2024 június 25, kedd
A Régi Étkezési Szokásaink és az Egészségtelen Táplálkozás Kapcsolata
A Régi Étkezési Szokásaink és az Egészségtelen Táplálkozás Kapcsolata
KEZDŐLAP Étrend és táplálkozás Múltbeli étkezés: Az egészségtelen táplálkozás hatása
Étrend és táplálkozás

Múltbeli étkezés: Az egészségtelen táplálkozás hatása

A múlt egészségtelen táplálkozási szokásai

Az emberiség története során az étkezési szokásaink jelentősen megváltoztak, és ezek közül sok visszatekinthetően nem voltak éppen a legideálisabbak. Mi jut eszünkbe, ha régi étkezési módszerekről beszélünk? Vagy amikor elgondolkodunk a múltbeli diétákon? Sokszor talán hagyományosnak tekintett ételek kerülnek előtérbe, amelyek azonban gyakran nem voltak olyan egészségesek, mint ahogyan azt ma gondolnánk. Ebben a blogposztban részletesen elemezzük ezen korszakok néhány tipikus étrendjét, hogy betekinthessünk abba, hogyan befolyásolta mindez korábbi generációink egészségét.

 

A régi étkezési szokások bemutatása

A múltban az étkezési szokások sokkal különbözőek voltak, mint manapság. Vajon el tudod képzelni, hogy egykor a reggeli csak a gazdagok privilégiuma volt és nem az egész napot beindító első étkezés, ahogy ma gondoljuk? A középkorban például gyakran csupán két nagyobb étkezésük volt az embereknek: ebéd és vacsora. Sőt mi több, ezek gyakran hús alapú ételekből álltak – zöldségek és gyümölcsök jóval ritkábban kerültek az asztalra.

Az régi időkben sokszor nehézséget jelentett friss élelmiszereket találni, így a konzerválás fontos szerepet játszott. Az ételek sózással, savanyítással vagy füstöléssel tartósítása volt jellemző. Nem véletlenül terjedt el például a pácolt hús vagy a savanyú káposzta olyan népszerűen! Te ismered ezeket a tradicionális módszereket?

Ezzel ellentétben ma már könnyedén hozzájuthatunk friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz, ami lehetőséget adhat egészségesebb táplálkozási szokásaink kialakítására. Ezen felül természetesen óriási változáson ment át az ipar is: manapság már rengeteg előre elkészített és feldolgozott élelmiszert találhatunk boltok polcain.

Mindenesetre izgalmas visszagondolni arra, honnan indultunk el ezen úton! Milyen lenne ma minden reggel meginni egy bögre forró levest ahelyett hogy teát vagy kávét kortyolgatnánk? És mennyire más lenne a mindennapi rutinunk anélkül hogy bármi mást tennénk csak várnánk amíg megsütik nekünk az esti sültet?

Összegezzük tehát: korántsem mondható azt, hogy egyszerűbb időket élhette meg korábban emberiség ezen része ha táplálkozásról van szó. S mindenképp tanulságos megnéznünk hol tartunk most ehhez képest – öröm látni ugyanakkor miket sikerült fejlődnünk!

 

Múltbeli diéták és az egészségtelen ételek kapcsolata

A múltbeli diéták és az egészségtelen ételek kapcsolata igazán izgalmas téma. Sokan talán nem gondolnának rá, de a történelem során elég sok furcsa étrenddel találkozhattunk. Akadtak olyanok, akik például hitték, hogy a céklalé minden betegség gyógyítója, vagy hogy egy csapásra megszabadulhatunk a plusz kilóktól, ha kizárólag tojást eszünk. De valljuk be őszintén: ezeknek az ötleteknek semmi közük az egészséges táplálkozáshoz.

Az ilyen típusú diéták általában csak rövid távú eredményeket hoznak – ha egyáltalán hoznak -, mert nem lehet fenntartani őket hosszabb időn keresztül anélkül, hogy komoly egészségügyi problémákat okoznának. Az emberi szervezet ugyanis számos tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön – nem beszélve arról, hogy állandó éhségérzet mellett élhetünk.

És mit gondolsz erről? Vajon miért voltak népszerűek ezek a bizarr étkeződési trendek? Lehetett volna az oka valami nagyobb nyomás vagy stresszes helyzet? Esetleg valaki azt mondta neked: „Ezt kell enned ahhoz, hogy jól nézz ki!” És te hitelt adtál neki?

De most térjünk vissza a fő témánkhoz: hogyan befolyásolta mindez az egészségünket? Nos… Gyors súlyvesztést ígértek ezek a diéták – ám ezzel párhuzamosan gyengítették immunrendszerünket és zavart okoztak hormonháztartásunkban. A lényeg tehát abban rejlik: bármi is legyen divatban vagy trendinek tartva; amit eszel és hogyan viszed be azt a testedbe hatása van mind físikai mind mentális állapotodra.

Vagyis igenis fontos megértenünk: nincsenek csodaszerű megoldások! Az egészséges testhez vezető út sokkal inkább követeli tudatos döntéseinket és energia befektetéseinket – mintsem valamilyen rövid ideig tartó drasztikus változtatást.

 

egészségtelen táplálkozás
egészségtelen táplálkozás

 

A hagyományos táplálkozás jellemzői

Tudjátok, mi az a hagyományos táplálkozás? Nem, nem arról van szó, hogy mindig ugyanazt eszed, hanem inkább arról, hogy olyan ételeket fogyasztasz, amelyeket generációk óta használnak a családodban. A hagyományos táplálkozás jellemzői közé tartozik például a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. Gondoljunk csak bele: a nagymamánk milyen finom leveseket készített nekünk mindenféle zöldségekből! És mennyire izlett nekünk a friss gyümölcs saját kertből!

Ezenfelül fontos hozzávalója volt az étkezéseinknek a teljes kiőrlésű gabona is. Nem csak azért, mert ezekben rengeteg rost található (ami segít az emésztésben), hanem azért is, mert tele vannak B-vitaminnal és ásványi anyagokkal.

A húsokat sem mellőzte el a hagyományos táplálkozás – de nem bármit ettünk! Sokszor házi állatokból nyert húst fogyasztottunk, ami sokkal egészségesebb volt a mai iparilag előállított termékekhez képest.

De persze nem csak arról volt szó ebben az étkezési stílusban, hogy mit eszel – hanem hogyan és mikor is. Az étkezéseknek megvoltak a maguk fix időpontjai; reggelire valami könnyűt ettünk (például egy tányér zabkását), ebédre jött a „nagy evés”, majd vacsorára már valami könnyebb fogást választottunk.

Hm… mintha mostanra elfelejtettük volna ezeket az alapvető dolgokat… Vajon miért? Talán mert annyira könnyű lett minden? Mert már nincs szükség naponta többször főznünk? Vagy egyszerűen csak azt gondoljuk, hogy modern korban élve jobban járunk ha „modern” módon is táplálkozunk? Ezekről még lesz szó…

 

Egészségtelen ételek a múltban: példák

Gondoltál már arra, milyen ételeket ettek az emberek a múltban, amiket ma egészségtelennek tartunk? Nem meglepő módon sok régi receptben található olyan összetevő, ami manapság igencsak megkérdőjelezhető. Kezdjük például azzal az alapvető tényezővel, hogy a múltban nem volt annyi információ az egészséges táplálkozásról, mint manapság. Gondolj csak bele: vajon hányan tudták volna a 19. században, hogy miért fontos naponta ötször zöldséget és gyümölcsöt enni?

Az egyik legismertebb példa erre talán a „szívbarát” zsírokról szóló vita. Régen azt hitték, hogy mindenféle zsír rossz az emberi szervezet számára. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van – sőt! Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó olajok (mint például az olívaolaj vagy lenmagolaj) kifejezetten jót tesznek a szervezetünknek.

Vagy vegyük például azt a tévhitet is, miszerint minél több húst eszik valaki, annál erősebb lesz. A túlzott húsbevitel viszont könnyen emésztési problémákhoz vezethet és növeli bizonyos krónikus betegségek kockázatát is.

És ki ne hallott volna arról régen, hogy mennyire fontos minden étkezésnél kenyeret enni? Ma már tudjuk, hogy bár a teljes kiőrlésű gabonafélék igen hasznosak lehetnek egyensúlyozott diétánk részeként, de nagy mennyiségben fogyasztva – különösen fehérkenyér formájában – komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Szóval láthatod: sok élelmiszer és táplálkozási trend volt népszerű a múltban, ami mára inkább kerülendővé vált. Persze ez nem jelenti azt semmiképpen sem, hogy mindent el kellene dobni ebből az időszerűbõl; csak annyit igényel tõlünk ezek felismerése és kezelése , hogy okosabb döntéseket hozunk táplálkozási rutinunk terén.

 

táplálkozás a középkorban
táplálkozás a középkorban

 

Az egészségtelen táplálkozás hatása a múltbeli egészségügyre

A múltban az egészségtelen táplálkozás komoly hatással volt az egészségügyre, és sajnos ez a helyzet még ma is fennáll. Gondoljunk csak bele, hányan szenvednek manapság szív- és érrendszeri betegségekben vagy cukorbetegségben! Mindezek mögött gyakran ott húzódik meg az egészségtelen étkezési szokások kialakulása.
Azért nem mindegy, hogy mit eszünk – hiszen a testünk azt hasznosítja fel, amit beviszünk. A finomított cukrokban gazdag sütemények és üdítők, a gyorséttermi ételek, stb., mind-mind rontják az általános közérzetünket és káros hatással vannak testünk működésére.
De gondoltátok volna például, hogy az egészségtelen táplálkozás valójában növelheti a stresszt is? Igen! Mert ha rossz minőségű élelmiszereket viszel be a szervezetbe folyamatosan, akkor annak következménye lehet például szorongás vagy depresszió is.
És mi van akkor ha már korán elkezdjük ezt a rossz étrendet? Nos ez sem jó hír… Az elhízáshoz vezető út sokszor itt kezdődik – gyermekkorban. Csakhogy egy túlsúlyos gyerek könnyen lehet túlsúlyos felnőtt is…
Miért nem figyelünk oda jobban arra mit eszünk? Talán mert úgy gondoljuk nincsen időnk erre… De tényleg ennyire fontos lenne minden más ahhoz képest?
Emlékszem rá nagyon jól: régen hiányoltam ezt az információt magamból is. Mindig csak azt ettem ami kéznél volt – anélkül hogy bármit tudtam volna arról hogyan befolyásolja ez az egészemet.
Csodálkoztam aztán mikor levert lettem és energiatelenné váltam… Pedig ott volt előttem minden jel: Testem próbált jelezni nekem valamit – de én nem hallgattam rá…
Vajon meddig tarthat így ez tovább? Vagy talán van még remény változtatni ezen? Lehet-e még tenni valamit annak érdekében hogy javuljon a helyzet?
Gondolkodtatok már ilyesmin ti is néha-napján…?

 

Hagyományos táplálkozási módszerek elemzése

Szóval, beszéljünk egy kicsit a hagyományos táplálkozási módszerek elemzéséről. Tudtátok, hogy régen, amikor még az őseink élték mindennapjaikat, jóval egyszerűbb volt az étrend? Még nem voltak feldolgozott élelmiszerek és mesterséges adalékanyagok. Azt ették, amit megtaláltak vagy előállítottak. De vajon ez mennyire volt egészséges?

Az első dolog ami eszembe jut ezzel kapcsolatban az a sok friss zöldség és gyümölcs amit ettek. Nem csak azt ették ami kéznél volt hanem szüretelték is a termést mikor arra került sor. Figyelmetekbe ajánlom például a szilvát: tele van rosttal és vitaminnal! És mi van az állati eredetű ételekkel? Nem árt megemlíteni itt a halakat, madarakat és vadászzsákmányt sem.

De gondolkodtatok már el azon, hogy ezeknek közül melyik lehetett volna jobb vagy rosszabb? Vannak olyan hagyományos táplálkozási formák – mint például bizonyos helyi specialitások -, melyek talán túlzott mértékben tartalmaznak zsírokat vagy sót… Igen-igen, sajnos nem minden arany ami fénylik!

Említettem már a gabonaféléket is – köles, búza stb.. Az emberek nagyon sok lisztet használtak fel kenyerük elkészítése során. A kenyér pedig alapvetően fontos része volt étrendjüknek.

Meg kell jegyeznem viszont azt is,hogy valahol úgy tűnik mintha hiányozna némi változatosság – hiszen ahhoz képest ahogyan mi ma élünk ők korántsem tudhatták kihasználni annyi lehetőséget mint mi most.

Szóval összegezően azt mondhatnám,hogy igen,volt egészségtelen eleme is ennek a típusú táplálkozáson de ugyanakkor rengeteg pozitívuma is akadt.A lényeges viszon,tudatosan válassza ki mit eszik-mert attól függ,minőségét tekintve hogyan fogja kinézetni ,milyen leszel belülrol!

 

táplálkozás középkor
táplálkozás középkor

 

Régi étkezési trendek, amelyek még ma is élnek

Ahh, a régi étkezési trendek! Hányszor hallottuk már ezt a kifejezést: „régen minden jobb volt”, de vajon ez igaz-e az étkezésre is? Van néhány olyan régi tendencia, amely még ma is él és virul. Például ott van az örök klasszikus, a házi készítésű szalonna megpirítva friss kenyeren. A nagymamák vállveregetéssel dicsérték ezt az egyszerű, de ízletes fogást. De vajon mennyire egészséges?

Az utóbbi időben egyre több kutatás igazolja, hogy a hagyományos magyar ételek – mint például a fenti szalonnás finomság – nem feltétlenül jók a szervezetünknek. A sok állati zsiradék és só óriási terhet róhatnak szívünkre és érrendszerünkre.

Mégis miért ragaszkodunk ezekhez a régi trendekhez? Talán mert otthonosságot sugallnak, vagy emlékeket idéznek fel családi összejövetelekről? Lehet, hogy csak szeretjük azt gondolni, hogy „ha nagyanyám evett belőle és jól érezte magát tőle akkor nekem is jó lesz”.

De gondolj bele: valóban ekkora árat érdemes fizetnünk ennek az otthonosság-érzetnek? Nem lenne-e jobb ha újraértelmeznénk ezeket az étrendeket modern tudományos eredmények fényében? Mi lenne ha megtartanánk azt ami jó bennük – mondjuk azt hogy friss alapanyagokból készüljenek -, viszont lecserélnénk azokat az elemeiket amik már bebizonyosodtak egészségtelennek?

Kutatások bizonyították például azt is, hogy lehet finomakat enni anélkül hogy túl sok sót vagy cukrot használnánk hozzá. Így talán ideje lenne elengedni néhány olyan régimódi elképzelést mint például azt hogy sósabb = ízesebb.

Összegezzük tehát: igenis van létjogosultsága annak hogy még ma is éljen néhány régi étkezési trend – de fontos figyelembe vennünk benne korunk tudományos eredményeit!

 

Mikor váltottunk az egészségesebb étrendre

Emlékszem, volt egy idő, amikor a napi étrendem főleg gyorséttermi ételekből és csomagolt nasikból állt. Minden nap hamburgert ettem ebédre, vacsorára pedig pizzát rendeltem. Aztán egyszer csak rájöttem: ez így nem mehet tovább! De vajon mikor váltottunk át az egészségesebb étrendre?

Nos, pontosan nem tudom megmondani a dátumot vagy az órát, de emlékszem arra a szituációra, ami rádöbbentett: változtatni kell. Egy teljesen hétköznapi délután voltam edzőteremben (ami akkoriban ritkaságszámba ment), és hirtelen rosszul lettem. Az orvos azt mondta, hogy túl sok zsírt és cukrot viszek be a szervezetembe – ekkor kezdett el motoszkálni bennem a gondolat: talán itt az ideje változtatni.

És igen! Megindultam az úton… Elkezdtem olvasgatni táplálkozással kapcsolatos cikkeket, tanulmányokat böngésztem az interneten és könyveket vettem ki a könyvtárból. Ráébredtem arra is, hogy az egészségesebb életmód rengeteg előnnyel járhat – többek között javítja az alvás minőségét, csökkenti a stressz szintet és még jobban is nézel ki tőle!

De valljuk be őszintén: könnyűnek biztosan nem mondanám ezt az átalakulást. Voltak nehéz pillanataim… Ki ne szeretné például azt a finom hamburger illatot? Vagy milyen jó lenne esténként ledobni magunkat a kanapéra egy nagy doboz jégkrém társaságában? Viszont mindig eszembe jutottak azok az előnyök amiket már említettem.

Szóval igen – eldöntöttük! Letettük a gyorséttermi menüt és helyette zöldségeket kezdtünk enni; kiváltottuk a cukros üdítőinket tiszta vízzel; felhagytunk sós rágcsálnivalóinkkal és helyette diót kezdtünk nassolni. És bár eleinte furcsa volt minden nap friss gyümölcsöt enni reggelire vagy salátát ebédre… ma már egyszerűen imádom ezeket!

Tehát ha valaki megkérdezi tőlem „Mikor váltottunk át egészségesebb étrendre?” A válaszom mindig ugyanaz lesz: Amikor végre felismertük annak fontosságát – hogy testünk templomunk s mi magunk vagyunk felelősek annak karbantartásért.

 

főzés technológia
főzés technológia

 

Hogyan befolyásolta a technológia fejlődése az étrendünket

Ha arra a kérdésre választ keresünk, hogy Hogyan befolyásolta a technológia fejlődése az étrendünket, akkor mindenképpen észben kell tartanunk azt a tényt, hogy ez egy hatalmas témakör. Elsőként is, gondoljunk csak bele! Mennyire megváltozott az ételeink minősége és összetétele az utóbbi évtizedekben! Az iparosítás és a gépesítés következtében jelentősen növekedett a feldolgozott és gyorséttermi élelmiszerek elérhetősége. Vajon milyen hatással van mindez az egészségünkre?

Az új technológiák lehetővé teszik számunkra, hogy olyan táplálkozási formákat válasszunk, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Például ma már könnyedén beszerezhetünk bármilyen zöldség-gyümölcsöt tél közepén is, ami néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt lehetséges. De vajon tényleg szükségünk van erre? Nem lenne-e jobb visszatérni a szezonális terményekhez?

Persze nem minden rossz: az új technológiák segítségével sokkal tudatosabban tervezhetjük meg étrendünket. Rengeteg alkalmazás áll rendelkezésre például kalória-, vagy makrotápanyag-számlálásra, ami régen igencsak nehézkessé tette volna a diétázást.

De gondoltátok már arra mennyire egyszerű lett manapság ételt rendelni? Egy kattintás és már jön is a pizza… Pedig tudjuk jól, hogy ez nem teszi jót sem alakunknak sem egészségünknek! Olyan könnyű lenne ellenállni ennek csábításnak ha nem lenne kéznél ez az átkozott app!

Tehát igenis óriási hatása van a technológia fejlődésnek az étrendünkre – legyen szó akár pozitív vagy negatív irányú változásról. Éppen ezért fontos felismerni ezen hatásokat és okos döntéseket hozni – hiszen végül is mi magunk dönthetjük el mit eszünk!

 

Összevetés: múltbeli és jelenlegi étkezésünk

A múltban és a jelenben tapasztalt étkezési szokásaink összevetésekor azonnal feltűnik néhány nagyon érdekes különbség. Régen, amikor még nem voltak gyorséttermek és előre csomagolt ételek, az emberek főleg friss alapanyagokból készült házi ételeket ettek. Az ilyen étrend sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazott, valamint megfelelő mennyiségű húst és tejterméket.

Manapság viszont mintha teljesen elszakadtunk volna ettől a természetes táplálkozási módtól. A mai világban olyan könnyű csak berúgni a mikróba egy dobozos menüt vagy rendelni egy pizzát! Nem is beszélve arról, hogy mindenhol ott vannak a csábító snackek: chips-ek, cukorkák, sütik… És persze itt vannak az energiaitalok is tele cukorral és mesterséges adalékanyagokkal.

Nos, mi történhetett? Hogyan változtak meg ennyire drasztikusan az étkezési szokásaink? Talán túlságosan elfoglalttá váltunk ahhoz, hogy időt szánjunk a főzésre? Vagy talán egyszerűen csak annyira megszerettük ezeket az ízeket, hogy nem tudunk ellenállni nekik?

Egy dolog biztos: ha összehasonlítjuk régi idők táplálkozási szokásaival a maival – legalábbis átlagosan -, azt látjuk, hogy jelentős mértékben növekedett az egészségtelen ételek fogyasztása. Ez pedig sajnálatos módon negatív hatással van egészségünkre.
Tudom-tudom… Ki mondta már ezt nekünk milliószor? De gondolkodtál már valaha rajta komolyabban?

Hiszen mindannyian hallottuk már; „Az vagy, amit megeszel”. Nos igen – de vajon tényleg belegondolunk-e abba mit eszünk nap mint nap?
Kicsit ijesztő rádöbbenni arra mennyire igaz ez!

Valahogy úgy tűnik: bár technológia területén hatalmas lépéseket teszünk előre –– amihebben rengeteg pozitívumot láthatunk –– ugyanezzel párhuzamosan táplálkozási szempontból mintha óriási léptékkel haladnánk visszafele.
Vajon hogyan lehetne ezen változtatni?

 

egészségtelen gyorsétterem
egészségtelen gyorsétterem

 

A „Régi étkezési” szokásaink, a „Múltbeli diéták”, és az „Egészségtelen ételek” mind hozzájárultak ahhoz, hogy a múltban az emberek egészégesebbnek tűntek. Azonban, ha mélyebben vizsgáljuk a kérdést, rádöbbenünk arra, hogy ez csak látszat. A korabeli emberek gyakran küzdöttek táplálkozási hiányosságokkal és betegségekkel. A „Hagyományos táplálkozás” nem biztosított minden szükséges vitamint és ásványi anyagot a test számára. Ezen kívül sok volt az olyan feldolgozott élelmiszer is, amelyek tartósítószereket és egyéb adalékanyagokat tartalmaztak.

Összegezzük tehát: bár romantizálnunk lehetne a régi időket és azt gondolhatnánk, hogy akkor minden jobb volt – beleértve az étrendünket is -, de valójában ez messze állt az egészségesebb életmódtól. Ahogy fejlődött orvostudomány és jobban megértettük milyen hatással van étrendünk az egészségünkre („Múltbeli egészség”), el kellett engednünk néhány rossz étkezési szokást. Ez persze nem jelenti azt sem, hogy ma minden tökéletes; még mindig vannak javítandó területeink modern táplálkozási rutinunkban is.

Kapcsolódó cikkek

Terhesek táplálkozási útmutatója: Tippek és trükkök az egészséges babavárásért

Bemutatjuk az ideális terhességi étrendet, amely összhangban van az egészséges táplálkozási elvekkel....

Étel házhozszállítás veszélyei: Biztonságosabb rendelési tippek

Étel házhozszállítás veszélyei. A modern világban a gyorséttermek és különféle szolgáltatók által...

Egészségtelen Gyorséttermi Ételek

A mai világban, amikor mindenkinek rohannia kell valahova, a gyorséttermek kényelmes és...

Gyermek étrend: Tippek és tanácsok egészséges táplálkozáshoz

Hogyan biztosíthatjuk gyermekeinknek az egészséges táplálkozást? Milyen ételeket válasszunk a mindennapokban, hogy...