segítséget nyújtani nekik, amikor szükségük van rá.

 

Étkezési furcsaságok

Miért válogatósak és milyen furcsa ételeket esznek a kisgyerekek?

Az étkezési furcsaságok gyakori jelenség a kisgyerekek körében. Sok szülő találkozik azzal, hogy a gyermekük válogatós vagy érdekes ételeket eszik. De miért van ez?

Az egyik fő ok az ízlés kialakulása. A kisgyermekek még nem fejlesztették ki az ízlelőbimbóikat, ezért bizonyos ízeket vagy textúrákat kellemetlennek találhatnak. Ezért előfordulhat, hogy a gyermek elutasítja bizonyos ételeket, amelyek másoknak normálisak vagy finomak tűnhetnek.

Egy másik ok lehet az újdonság iránti érdeklődés. A kisgyerekek gyakran kíváncsiak és felfedezők, és szeretnek új dolgokat kipróbálni. Ezért előfordulhat, hogy furcsa vagy szokatlan ételeket próbálnak ki, amelyek mások számára nem lennének vonzóak.

Hogyan alakíthatjuk ki egészséges étkezési szokásaikat?

Ha szeretnénk, hogy gyermekeink egészséges étkezési szokásokat alakítsanak ki, néhány tippet követhetünk:

 1. Mutassunk jó példát: A gyermekek gyakran utánozzák a szüleiket, ezért fontos, hogy mi is egészséges ételeket együnk és élvezzük azokat.
 2. Legyenek változatos ételek: Kínáljunk sokféle ételt a gyermekeknek, hogy kipróbálhassák és megtalálhassák a kedvenceiket.
 3. Engedjünk időt: Ne erőltessük a gyermeket az evésre vagy az új ételek kipróbálására. Adjunk nekik időt, hogy fokozatosan megszokják az új ízeket és textúrákat.
 4. Játsszunk az ételekkel: Készítsünk szórakoztató formákat vagy alakzatokat az ételekből, hogy vonzóbbá tegyük őket a gyermek számára.
 5. Beszéljünk az ételekről: Beszéljünk a gyermekkel az ételekről, hogy megértsék, milyen tápláló hatásuk van és miért fontosak az egészségük szempontjából.

Az étkezési furcsaságok normális része lehet a kisgyerekek fejlődésének. Fontos, hogy türelmesek legyünk és megadjuk nekik az időt és a lehetőséget az egészséges étkezési szokások kialakítására.

 

Alvási szokások

Az alvás az egyik legfontosabb dolog a kisgyerekek életében, de néha furcsa szokások alakulhatnak ki náluk. Miért történik ez, és hogyan segíthetünk nekik kialakítani a megfelelő alvási rutint?

Miért alakulnak ki fura alvási szokások a kisgyerekeknek?

 1. Kényelem: Néha a kisgyerekek furcsa testhelyzetekben vagy helyzetekben alszanak, mert az adott pozícióban kényelmesnek érzik magukat. Ez lehet például az ágyban fekvés helyett a padlón vagy a kanapén.
 2. Biztonság: A gyerekeknek biztonságosnak kell érezniük magukat az alvás során. Ezért előfordulhat, hogy furcsa helyzetekben vagy helyeken alszanak, mert ez ad nekik biztonságérzetet.
 3. Ritka szokások: Néhány gyereknek egyszerűen csak furcsa szokásai vannak az alvással kapcsolatban, amelyeket nem lehet könnyen megmagyarázni. Például lehet, hogy szeretnek egy bizonyos tárgyat vagy játékot maguk mellett tartani az ágyban.

Hogyan segíthetünk nekik kialakítani a megfelelő alvási rutint?

 1. Állandóság: Fontos, hogy legyen egy állandó alvási rutin, amelyet minden nap követnek. Ez magában foglalhatja az esti fürdést, az olvasást vagy más nyugtató tevékenységeket.
 2. Kényelem: Biztosítsuk, hogy a gyerekek kényelmesen alhassanak az ágyukban. Válasszunk megfelelő matracot és párnát, és gondoskodjunk arról, hogy a hálószoba megfelelő hőmérsékletű és csendes legyen.
 3. Biztonság: Ha a gyermeknek furcsa alvási szokásai vannak, amelyek nem veszélyeztetik az egészségét vagy biztonságát, hagyjuk őket. Ha azonban aggódunk, konzultáljunk egy gyermekorvossal vagy szakemberrel.

Az alvási szokások változhatnak a gyerekek fejlődésével, így fontos figyelni rájuk és alkalmazkodni hozzájuk. A megfelelő alvási rutin segíthet a gyerekeknek jobban pihenni és egészségesebb életet élni.

 

Következtetés

A kisgyerekek fura szokásai gyakran okoznak fejtörést a szülőknek és gondozóknak. Azonban fontos megérteni, hogy ezek a szokások általában átmenetiek és részei a gyermek fejlődésének. A legtöbb esetben nincs szükség aggodalomra, és idővel maguktól megszűnnek. Azonban néhány alapvető kezelési módszer és megértés segíthet abban, hogy könnyebben kezeljük ezeket a szokásokat.

A kisgyerekek fura szokásainak általános kezelése

 1. Türelem: Fontos megérteni, hogy a kisgyermekek fura szokásai általában ideiglenesek és részei a normális fejlődésnek. Legyen türelmes és adjon időt a gyermeknek, hogy kinője ezeket a szokásokat. Legyen nyugodt, ne szégyenítsék meg vagy büntessék a gyermeket ezekért a furcsaságokért. Inkább próbáljanak megérteni és segíteni neki megoldani az esetleges problémákat, amik ezeket a szokásokat előidézhetik. Azonban fontos, hogy figyeljenek, hogy a szokások ne váljanak sérülést vagy veszélyeztessék a gyermek egészségét. Ha a szokások tartósak, vagy problémát okoznak, érdemes konzultálni egy szakemberrel, például egy gyermekpszichológussal vagy gyermekorvossal.
 2. Megterelés: Ha a gyermek egy bizonyos szokást folyamatosan gyakorol, próbáljon más tevékenységekkel vagy játékokkal lekötni a figyelmét. Ez segíthet elterelni a figyelmét a furcsa szokásról. Például, ha a gyermek szokása az ujjával játszani vagy szopizni, kínáljon neki más játékos tevékenységeket, amik felkeltik a figyelmét. Megmutathatja neki, hogyan szabaduljon meg az ujjával való játéktól, és helyette játsszon egy társasjátékkal vagy építsen építőkockákból. Fontos azonban, hogy ne szidja vagy büntesse a gyermeket a furcsa szokás miatt, hanem inkább támogassa őt pozitív megerősítéssel, amikor olyan tevékenységeket végez, amik elterelik a figyelmét.
 3. Pozitív megerősítés: Dicsérje és jutalmazza a gyermeket, amikor nem gyakorolja a furcsa szokását. Ez segíthet megerősíteni a pozitív viselkedést és csökkenteni a negatív szokásokat. Ez segíthet megerősíteni a pozitív viselkedést és csökkenteni a negatív szokásokat. Például, ha a gyermek nem harapja a körmét, vagy nem szopizik az ujjával, adj neki dicséretet és jutalmat. Mondj neki, hogy büszke vagy rá, és hogy milyen ügyes, amiért ilyen csodálatosan megbirkózik a furcsa szokásával. Emelj ki más pozitív tulajdonságait és tevékenységeit is, például ha jó jegyeket hoz az iskolában, türelmesen vár a sorára, vagy segít a házimunkában. Ezek az elismerések elősegíthetik a gyermek önbizalmát és motiválhatják őt, hogy továbbra is tartózkodjon a furcsa szokásától.

Gyakori kérdések (FAQ)

1. Meddig tartanak általában ezek a fura szokások?
A kisgyerekek fura szokásai általában átmenetiek és idővel maguktól megszűnnek. Azonban minden gyermek más, és ezért nincs pontos időkeret, amikor ezek a szokások megszűnnek.

2. Miért gyakorolják ezeket a furcsa szokásokat?
A kisgyermekek fura szokásai általában részei a normális fejlődésnek és az önállóság kialakulásának. Ezek a szokások lehetnek megnyugtatók vagy figyelemelterelők, és segíthetnek a gyermeknek kezelni az érzelmi vagy fizikai stresszt.

3. Mikor kell aggódni a fura szokások miatt?Általában nincs szükség aggodalomra, ha a gyermek fura szokása nem okoz fájdalmat vagy sérülést, és nem zavarja a mindennapi tevékenységeket. Ha azonban a szokás tartósan fennáll, vagy súlyos problémákat okoz, érdemes konzultálni egy gyermekorvossal vagy szakemberrel.

Kapcsolódó cikkek

Így gondoskodj a gyereked egészségéről:

Hogyan tudjuk egészségesen tartani a gyerekeinket? A mai világban rengeteg kihívással nézünk...

Gyermek étrend: Tippek és tanácsok egészséges táplálkozáshoz

Hogyan biztosíthatjuk gyermekeinknek az egészséges táplálkozást? Milyen ételeket válasszunk a mindennapokban, hogy...

Gyerekkori Elhízás Megelőzése: Táplálkozási és Életstílus Tippek

A gyerekkori elhízást vesszük górcső alá. Ebben az írásban olyan kulcsfontosságú témákat...

Gyerekoltások Magyarországon

Miért fontos a gyerekoltás? A gyerekoltások jelentősége és előnyei A gyerekoltások rendkívül...